Czym ogrzewacie swój warsztat?

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Re: Czym ogrzewacie swój warsztat?

Post napisał: szopenn » 31 gru 2024, 07:59

strikexp pisze: Napisałem płytki, w znaczeniu że na podłożu przed oknem. I one się nagrzewają trochę od słońca zmniejszając upływ ciepła na zewnątrz.

ile razy mam powtarzać, pokaż te płytki. Zrób zdjęcie jak to u ciebie wygląda, jak jest zamontowane.
strikexp pisze:że na podłożu przed oknem.

co to jest podłoże przed oknem? masz na myśli parapet? weź kurde nazywaj rzeczy po imieniu. Co ci ma niby dac kilka czarnych plytek na parapecie?
ps. U mnie mam czarne płytki przed oknami które nagrzewają się od słońca a potem tworzą coś w rodzaju kurtyny powietrznej oddając ciepło
jak kilka płytek na parapecie ma ci stworzyć cos na podobę kurtyny powietrznej? :roll: :roll:

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: pitsa » 31 gru 2024, 09:00

szopenn pisze:co to jest podłoże przed oknem? masz na myśli parapet? weź kurde nazywaj rzeczy po imieniu. Co ci ma niby dac kilka czarnych plytek na parapecie?

Tak działa wyobraźnia, życzeniowe podejście do rzeczywistości na podstawie różnych informacji o zjawiskach bez wyczucia skali ich oddziaływania. To jest poziom robienia pomiarów temperatury doniczki nad świeczką. Nie warto wyjaśniać. Kurtyna cieplna za oknem działa mu, 500W od m2 dostaje i dzięki temu płaci niższe rachunki.

Zobaczcie jak sobie radzą długowieczni ludzie: ;-)

Kotatsu. Ciepło nie musi być wszędzie.
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 31 gru 2024, 11:00

strikexp pisze:
31 gru 2024, 02:57
Bardziej mi chodziło o to że występują wtedy szumy i ciężko o dokładny pomiar.
Akurat.
strikexp pisze:
31 gru 2024, 02:57
Bo nawet szybka przed matrycą emituje swoją temperaturę i sama matryca. Owszem w dzisiejszych czasach można to kompensować obliczeniowo znając charakterystykę szumów i mierząc temperaturę materiału. Ale pytanie na ile dobrze robi to tania kamera termowizyjna.
Nie chodzi o żadną kompensację, ale o inną zasadę działania czujnika.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27

Post napisał: strikexp » 02 sty 2025, 15:12

szopenn pisze:
31 gru 2024, 07:59
jak kilka płytek na parapecie ma ci stworzyć cos na podobę kurtyny powietrznej? :roll: :roll:
Dobra teraz załapałem. Było tak od razu a nie wymyślasz jakieś panele. Mieszkam w bieda apartamencie, tzn tym co ma wspólnego z apartamentem to że wszystkie okna są bez parapetów ponieważ mają 2m wysokości i służą też za drzwi na balkony. A wspomniane płytki są po prostu ułożone na balkonie przed wszystkimi oknami.
W ten sposób te płytki oddają zgromadzone za dnia ciepło. Dzięki temu w tym obszarze jest odrobinę cieplej niż w okolicy.
W zwykłym domu odpowiednikiem tego byłoby ułożenie czarnych płytek od wschodu, południa i zachodu. Niezależnie od tego czy ma się zwykłe okna z parapetem czy takie balkonowe. Podobnie jak z czarnym dachem czy ścianami bo tych śnieg nie zasypie. Tyle że takie działanie wymagałoby zasłaniania ich podczas ciepłej pory roku. Ja na balkonie mam markizę, w domu musiałaby to być jakaś forma składanego zadaszenia.
Zresztą na południu taki układ domu z zadaszeniem dokoła domów występuje pospolicie. Tyle że tam służy to wyłącznie do chłodzenia. Tzn dach się nagrzewa a pod dachem jest chłodniejszy obszar i na słońce bez potrzeby się generalnie nie wychodzi.

