Czym ogrzewacie swój warsztat?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?

Post napisał: szopenn » 03 sty 2025, 07:25

RomanJ4 pisze:I tym oto sposobem zdryfowaliśmy od tematu...

no bo nie wyczułeś prawdziwych zamiarów. Zawsze można na poratlu X pokazać płytki parapetowe w niemczech, i temat naturalnie przejdzie na inny tor.

Dlaczego w niemczech można ludziom odzyskiwać ciepło z płytek chodnikowych, można również uganiać się za kotami w poszukiwaniu dogodnego miejsca wylegiwania zimowego, a w Polsce u nas nie można. I już rozmawiamy o zupełnie innym problemie, dlaczego u niemca można palić węglem a u nas nie? I już można sobie jechać po lewakach.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: pitsa » 03 sty 2025, 08:11

Napisałem:
Kotatsu. Ciepło nie musi być wszędzie.
strikexp pisze:@pitsa
Przykład z Japonii jest odrealniony.

Grzejesz czarnymi płytami, a nie zrozumiałeś? :twisted:

Ja z tego sposobu ogrzewania jestem zadowolony.
Można grzać stanowisko zamiast całego warsztatu.
Ciepło nie musi być wszędzie.
Mądry zrozumie szanse i konsekwencje, głupi będzie wszystko krytykował.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 03 sty 2025, 09:10

pitsa pisze:Można grzać stanowisko zamiast całego warsztatu.
Ciepło nie musi być wszędzie.
Mądry zrozumie szanse i konsekwencje, głupi będzie wszystko krytykował.

ten japończyk jest głupi bo lata z farelką pod pachą po mieszkaniu i robi to jak małpa bez żadnego poparcia naukowego typu kurtyna powietrzna z płytek.

Druga sprawa, dlaczego sąsiedzi na podzielnikach w mieszkaniach wkurzają się jak ktoś nie ogrzewa swojego? Doszło do tego że mieszkaniówka chodziła po mieszkaniach i sprawdzała czy ktoś grzeje lub nie, a na sam koniec poblokowali zakres min na głowicach termostatycznych bo byli tacy którzy uparcie nie ogrzewali. To jest kazuis tego zasranego japońskiego kutatsu, zresztą ten film jest mocno naciągany - pokazuje tradycyjne domy, gdzie masy w japonii kotłują się jak szczury w mieszkaniach nie większych niż ich Key cary więc nie ma się czym podniecać. Takie mieszkanie to można własnymi pierdami nagrzać, tylko ciekawe czy ktoś by tutaj chciał tak mieszkać tylko ze względu na to, że tak jest w japonii... no za***iście wręcz. Dziwi mnie kiedy na każdy polski problem, wskazuje się czy to na laponie czy japonie bo tam jest lepiej a tu guzik. Niech marzną skośnookie dziwolągi a zamiast się dogrzać to niech oszczędzają drewno na fujarki, łyżki czy podstawki do osełek do ostrzenia noży czy co oni jeszcze tam z tego drewna robią - kultura mi wielka rzeczywiście. Jak ja zechce zmarznąć to sobie pójdę pomorsować, a na balie z lodem też mam miejsce. W ogóle dziwne że w japonii tak marnują energie na budownictwo skoro można żyć w namiotach jak w mongolii.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: strikexp » 03 sty 2025, 23:17

No ale do tego nie trzeba mieć pradawnej japońskiej techniki ogrzewania. Kupujesz promiennik IR, stawiasz w kierunku stanowiska pracy, i masz cieplutko :D

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: RomanJ4 » 04 sty 2025, 01:38

szopenn pisze:można żyć w namiotach jak w mongolii.

Wbrew temu co można by sądzić, jurta jest bardzo ciepła zimą, a chłodna latem: 8)
Zalety mieszkania w jurcie
Jakie korzyści daje jurta, mieszkającemu w niej białemu kołnierzowi z rodziną?
- Wentylacja—Begz przekonywał nas, że jurta jest wolna od pleśni, kiedy w mieszkaniach często zalega wilgoć,
- Ciepło—w jurcie łatwiej niż w mieszkaniu utrzymać odpowiednią temperaturę, zarówno podczas upalnego lata, jak i mroźnej zimy (-40°C nie jest w Mongolii rzadkością),
- Energooszczędność—niewielka przestrzeń, dobra izolacja, którą zapewnia kilka warstw grubego filcu, oraz piec będący jednocześnie kuchnią minimalizują zużycie paliw kopalnych i prądu.
https://nomoremaps.com/1170/mongolska-j ... oir-vivre/
https://kolej-transsyberyjska.pl/jurta-mongolska/
Obrazek
Nawet u nas można postawić(całoroczną) jurtę, tyle, że ze współczesnych materiałów, trudno powiedzieć jak mających się do oryginału...
https://jurty.com.pl/specyfikacja-techniczna-jurt
pozdrawiam,
Roman

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 04 sty 2025, 13:39

strikexp pisze:o ale do tego nie trzeba mieć pradawnej japońskiej techniki ogrzewania. Kupujesz promiennik IR, stawiasz w kierunku stanowiska pracy, i masz cieplutko

najpierw pokaż te płytki, wszyscy czekamy.

