Ja akurat do grona krytyków nie dołączę bo te dywagacje pseudowytrzymałościowe wskazują na eunuchów co to więcej wiedzą niż potrafią. Wypełnianie kolumny też bym zostawił bo wiele ponad bałagan się nie uzyska.
Ale gdy ktoś musi...
Gdy proporcje kruszyw które się ma w zasięgu są dobrane to mieszanie należy zacząć od frakcji drobnej dosypując ja do żywicy. Po wymieszaniu można ocenić czy lepkość/lejność jest wystarczająca. Bryłka tego lepiszcza położona na stole nie powinna się rozpływać sama, tak na granicy. Tu jest moment możliwej zmiany lepkości masy dodając piasek lub żywicę.
Dopiero teraz dodaje się frakcję średnia a na końcu gruby tłuczeń. Lepkość nie jest addytywna wiec będzie podobna (umownie) jak dla czystego piasku z żywicą.
Ciowiec pisze:Złożenie HRW35 powinno mieć fabrycznie od -8 do +4 um luzu, pytanie w którym zakresie jestem, na sucho ciężko to precyzyjnie zmierzyć, liczę na to że 2 wózki dadzą jakąś tam wystarczającą sztywność..
Będzie herezja jak frezowanie na G0 ale podłożysz blaszkę szczelinomierza 0,01mm i wózek go naprężysz. Przy takiej proporcji wymiarowej doczekasz emerytury zanim wadliwy montaż zużyje "przedwcześnie" ten zespół. Np Bosch wózki robi od razu z kątowym luzem, łatwo korygować błędy montażu.
HTD szybko wyciera ząbki i przekładnia zamiast na dnie rowków to siada na średnicy zewnętrznej co może pozwalać na luzy w przełożeniu. 9mm trochę mało.
Dodane 11 minuty :
dlatego jeden wózek w napędzie to średni pomysł, dwa są OK