drzasiek90 pisze:Jeśli odkręcanie jest z wykorzystaniem inercji wirnika to chwilowy moment może być całkiem spory
No to nie wiadomo. Bo moment raz za mały, raz za duży. Chyba nie obejdzie się bez testów organoleptycznych.
atom1477 pisze:To siłą rzeczy inna sytuacja niż przy dokręcaniu, gdzie nie ma nagłego zasprzęglenia nakrętki z kluczem.
To prawda, ale chociaż można wątpić w to, jak mocno nakrętka jest dokręcona (a co za tym idzie frez), to na kilku różnych filmach, na kilku różnych maszynach, widziałem jak wymiana narzędzia się udaje, także jakoś to musi działać. Sam mechanizm nie jest jakoś specjalnie skomplikowany, wygląda to na wydrukowane z jakiegoś nylonu gniazdo, w którym osadzone są 3 kulki do łożysk, które zapewne służą do blokowania nakrętki.
Dodane 5 minuty 48 sekundy:
AK95 pisze:Możesz przybliżyć o jakim konkretnie wrzecionie jest mowa?
Też jestem ciekawy.
U mnie jest takie:

https://www.alibaba.com/product-detail/ ... 76e9fJwVod
Dałem za nie w sumie niecałe 1000 dolarów łącznie z wysyłką, elegancko z fakturą. Są czujniki narzędzia/zamka, przedmuch, gniazdo iso20. Bicie na gnieździe poniżej setki. Na razie tylko odpalałem je testowo bez freza i prezentuje się fajnie. Z tego, co się rozglądałem to jest to jakiś nowy model, co miałoby sens, bo za wrzecionami ATC rozglądam się raz na jakiś czas od kilku lat i jak do tej pory takiego nie widziałem.