Dodane 1 minuta 40 sekundy:
RomanJ4 pisze:Nawet u nas można postawić(całoroczną) jurtę, tyle, że ze współczesnych materiałów, trudno powiedzieć jak mających się do oryginału...

w łodzi już zakaz palenia "śmieciuchami"... pozostają płytki przed wejściem i otworami (oknami)

PS.
Kalkulator Kosztów
Wybierz wielkość Jurty *=12m

Cena netto: 173 400,00 zł

VAT: 23%

Cena brutto: 213 282,00zł

Jeszcze ktoś uważa że to takie za***iste i energooszczędne?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: WZÓR » 04 sty 2025, 15:01

strikexp pisze:
03 sty 2025, 23:17
No ale do tego nie trzeba mieć pradawnej japońskiej techniki ogrzewania. Kupujesz promiennik IR, stawiasz w kierunku stanowiska pracy, i masz cieplutko :D
Przy takim ogrzewaniu jestem ciekaw w jakim stanie technicznym jest sam warsztat .
Jak wilgotne są ściany , tynki , .... czy już ich nie ma bo wilgoć , grzyb i pospadały . :mrgreen:
szopenn pisze:
04 sty 2025, 13:39
strikexp pisze:o ale do tego nie trzeba mieć pradawnej japońskiej techniki ogrzewania. Kupujesz promiennik IR, stawiasz w kierunku stanowiska pracy, i masz cieplutko

najpierw pokaż te płytki, wszyscy czekamy.
....
..... , pewnie są tak gorące jak moje granitowe parapety przy oknie od południa. :mrgreen:

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 04 sty 2025, 15:06

RomanJ4 pisze:
04 sty 2025, 01:38
Nawet u nas można postawić(całoroczną) jurtę
Można, ale nie wolno bez pozwolenia czy tam zgłoszenia. A więc i bez projektu budowlanego.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: WZÓR » 04 sty 2025, 16:00

atom1477 pisze:
04 sty 2025, 15:06
RomanJ4 pisze:
04 sty 2025, 01:38
Nawet u nas można postawić(całoroczną) jurtę
Można, ale nie wolno bez pozwolenia czy tam zgłoszenia. A więc i bez projektu budowlanego.
Skąd tą wiedzę czerpiesz ?
..... , bo ja co innego w necie wyczytałem :

,,Obecnie jurtę można postawić jako wolnostojącą altanę bez pozwolenia na budowę oraz bez wcześniej wymaganego zgłoszenia. Pamiętać należy o tym, że jej metraż nie może przekroczyć 35 m powierzchni i jednocześnie łączna liczba tego typu obiektów na działce wynosi dwa na każde 500 m2."

źródło : internet

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 04 sty 2025, 17:31

WZÓR pisze:
04 sty 2025, 16:00
Skąd tą wiedzę czerpiesz ?
Stąd:
https://seabox.pl/czy-wniosek-o-postawi ... niezbedny/
https://tentproject.pl/Czy-postawienie- ... udowe.html
Lista obiektów jest dłuższa, i w sumie nie wiem czy nie jest otwarta (czyli że każdy nowy rodzaj obiektu w nią wpada).
Jeżeli obiekt nie jest tymczasowy (całoroczny nie jest, bo przekracza 180 dni) to trzeba go zgłaszać.
No to założyłem że jurty też pod to podpadają. A mówiłeś przecież o całorocznych.
WZÓR pisze:
04 sty 2025, 16:00
..... , bo ja co innego w necie wyczytałem :

,,Obecnie jurtę można postawić jako wolnostojącą altanę bez pozwolenia na budowę oraz bez wcześniej wymaganego zgłoszenia. Pamiętać należy o tym, że jej metraż nie może przekroczyć 35 m powierzchni i jednocześnie łączna liczba tego typu obiektów na działce wynosi dwa na każde 500 m2."
Może to ten szczegół decyduje o braku konieczności zgłaszania.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”