Renowacja tokarki Jotes TSS-150

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

forestgril
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 202

Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150

Post napisał: forestgril » 04 lut 2025, 01:29

Po zdjęciu dolnej pokrywy i śmigła, wygląda to tak:

Obrazek

Dodane 9 minuty 50 sekundy:
A ja interpretuję to tak jak na opisanym obrazku poniżej - ale na 100% nie jestem pewien... bo tam gdzie sądzę, że ma być wylot, to była przykręcona rurka prowadząca do chłodziwa. Czyli to nie mogło ssać, jeśli się nie mylę, a ktoś przy "serwisie" i montażu zamienił może strony po których przykręcone były rury wlotu i wylotu... Albo ja nie kapuję :)

Obrazek

Bo może być jeszcze tak, że śmigło ma być tą stroną, jak na obrazku i jak się kręci to na cyklon płynu robi siłę odśrodkową i sposób prowadzenia płynu z wlotu (w dolnej pokrywie jest taki kształt jakby ślimacznicy) sprawia, że ta siła odśrodkowa wypycha płyn (czy to powietrze, czy chłodziwo) do tego, co na nazwałem "wlot". A płyn dostaje się tym, co ja nazwałem "wylot" i wpływa do komory śmigiełka przez szczelinę między śmigłem a powierzchnią naokoło otworu w osi pompki.

Mógłbym założyć odwrotnie i sprawdzić (nawet wydaje mi się, że tak było, ale nie jestem pewien, bo nie pamiętam) - ale może ktoś wie na pewno?

Tagi:

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Post napisał: qqaz » 04 lut 2025, 02:11

doprowadzenie cieczy jest zawsze do osi obrotu i strumień powinien trafiać do wnętrza wirnika. Odwróć wirnik łopatkami do korpusu w stronę silnika. Przed uruchomieniem zalej komorę wirnika, wtedy zassie.

Dodane 53 sekundy:
lepiej toczysz czy fotografujesz?

forestgril

Post napisał: forestgril » 04 lut 2025, 07:25

qqaz pisze:doprowadzenie cieczy jest zawsze do osi obrotu i strumień powinien trafiać do wnętrza wirnika. Odwróć wirnik łopatkami do korpusu w stronę silnika. Przed uruchomieniem zalej komorę wirnika, wtedy zassie.

Dziękuję. W takim razie ktoś zamienił wylot z wlotem. Myślałem, żeby zalać, wiedząc, że to by pewnie pomogło - ale czy za każdym razem mam to robić? To duża niedogodność.
qqaz pisze:lepiej toczysz czy fotografujesz?

Co za cios od rana... Przykro mi, ale jak zauważyłeś jedno i drugie idzie mi słabo. Na tokarce nadal mam luzy - nie jestem jeszcze pewien czy moja "poprawka" panewki wrzeciona pomogła. A tokarka drży, stąd pewnie powierzchnia nie wychodzi gładka. Ale nie mam pewności dlaczego.

Co do zdjęć w garażu jest ciasno, bo jest zagracony wszystkim, co uznałem, że może się przydać i nie było dobrego miejsca dla tego zdjęcia - chyba, że na podłodze, o czym nie pomyślałem. Gdy założę pompkę, będę mógł wstępnie zakończyć prace nad tokarką, zamknę jej pokrywy z tyłu i wsunę za nią dużą wiertarkę. Wówczas zrobi się trochę miejsca i zacznę sprzątać, aby mieć trochę blatu na czystsze ujęcia.

forestgril

Post napisał: forestgril » 04 lut 2025, 11:07

@qqaz żeby nie być gołosłownym....
Obrazek

To jest garaż 7.5x3.5, na środku ta wiertarka, wokół której muszę teraz uprawiać balet.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 04 lut 2025, 15:18

ouć, jakoś bliskie mi takie klimaty bo widać że to miejsce jednoosobowej radości wszelakiej ale trzeba czy nie trzeba to raz w roku nogi myjemy a i poukładać czasem też można. Ten stół na pierwszym planie przecież tam nie mieszka.
Długo szukasz tego co akurat potrzebne?

forestgril

Post napisał: forestgril » 04 lut 2025, 15:32

qqaz pisze:
04 lut 2025, 15:18
ouć, jakoś bliskie mi takie klimaty bo widać że to miejsce jednoosobowej radości wszelakiej ale trzeba czy nie trzeba to raz w roku nogi myjemy a i poukładać czasem też można. Ten stół na pierwszym planie przecież tam nie mieszka.
Długo szukasz tego co akurat potrzebne?
Nie mogę się doczekać, gdy tam posprzątam, ale na moje radości mam czas po 23:00 gdy większość młodszych dzieci wreszcie łaskawie zaśnie :) (plus czasem w soboty) A przecież spać też trzeba, bo normalnie 8h dziennie klepię kod i bez snu jestem do niczego.

