Renowacja tokarki Jotes TSS-150
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 202
Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150
Dziękuję, ale czy jesteś pewien? Kształt przekroju u mnie nie jest już cylindtryczny, tylko owalny, różnica około 3 setek. Czy honowanie to załatwi, czy może lepiej zacząć od przetoczenia albo szlifowania?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 63
Honowanie tego nie załatwi bo ono układa się na zastanej powierzchni. Więc ma sens dopiero gdy ta powierzchnia wcześniej jest wyprowadzona (na odpowiedni cylindryczny kształt).
EDIT. A rozwiertak wymagałby sztywnego prowadzenia. A nie sądzę że dałby radę nawet wtedy (nie trzeba bardzo dużej siły aby go odchylić o pojedyncze setki).
Tutaj zadziała tylko toczenie albo szlifowanie. Oczywiście po uwzględnieniu szczegółów o jakich już pisałem wcześniej.
EDIT. A rozwiertak wymagałby sztywnego prowadzenia. A nie sądzę że dałby radę nawet wtedy (nie trzeba bardzo dużej siły aby go odchylić o pojedyncze setki).
Tutaj zadziała tylko toczenie albo szlifowanie. Oczywiście po uwzględnieniu szczegółów o jakich już pisałem wcześniej.
-
Skoro honowanie działa.... nawet tak amatorsko:
To może dać po prostu to https://alle gro.pl/oferta/przyrzad-do-honowania-cylindrow-honownica-jonnesway-an020007-16004273545 na frezarkę, dobrać wolne obroty i jeździć góra dół???
To może dać po prostu to https://alle gro.pl/oferta/przyrzad-do-honowania-cylindrow-honownica-jonnesway-an020007-16004273545 na frezarkę, dobrać wolne obroty i jeździć góra dół???
-
EDIT: aha, tak myślałem, że honowanie nie poprawia geometrii, tylko powierzchnię (miałem nadzieję, że postać "trójnoga" sprawia, że dwie nogi przez dopasowanie ścierają nadmiar, a trzecia w tym momencie dociska słabiej, ale to w sumie nie ma sensu - trzecia zasada dynamiki).
Dodane 5 minuty 54 sekundy:
Znów myślę, że rozwiertak "wielopiórowy" zapiera się jednocześnie w wielu miejscach na obwodzie, a z uwagi na koncentryczność, nie zbiera tam, gdzie nie dochodzi. Może jednak rozwiertak dobry! Tylko gdzie ja znajdę TANIO rozwiertak 65+mm... Są na kilka stówek ale nie mają minimum 6 piór (do spełnienia mojego naiwnego założenia, przy czterech piórach będzie się rozpychał również w stronę największego ubytku).
Dodane 5 minuty 54 sekundy:
Znów myślę, że rozwiertak "wielopiórowy" zapiera się jednocześnie w wielu miejscach na obwodzie, a z uwagi na koncentryczność, nie zbiera tam, gdzie nie dochodzi. Może jednak rozwiertak dobry! Tylko gdzie ja znajdę TANIO rozwiertak 65+mm... Są na kilka stówek ale nie mają minimum 6 piór (do spełnienia mojego naiwnego założenia, przy czterech piórach będzie się rozpychał również w stronę największego ubytku).
-
Racja rozwiertak, jaki by nie był, przesunie mi oś w kierunku największego zużycia. Przy zużyciu różnym o 3 setki można się spodziewać setki odjazdu od osi. Czy to by było źle? Czy tego nie dałoby się skompensować śrubą z tyłu?