Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
W tym tygodniu i następnym będę miał trochę więcej czasu, na razie zamówię tę blachę pod spód. Wibroizolatory okazały się być nietrafione - wąskie i wysokie sprawiają że maszyna jest niestabilna, będę musiał kupić inny model.
Mam pytanko - poszukuję zasilacza, który posiada wyjścia na kilka różnych napięć jednocześnie w jednej obudowie. Np 5, 12, 24v... Dobrze, gdyby wyjścia były przy tym zdublowane a każde z nich miało separację galwaniczną. Czy ktoś się spotkał z takimi zasilaczami? Wiem, że mogę kupić osobne mini-zasilacze na szynę din ale wolałbym mieć wszystko w jednej kostce aby zaoszczedzić miejsce. Osobiście najbliższe temu czego szukam są zasilacze PC, ale szukam czegoś dedykowanego typowo do przemysłu.
Mam pytanko - poszukuję zasilacza, który posiada wyjścia na kilka różnych napięć jednocześnie w jednej obudowie. Np 5, 12, 24v... Dobrze, gdyby wyjścia były przy tym zdublowane a każde z nich miało separację galwaniczną. Czy ktoś się spotkał z takimi zasilaczami? Wiem, że mogę kupić osobne mini-zasilacze na szynę din ale wolałbym mieć wszystko w jednej kostce aby zaoszczedzić miejsce. Osobiście najbliższe temu czego szukam są zasilacze PC, ale szukam czegoś dedykowanego typowo do przemysłu.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Zasilacz od PC nie spełnia Twoich wymagań bo nie ma wyjść izolowanych galwanicznie.
Nigdy się nie spotkałem z samodzielnym zasilaczem z izolowanymi wyjściami (co innego zasilacze wbudowane w urządzenia, ale takich nie liczę).
Więc radzę nie tracić czasu na szukanie, tylko zamiast tego złożyć to z kilku osobnych zasilaczy.
Nigdy się nie spotkałem z samodzielnym zasilaczem z izolowanymi wyjściami (co innego zasilacze wbudowane w urządzenia, ale takich nie liczę).
Więc radzę nie tracić czasu na szukanie, tylko zamiast tego złożyć to z kilku osobnych zasilaczy.
-
- Posty w temacie: 16
Hej.
Dobrze by było znać jeszcze prąd z każdego wyjścia - oczekiwany
Tylko - bez przesady.
Tak czy siak - obawiam się że raczej trafo z kilkoma uzwojeniami i osobne stabilizatory.
Tylko w jakim celu tyle osobnych (izolowanych od siebie) wyjść ?
pzd.
Dobrze by było znać jeszcze prąd z każdego wyjścia - oczekiwany
Tylko - bez przesady.
Tak czy siak - obawiam się że raczej trafo z kilkoma uzwojeniami i osobne stabilizatory.
Tylko w jakim celu tyle osobnych (izolowanych od siebie) wyjść ?
pzd.
Mane Tekel Fares
-
Przede wszystkim oszczędność miejsca w skrzynce, schludny wygląd i porządek, jeden zasilacz zamiast kilku, możliwość instalacji różnych modułów rozszerzeń bez konieczności ograniczania się do jednego systemu elektronicznego (np. 24, 12, 5v). A separacja, żeby ograniczyć możliwe zakłócenia i wzajemne oddziaływanie na siebie; nie chce mieć spadków napięcia.
Niestety chwilowo mam przestój. Więcej obecnie kupuje małych pierdółek i buduję mniejszych projektow niż frezarke. Przyczyny są przeróżne, trochę brak weny jaki dalej mam obrać kierunek, trochę niechęć do zamawiania kurierem a mam obecnie do zakupienia kilka sporych i drogich elementów (np. blacha z nierdzewki 80x80, profile 80cm, plexi), które nie wejdą do paczkomatu. Jak na razie z nowych rzeczy kupiłem koryta grzebieniowe do rozdzielnicy, 40x40 i 40x25mm. Myślałem, że wiecej podziałam teraz jak mam urlop, a jest wręcz na odwrót, bo w dodatku trochę szkoda lata
. Mam nadzieję, że niebawem minie ten kryzys.