Generalnie jest szansa, bo fazę zakupów mam już za sobą, bo mam (PRAWIE) wszystko, co potrzebne, nawet cegły MgO, żeby robić piec odlewniczy :D Nie widać wszystkiego na zdjęciu, tam jest jeszcze przecież kompresor 100l (a drugi na tzw polu), piec hartowniczy (a drugi na polu), stół roboczy 4metrowy, przecinarka plazmowa 10kW, transformator 400-220 na jakieś 30kW... I wiele innych. Blokuje mnie ta wiertarka, a najpierw tokarka. Wtedy wreszcie posprzątam (jeszcze nie wiem, gdzie wszystko upcham) i zacznę skrobać stół traserski, a potem - daj Bóg - i maszyny.

Mówisz o stole obrotowym, czy o kuchenko-piecu do topienia metali lekkich? ;) Kuchenka była kupiona tuż przed wybuchem wojny Rusko-Ukraińskiej, na wypadek gdyby nie było gazu i prądu. Stół obrotowo-uchylny ma być docelowo na frezarce, żeby mieć prototyp dla 5-osiowej obróbki CNC.

Pytanie na które nie odpowiedziałeś - zawsze trzeba pompkę zalewać przed uruchomieniem, czy może jak raz uruchomię, to wypychany płyn w podstawie wystarczy do stworzenia podciśnienia? Jesteś pewien?

A ja odpowiem na Twoje - zazwyczaj niedługo, ale czasem masakra, tak długo, że zaczynam robić nowe narzędzie, które zastąpi to, które akurat bawiło się ze mną w chowanego, jak ten duży śrubokręt, który można było sięgnąć tylko z jednego kąta, ale był ułożony na podłodze wzdłuż izometrycznego rzutu na podłogę nogi stołu z tegoż punktu widzenia, za którą to nogą leżał.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 04 lut 2025, 15:59

ta pompka ma formę syfonu. Nawet gdy ssanie z węża do wanny pociągnie to powietrze komorę przebąbluje ale i tak pozostanie jeszcze sporo poniżej króćca zasilającego. Więc powinna zasysać sama.

Dodane 1 minuta 27 sekundy:
taki zajęty ale co 15 min zagląda

forestgril

Post napisał: forestgril » 04 lut 2025, 16:34

qqaz pisze:ta pompka ma formę syfonu. Nawet gdy ssanie z węża do wanny pociągnie to powietrze komorę przebąbluje ale i tak pozostanie jeszcze sporo poniżej króćca zasilającego. Więc powinna zasysać sama.

Hmm, spróbuję, dziękuję :)
qqaz pisze:taki zajęty ale co 15 min zagląda

To prawda, mam takie okresy... Jak mam problem techniczny zwłaszcza. Poza tym problemy z koncentracją uwagi, które nabawiły się nawet nazwy medycznej, uciekam więc wieczorami - ale i za dnia - w świat planów i marzeń.

qqaz
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: qqaz » 04 lut 2025, 18:11

forestgril pisze:
04 lut 2025, 15:32
zacznę skrobać stół traserski
zaczniesz i pokażesz to ja, dla pokqzu, przywrócę świetność swojej płyty - wysokościomierz lekko popchnięty płynie na przeciwległy narożnik.
Nieprawdopodobny widok.

forestgril

Post napisał: forestgril » 04 lut 2025, 19:08

qqaz pisze:zaczniesz i pokażesz

Jasne! Chwalę się każdą pierdołą, więc tym bardziej, jak uda mi się zrobić stół klasy 0 :)

A to mój (jeden z moich) góró:

Nawet kupiłem od niego autokolimator 5mikro/metr :)

Polecam jego wideo, bo gość robi niestandardowo i niemal chałupniczo fajne rzeczy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”