Frezowanie w lustrzanym odbiciu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Frezowanie w lustrzanym odbiciu
Frezuje mi w lustrzanym odbiciu, ktoś mi napisał żeby to zrobić w oprogramowaniu sterującym są ustawienia silnika, że dość łatwo jest zmienić aktywne ustawienie. Gdzie to jest w machu? w dostrajaniach silnika czy gdzieś w portach i pinach?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Re: Frezowanie w lustrzanym odbiciu
No to ktoś Ci głupot naopowiadał.
Aczkolwiek można zmienić kierunek osi, ale wtedy obszar roboczy wyjdzie Ci poza maszynę.
Obróbka w lustrzanym odbiciu jest efektem niewłaściwego ustawienia punktu zerowego , czyli zamienieniu osi miejscami.
Przykładowo (patrząc z góry) X w prawo i Y od siebie to ustawienie prawidłowe, a Y w prawo i X od siebie to ustawienie lustrzane. W sumie jest osiem możliwości, czyli cztery obroty co 90 stopni ustawienia prawidłowego i lustrzanego.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
@tuxcnc - dzięki sprawdzę, bo dopiero wszystko testuję a raczej uczę się i zauważyłem że z zerem detalu jest coś nie tak
@atom1477 - też sprawdzę
@atom1477 - też sprawdzę
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Coś ten rysunek na lustro do mnie nie przemawia.
Wrzucam swój.

Źródło : instrukcja obsługi Haas
Mariusz.
Wrzucam swój.

Źródło : instrukcja obsługi Haas
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
To jest nie na temat.
W różne rzeczy mogę uwierzyć, ale nie w to, że HH źle konfiguruje maszyny, więc musi to dotyczyć zupełnie innego problemu.
Jeśli chodzi o problem zgłaszany przez autora wątku, to przerabiałem to nie tylko teoretycznie, ale też w praktyce, bo laser CO2 ciął mi w lustrzanym odbiciu, a zainstalowane przeze mnie sterowanie (klasyczny GRBL na Atmega328) nie pozwalał na dowolne ustalenie punktu zerowego i kierunku osi, więc naprawdę wiem o czym mówię.
Aczkolwiek ostatnio wymieniłem sterowanie na FluidNC, ale już z przyzwyczajenia obszar roboczy mam tak:

Nie jest to wygodne, ale inaczej po prostu nie dało rady...