Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
No dobra. To nie będę nic modyfikował. Na dniach zamierzam odpalić frezarkę i zrobić małą próbę grawerowania w laminacie. Aktualna dokładność geometrii mi wystarczy, chcę wyfrezować ładne panele przycisków do urządzeń elektronicznych, w tym mojego zasilacza w czarnym laminacie z białymi napisami. Zasilacz chcę rozbudować o wyjście zapalniczki samochodowej, moduł generatora PWM/ analog 4-20mA/0-10V, fala sinus oraz moduł ładowania baterii/akumulatora z zabezpieczeniem przed przeładowaniem. A to wymaga przemyślanego i funkcjonalnego panelu. Na próbę wpierw zrobię panel mojego Generatora DDS, choć mam tutaj mały problem gdzie umieścić wyłącznik - z przodu brakuje miejsca, a z tyłu nie będzie go widać. Czekam też na naklejki małe trójkąty z błyskawicą z aliexpress 12x12mm, ale coś długo idą. Powinna się jedną znalezc na wyjściu zasilania 50V.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 31
i zamiast sobie je wygrawerować na swojej maszynie w laminacie grawerskim to zamawiasz z ali...Rafalgl pisze: ↑27 sie 2023, 09:22No dobra. To nie będę nic modyfikował. Na dniach zamierzam odpalić frezarkę i zrobić małą próbę grawerowania w laminacie. .....
Czekam też na naklejki małe trójkąty z błyskawicą z aliexpress 12x12mm, ale coś długo idą. Powinna się jedną znalezc na wyjściu zasilania 50V.
jaki Ty jesteś udany i cały ten wątek "krok po kroku" to głowa mała

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Rafalgl pisze:Zasilacz chcę rozbudować o wyjście zapalniczki samochodowej, moduł generatora PWM/ analog 4-20mA/0-10V, fala sinus oraz moduł ładowania baterii/akumulatora z zabezpieczeniem przed przeładowaniem
Jak coś jest do wszystkiego to przeważnie jest do niczego. Gdyby zależało Ci na przemyślanej konstrukcji a nie tylko na przemyślanym panelu to nie pchał byś tego wszystkiego do jednej skrzynki.
W ogóle nie wiem na co Ci na ten przykład moduł zapalniczki samochodowej? Co to niby ma robić?
Logopeda - Ja to się czasem zastanawiam czy ten cały wątek to nie jest jakiś trolling, bo ciężko tak bardzo nie ogarniać i mieć tak wywalone na rady innych a mimo to z klapkami na oczach brnąć w to dalej...
Zupełnie, jakby robił to król Julian:
https://youtu.be/-nOkR7HjyO4?si=GOEo8cAvekSZGXXE
Pozdrawiam.
-
Jak to co? Miałoby zasilać urządzenia na 12/24v, na wtyk samochodowy. Ale jeszcze nie zdecydowałem się w 100 procentach czy mi to będzie napewno potrzebne. Wiem natomiast, że napewno przyda mi się możliwość ładowania baterii, toteż studiuję schematy ładowarek.
I wybacz ale kiedy niby miałem wywalone na czyjeś rady?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 31
masz niestety wywalone cały czas - zamiast frezować i cieszyć się z własnej konstrukcji to zrobiłeś z tej frezarkiRafalgl pisze: ↑27 sie 2023, 17:45Jak to co? Miałoby zasilać urządzenia na 12/24v, na wtyk samochodowy. Ale jeszcze nie zdecydowałem się w 100 procentach czy mi to będzie napewno potrzebne. Wiem natomiast, że napewno przyda mi się możliwość ładowania baterii, toteż studiuję schematy ładowarek.
Frankenstein-a

-
No fakt, może i zrobiłem parę rzeczy zbędnych jak np. woltomierz i amperomierz DC, czy też kilka przycisków, dla których do dziś nie wymyśliłem sensownej funkcji. Dlatego nowa obudowa czeka na zagospodarowanie. Ale nie śpieszy mi się, choć prowadniki kabli i szyny din już kupione, bo chcę uniknąć plątaniny przewodów takiej, jak obecnie. Więcej myślę nad tą frezarką niż robię w ostatnim czasie, bo chcę poprawic poprzednie błędy.
Co do naklejek, one są żółte i to będzie jak dla mnie fajniej wyglądać, niż monochromatyczny grawer, ale kwestia gustu. Są tanie jak barszcz i jest ich dużo w arkuszu, przydadzą się do rozmaitych projektów, w tym do frezarki. Kupiłem jeszcze takie z symbolem uziemienia, plus, minus. Wszystko się przyda, następne sterowanie frezarki będzie miało oznaczone wszystkie kabelki, łączówki, bezpieczniki, przekaźniki oraz gniazda, a także rodzaj prądu i napięcia na kablach zasilających, jest to dobra praktyka, która ułatwi późniejsze naprawy/modyfikacje jak i zapewni bezpieczniejsze serwisowanie. Tam już będzie pedantyzm na maxa, więc się nie śpieszę, ale się opłaci.
Co do naklejek, one są żółte i to będzie jak dla mnie fajniej wyglądać, niż monochromatyczny grawer, ale kwestia gustu. Są tanie jak barszcz i jest ich dużo w arkuszu, przydadzą się do rozmaitych projektów, w tym do frezarki. Kupiłem jeszcze takie z symbolem uziemienia, plus, minus. Wszystko się przyda, następne sterowanie frezarki będzie miało oznaczone wszystkie kabelki, łączówki, bezpieczniki, przekaźniki oraz gniazda, a także rodzaj prądu i napięcia na kablach zasilających, jest to dobra praktyka, która ułatwi późniejsze naprawy/modyfikacje jak i zapewni bezpieczniejsze serwisowanie. Tam już będzie pedantyzm na maxa, więc się nie śpieszę, ale się opłaci.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Rafalgl pisze:studiuję schematy ładowarek
iMAX B6
Rafalgl pisze:monochromatyczny grawer
w grawer możesz wpuścić różne kolorowe farby, i jeszcze z wierzchu posypać µkulkami szklanymi...
Rafalgl pisze:oznaczone wszystkie kabelki.... jest to dobra praktyka
dobra praktyka posługiwanie się schematami i robienie porządnej dokumentacji...
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