Natomiast parapet podsunął mi casus kota u moich rodziców. Mają brązowe parapety z blachy. Kot przez pół roku o świcie przyłazi na wschodnie okno. Bo słońce świecąc na tą ciemną blachę mocno ją nagrzewa. Więc kot jako się na niej wygrzewa, plus pewnie od okna trochę ciepła ciągnie. Natomiast po południu jak mu się zimno robi to lezie do drugiego południowo-zachodniego okna i tam siedzi kolejne kilka godzin. Nigdy natomiast nie siedzi na parapecie od północy.

Dodane 33 minuty 50 sekundy:
@pitsa
Przykład z Japonii jest odrealniony. To jest kraj bardzo długi południkowo. Południe jest w regionie subtropikalnym gdzie nie ma zimy. środek kraju w klimacie śródziemnomorskim gdzie zima jest bardzo łagodna, czytaj nie ma mrozu. Jedynie północ jest w naszym klimacie.
Do tego znajdują się na terenach aktywnych sejsmicznie i nawiedzanych przez tsunami. Od setek lat budują domy które w razie zawalenia nie pogrzebią mieszkańców. Tak więc na południu domy bywają w ogóle z papierowymi ścianami i składają się jak domki z kart. bardziej na północy są to lekkie drewniane konstrukcje. Skutkiem czego w tych ich domkach jest absurdalnie niska izolacja cieplna.
Ogrzewanie w takich domkach to przede wszystkim klimatyzatory, ponieważ latem muszą chłodzić przed upałem.
Ciekawostka z Japonii, tamtejsze pralki nie mają grzałki. Pierze się w zimnej wodzie, zapewne dlatego że na południu i tak jest tak ciepło że nie trzeba.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11

Post napisał: szopenn » 02 sty 2025, 16:24

strikexp pisze:Dobra teraz załapałem. Było tak od razu a nie wymyślasz jakieś panele. Mieszkam w bieda apartamencie, tzn tym co ma wspólnego z apartamentem to że wszystkie okna są bez parapetów ponieważ mają 2m wysokości i służą też za drzwi na balkony. A wspomniane płytki są po prostu ułożone na balkonie przed wszystkimi oknami.

WRÓĆ.... nie będę czytał twoich elaboratów....
szopenn pisze:strikexp pisze:
Napisałem płytki, w znaczeniu że na podłożu przed oknem. I one się nagrzewają trochę od słońca zmniejszając upływ ciepła na zewnątrz.

ile razy mam powtarzać, pokaż te płytki. Zrób zdjęcie jak to u ciebie wygląda, jak jest zamontowane.

pokaż te płytki

->
"Wczoraj byłem u brata, była jego teściowa więc się przywitałem. Ktoś zapukał do drzwi, otworzyliśmy, ale zobaczyliśmy się że nikt nie pukał tylko dzwonił choć tego wcześniej nie słyszeliśmy. Wtedy nagle okazało się, że teściowej też nie było, bo ona nie widziała brata choć otwieraliśmy drzwi"

po co ci termowizja jak ty masz kota :mrgreen:

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 02 sty 2025, 19:51

Po cholerę mam Ci pokazywać moje płytki jak Ty "nie będziesz czytał moich elaboratów". Lecz się typie.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: RomanJ4 » 02 sty 2025, 20:15

I tym oto sposobem zdryfowaliśmy od tematu...
No więc czym..?
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: WZÓR » 02 sty 2025, 20:17

RomanJ4 pisze:
02 sty 2025, 20:15
I tym oto sposobem zdryfowaliśmy od tematu...
.....
Nie dziwię się wcale. :mrgreen:
Standard to na tym forum.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: strikexp » 02 sty 2025, 21:59

Wracając do tematu, po ile pszenica w tym roku bo ktoś wcześniej chwalił palenie nią w piecu :mrgreen:

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: atom1477 » 02 sty 2025, 22:00

strikexp pisze:
02 sty 2025, 19:51
Po cholerę mam Ci pokazywać moje płytki jak Ty "nie będziesz czytał moich elaboratów".
To mu nie pokazuj.
Ale pokaż nam, bo my też jesteśmy ciekawi.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”