strikexp pisze:nowu zaczyna się temat ogrzewania. To podzielę się z Wami moimi obserwacjami z ostatnich kilku lat.
O ile w zimie mamy w minimum (bez zachmurzenia) zaledwie 20% promieniowania słonecznego względem letniego maksimum. To wiosną czy jesienią przy dobrej pogodzie te wartości są całkiem spore, powiedzmy 500W na m2.
Dodatkowo promieniowanie ma tą zaletę że łatwo je można kumulować, odbijać i pochłaniać.
Nie próbowałem jeszcze zbierać energii zwierciadłami metalicznymi a jedynie od białych powierzchni. Natomiast samo pochłanianie promieniowania daje bardzo ciekawe efekty. Wystarczy byle ciemna powierzchnia która jest w stanie skumulować lub przewodzić ciepło. Nawet zwykła czarna farba wysokotemperaturowa będzie wystarczająca.
No i jakiś izolator, przepuszczający promieniowanie widzialne ale nie przepuszczający ciepła i promieniowania podczerwonego. Czyli zwykłe szkło sodowo-wapniowe stosowane w oknach/szybach.
a ja widzę, że co roku zamiast pracować w garazu albo dla przyjemności, albo dla zysków żeby pokryć koszty ogrzewania i jeszcze zarobic, to popadasz w spiralę nonsensu - włącznie z malowaniem szyb w oknach na czarno? a w lecie co? udusić się? A nawet jeśli, skąd masz tyle czasu, żeby tą farbę usuwać w lecie? Hmmm.... mając tyle czasu na rewolucyjne teorie, to pewnie i na skrobanie farby z okien co rok też czas bys znalazł.
Popatrz na mnie, ludzie przechodzili na gaz, dostałem kocioł sasa za darmo, podłączyłem. Drewno udaje sie mi kupować poniżej 300 zł za 1m3 do tej pory porąbane. W tamtym roku zaśpiewał mi 460 to odpuściłem, ale miałem zapasy - w tym roku to już prosił żebym kupił z metra - coś 330zl - potaniało? Poczekam... Na sezon przy dociepleniu garażu styro 15cm - 3 bramy 3x3 idzie mi góra 3 metry. I ja garaż ogrzewam niezarobkowo. Nawet nie praktykuje palenia palnikiem na olej zużyty bo szkoda mi nowego komina na to - choć nie powiem, spaliny z dobrego palnika są znacznie czystsze niż z drewna, co tam jest to jest, ale sadzy nie ma - wszystko suchutkie. Wymyślisz coś jeszcze lepszego?
Proponuje Panie w ten sposób, ja zaraz wychodzę i ile odpalić piec, za godzine będzie ciepło.
pierdu pierdu - pokaż mi na zdjęciu wśród innych normalnych domów, dom tego dziwakaU mnie mam czarne płytki przed oknami które nagrzewają się od słońca a potem tworzą coś w rodzaju kurtyny powietrznej oddając ciepło.