Pasuje całkiem dobrze.
Błąd pomiaru prądu przekładnikiem prądowym?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 35
Re: Błąd pomiaru prądu przekładnikiem prądowym?
A znasz taki? Żeby logował dane na SD, a na żywo pokazywał też jakoś? Gdzie...
Dodane 1 godzina 39 minuty 20 sekundy:
I nie kosztował 1000zł
I nie kosztował 1000zł

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Są sposoby, i to wcale nie trudne. 
Proszę bardzo, tutaj można zapoznać się z takim przykładem: https://www.napiecie.salama.pl/jak-zint ... assistant/
Konkretnie to jakiego efektu końcowego dla tych danych z karty SD oczekujesz? Zbierzesz dane z miesiąca i potem arkusz kalkulacyjny i wykresy aby uzyskać to co można zobaczyć na eliczniku (film poniżej) lub w HA jak w przykładzie powyżej?
Liczniki też są "gotowe" do użycia. Nie za 1000zł ale 10 razy mniej.
W warsztacie jako podlicznik w warsztacie mam 12EA5RN 5/60A, WZORCOWANY za 35zł, ma 6400 imp/kWh, czyli 6,4imp/Wh. 100W przez godzinę pożre 100Wh dla których licznik mrugnie 640 razy przez godzinę, czyli co 6,5 sekundy. Też masz jakiś licznik który mruga i możesz zrobić sobie "oczko" do niego. Jeśli jest w skrzynce przed domem to na elektrodzie niedawno był przykład z pobieraniem danych z bateryjnie zasilanego układu przez WiFi.
Mam też podlicznik Bemko BM01B-L, do zerkania co jakiś czas, nieco gorszy do pomiaru na żywo, bo ma tylko 1000imp/kWh ale za to ma wyjście impulsowe, dobre do zbierania danych. Trójfazowy licznik Bemko A30-BM030-L też ma takie wyjście. Też nie są tak strasznie drogie.
Czy nie wygodniej pomiary "zlecić" takiemu fachowemu urządzeniu i skoncentrować się na wygodnej obróbce i prezentacji zbieranych danych, jak w przykładzie?

Proszę bardzo, tutaj można zapoznać się z takim przykładem: https://www.napiecie.salama.pl/jak-zint ... assistant/
oprawcafotografii pisze:najpierw chcę zrobić miernik energii elektrycznej z logerem żeby poznać dokładniej charakterystykę konsumpcji i wyciągnąć wnioski
Konkretnie to jakiego efektu końcowego dla tych danych z karty SD oczekujesz? Zbierzesz dane z miesiąca i potem arkusz kalkulacyjny i wykresy aby uzyskać to co można zobaczyć na eliczniku (film poniżej) lub w HA jak w przykładzie powyżej?
Liczniki też są "gotowe" do użycia. Nie za 1000zł ale 10 razy mniej.

W warsztacie jako podlicznik w warsztacie mam 12EA5RN 5/60A, WZORCOWANY za 35zł, ma 6400 imp/kWh, czyli 6,4imp/Wh. 100W przez godzinę pożre 100Wh dla których licznik mrugnie 640 razy przez godzinę, czyli co 6,5 sekundy. Też masz jakiś licznik który mruga i możesz zrobić sobie "oczko" do niego. Jeśli jest w skrzynce przed domem to na elektrodzie niedawno był przykład z pobieraniem danych z bateryjnie zasilanego układu przez WiFi.
Mam też podlicznik Bemko BM01B-L, do zerkania co jakiś czas, nieco gorszy do pomiaru na żywo, bo ma tylko 1000imp/kWh ale za to ma wyjście impulsowe, dobre do zbierania danych. Trójfazowy licznik Bemko A30-BM030-L też ma takie wyjście. Też nie są tak strasznie drogie.
Czy nie wygodniej pomiary "zlecić" takiemu fachowemu urządzeniu i skoncentrować się na wygodnej obróbce i prezentacji zbieranych danych, jak w przykładzie?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Ja po prostu podłączyłem licznik z modbus i odczytywałem sobieoprawcafotografii pisze: ↑09 sie 2024, 21:48A znasz taki? Żeby logował dane na SD, a na żywo pokazywał też jakoś? Gdzie...
I nie kosztował 1000zł![]()

-
Chce logować pobór mocy średni z powiedzmy każdych 5 minut żeby potem na wykresie przeanalizować sobie co i kiedy żre mi prąd.
Na tej podstawie ocenić jakiej mocy sens jest zainstalować panele i falownik hybrydowy - chciałbym pokryć ze 2/3 zapotrzebowania średnio-rocznie. Wyjdzie też jakiej pojemności potrzebne są ew. akumulatory.
Jak już (o ile

Z nowym czujnikiem ACS758 pomiar działa - na legendarnej suszarce błąd w porównaniu z dwoma fabrycznymi watomierzami mieści się poniżej 5% a to mi wystarczy. Przypuszczam, że to już kwestia rozdzielczości DAC Atmegi i sporego zakresu pomiaru Halla.
Jutro może zabiorę się za dopisanie reszty funkcjonalności... Suszarka wygląda teraz tak jak na obrazku:

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 29
Jakbyś to chciał zrealizować na fabrycznym liczniku, to wcale nie musiałby to być żaden specjalny liczniki.
Twój na Arduino przecież też by tego nie miał w automacie, tylko musiałbyś to dopiero napisać.
Więc możesz użyć dowolnego licznika z wyjściem np. RS485, a do tego podłączyć Arduino i sobie na nim zrobić taki zapis jaki chcesz.
-
Pierwsze pomiary wyglądają tak jak w linku.
Nie znam się na arkuszach - macie pomysł jak wykorzystać pole data i czas? Chciałbym, żeby nie trzeba było się domyślać o której godzinie miał miejsce pomiar, ale z drugiej strony żeby wykres był czytelny...
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing
Nie znam się na arkuszach - macie pomysł jak wykorzystać pole data i czas? Chciałbym, żeby nie trzeba było się domyślać o której godzinie miał miejsce pomiar, ale z drugiej strony żeby wykres był czytelny...
https://docs.google.com/spreadsheets/d/ ... sp=sharing