W wężykach od chłodzeniq wrzeciona pojawił mi się ostatnio dziwny żółto-brązowy nalot. Od czego to może być? Chłoeziwo to woda destylowana i plyn do chłodnic w proporcji 2:1 czy tam 1:2. Nie pamiętam dokładnie. Pojawiło się (albo po prostu ujawniło) jakiś czas po tym jak zamontowalem zawór zwrotny na pompie, dzięki temu wrzeciono jest zalane cieczą nawet, gdy pompa nie pracuje i teraz widać co się wytrąca na ściankach rurki. Co to może być? Dodam że tylko tuż nad wrzecionem mam ten nalot, nie na całej rurce, więc to coś z niego się wydobywa Pomyślałbym że to rdza, ale czy wrzeciono nie jest czasem z nierdzewki oraz aluminum? Możliwe, że fabrycznie jakiś syf się tam znajdował?
Niestety chwilowo mam przestój. Więcej obecnie kupuje małych pierdółek i buduję mniejszych projektow niż frezarke. Przyczyny są przeróżne, trochę brak weny jaki dalej mam obrać kierunek, trochę niechęć do zamawiania kurierem a mam obecnie do zakupienia kilka sporych i drogich elementów (np. blacha z nierdzewki 80x80, profile 80cm, plexi), które nie wejdą do paczkomatu. Jak na razie z nowych rzeczy kupiłem koryta grzebieniowe do rozdzielnicy, 40x40 i 40x25mm. Myślałem, że wiecej podziałam teraz jak mam urlop, a jest wręcz na odwrót, bo w dodatku trochę szkoda lata
W wężykach od chłodzeniq wrzeciona pojawił mi się ostatnio dziwny żółto-brązowy nalot. Od czego to może być? Chłoeziwo to woda destylowana i plyn do chłodnic w proporcji 2:1 czy tam 1:2. Nie pamiętam dokładnie. Pojawiło się (albo po prostu ujawniło) jakiś czas po tym jak zamontowalem zawór zwrotny na pompie, dzięki temu wrzeciono jest zalane cieczą nawet, gdy pompa nie pracuje i teraz widać co się wytrąca na ściankach rurki. Co to może być? Dodam że tylko tuż nad wrzecionem mam ten nalot, nie na całej rurce, więc to coś z niego się wydobywa Pomyślałbym że to rdza, ale czy wrzeciono nie jest czasem z nierdzewki oraz aluminum? Możliwe, że fabrycznie jakiś syf się tam znajdował?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 5
- Kontakt:
To zupełnie tak nie działa.
Jeśli chcesz ograniczyć zakłócenia to wykonanie wielu Mas zasilania na pewno temu nie pomoże, a wręcz odwrotnie.
Z punktu widzenia EMC jedna masa jest najlepszym rozwiązaniem.
Jeśli urządzenia masz w jednej skrzynce, działające w jednym urządzeniu, separacja galwaniczna zasilań nie ma najmniejszego sensu. Separację robisz wtedy, gdy twoje urządzenie współpracować ma z innym, na które nie masz wpływu.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Rafalgl pisze:A separacja, żeby ograniczyć możliwe zakłócenia i wzajemne oddziaływanie na siebie; nie chce mieć spadków napięcia.
Kto Ci takich głupot nagadał? Masy wszystkich i tak będziesz musiał połączyć ze sobą. Ponadto większość zasilaczy impulsowych jest stabilizowana, więc o jakich spadkach napięcia mówisz?
-
To po co producent PikoCNC zaleca by część CPU była zasilana osobnym zasilaczem niż część I/O? Jedyne co mi się nasuwa to koniecznosc ochrony układów scalonych przed zakłóceniami, wahaniami napiecia od przekaźników itp.
Kto pyta, nie błądzi.