Duży luz nakrętki śruby kulowej
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 1
Re: Duży luz nakrętki śruby kulowej
Pasek htd po czasie spokojnie Ci wprowadzi 0.05 luzu. Wiem z doświadczenia na swojej frezarce. Osie x i Z frezują co do setki ale są na sprzęgłach. Y mam przez pasek 25mm htd i tylko ta oś gubi 0.05. Także paski to kompromis, a nie coś idealnego
Pozdrawiam

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 6
Sporo jak na luz na samym pasku. Policz jaki bląd kątowy musiałby występować. Bardziej prawdopodobne, ze to suma wszystkich niedoskonałości.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
Wymieniłem łożyska w bloku na kulkowe skośne jak radził kolega Robert_K , zero zmian
cały czas mam gdzieś luz rzędu 0,35mm ( po kasowaniu programowym spada do ok. 0.1mm). Dziś próbowałem trochę toczyć i powierzchnia wygląda jak na foto
. Wiem mala średnica ( ⌀ 6 i ⌀ 8 ) i dużo wysunięte ale jak toczę przy uchwycie wygląda tak samo. Materiał dobry , jakieś HM , oczywiście zmieniałem parametry i bez rezultatu.
Pytanie brzmi czy powodem takiej powierzchni jest rzeczony luz

Pytanie brzmi czy powodem takiej powierzchni jest rzeczony luz

Ostatnio zmieniony 23 gru 2024, 22:19 przez blasterpl, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty w temacie: 6
To bardziej wygląda na problem z wrzecionem.blasterpl pisze: ↑23 gru 2024, 22:13Wymieniłem łożyska w bloku na kulkowe skośne jak radził kolega Robert_K , zero zmiancały czas mam gdzieś luz rzędu 0,35mm ( po kasowaniu programowym spada do ok. 0.1mm). Dziś próbowałem trochę toczyć i powierzchnia wygląda jak na foto
. Wiem mala średnica ( ⌀ 6 i ⌀ 8 ) i dużo wysunięte ale jak toczę przy uchwycie wygląda tak samo. Materiał dobry , jakieś HM , oczywiście zmieniałem parametry i bez rezultatu.
Pytanie brzmi czy powodem takiej powierzchni jest rzeczony luz![]()
![]()
![]()
-
- Posty w temacie: 4
Czyli układ X. A zewnętrzne bieżnie łożysk są skręcone na sztywno? Nie ma tam w oprawie minimalnie miejsca?
Też miałem to sugerować w następnej kolejności.
Pozdrawiam.
lepi pisze:To bardziej wygląda na problem z wrzecionem.
Też miałem to sugerować w następnej kolejności.
Pozdrawiam.