Frezarka 3824 - krok po kroku.

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 515

Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.

Post napisał: Rafalgl » 03 maja 2023, 17:35

Nie mogę za chiny ustawić tej osi Y. Jak bym nie ustawił prowadnic i w którą stronę, cały czas pokazuje mi 0,5 odchyłki :(

Mierzę metodą "na kątownik" którą mi podaliście, prowadnice osi Y poluzowane na końcach, kątownik oparty podstawką o dłuższy rant stołu, jadę osią Y wzdłuż dłuższego ramienia kątownika i patrzę na czujnik. Cały czas mi to samo pokazuje... Czy ta metoda czasem nie jest tylko do sprawdzenia, czy stół jest przykręcony prosto do wózków? Jak się zastanowić, to niezależnie jak ustawię oś, ramię kątownika będzie chyba schodzić w danym punkcie pomiaru tylko na tyle, na ile stół jest krzywo przymocowany do wózków, bo to nie czujnik, i nie prowadnica się przemieszczają, tylko sam stół i wózki, więc de facto nie mierzę różnicy między czujnikiem a prowadnicą, tylko między czujnikiem a stołem...

Jeszcze na dodatek nakrętkę przekręciłem, więc czeka mnie demontaż prowadnicy :? :? :? :? Nie ma jakiejś metody aby ustawić same prowadnice jednej osi względem drugiej, bez stołu? Chcę wpierw ustawić prowadnice prostopadle i dopiero wtedy stół przykręcać i mierzyć.

Dodane 48 minuty 29 sekundy:
Ok. Już wymyśliłem super patent na ustawianie osi Y😉
Obrazek

Kto pyta, nie błądzi.

logopeda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 31

Post napisał: logopeda » 03 maja 2023, 17:59

Obrazek
[/quote]

Nie chcę Cię martwić ale taki pomiar też nie jest super :( - sam grzbiet prowadnic liniowych nie jest do końca równy a mówię to o moich próbach z prowadnicami rexrotha, dopiero oparcie kątownika wzorcowego na samych wózkach daje dokładną (w warunkach amatorskich oczywiście) bazę. Pozostaje jeszcze kwestia samego kątownika - zapewne nie masz go zmierzonego a na ile jest krzywy to nie wiesz (a wierz mi jest).
Piszę to dlatego aby uzmysłowić Tobie problemy przy takich pomiarach - bo według mnie niepotrzebnie przy takiej maszynie gonisz za setkami.

Bagunio
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 03 maja 2023, 18:19

logopeda pisze:
03 maja 2023, 17:59
Obrazek
Nie chcę Cię martwić ale taki pomiar też nie jest super :( - sam grzbiet prowadnic liniowych nie jest do końca równy a mówię to o moich próbach z prowadnicami rexrotha, dopiero oparcie kątownika wzorcowego na samych wózkach daje dokładną (w warunkach amatorskich oczywiście) bazę. Pozostaje jeszcze kwestia samego kątownika - zapewne nie masz go zmierzonego a na ile jest krzywy to nie wiesz (a wierz mi jest).
Piszę to dlatego aby uzmysłowić Tobie problemy przy takich pomiarach - bo według mnie niepotrzebnie przy takiej maszynie gonisz za setkami.
[/quote]

Za setkami nie ma co gonić, ale on ma pół milimetra różnicy to już dużo

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 03 maja 2023, 19:20

Udało mi się póki co ustawić różnicę do 0,03mm dla całej szerokości stołu. Zeszło mi na tę jedną oś kilka godzin, bo osie po dokręceniu za każdym razem się przesuwały spowrotem na niewłaściwe położenie. W końcu znalazłem patent - trzeba było zrobić "dźwignię" z kawąłka pręta, odciągnąć ośkę, dokręcić i dopiero puścić. Wtedy poszło już z górki. Ostatecznie myślę, że to nie jest taki zły wynik, przeliczając na metr to będzie raptem jakieś 0,15mm różnicy. Właśnie dlatego nie próbowałem całkiem do zera, bo za każdym razem coś tam mi gdzieś delikatnie uciekało, więc poprzestałem na 0,03. Teraz będę ustawiał stół. Powinno pójść prościej.
Kto pyta, nie błądzi.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Steryd » 03 maja 2023, 20:06

Ustawiasz od d... Strony.
Normalnie to jest tak: kładziesz katownik na stole i ustawiasz jedno ramię rownolegle do jednego ruchu czujnikiem. Wtedy mocujesz katownik i ustawiasz drugi ruch do prostopadłego ramienia katownika. W ten sposób co pokazałeś masz ruch jednej osi ustawiony prostopadle do grzbietu jednej prowadnicy. A pozostaje pytanie jak ruch wzdłuż dwoch prowadnic ma się do grzbietu tej jednej prowadnicy? Jesteś w stanie na to odpowiedzieć?
Komplikujesz jak tylko potrafisz rzeczy proste, bo nie pomyślałeś wcześniej, żeby pomyśleć.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 04 maja 2023, 00:24

Zrobiłem jeszcze raz tak jak mówisz, bo tak jak wcześniej robiłem się nie zgadzało. Udało mi się zejść do ok 3 setek dokładności. Niestety nieco uniosł się stół z jednej strony przez co musiałem poprawić oś X i teraz boję się że bed musiał stół od nowa mierzyć i ustawiać. Problem jest tego typu, że bazy na których są prowadnice są chyba o parę setnych dłuższe od boków maszyny, przez co powstają jakieś naprężenia, które powodują odkształcenia w zupełnie innym, trudnym do przewidzenia miejecu. Dodam że cały dzień dzisiaj to próbuje ustawić, a jeszcze Zetka została, normalnie chyba dostanę pierdolca.

Wcześniej miałem pomyśleć, czyli kiedy? Pragnę przypomnieć, że projekt był kilkukrotnie zmieniony w trakcie budowy w paru różnych, kluczowych miejscach.
Kto pyta, nie błądzi.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 99

Post napisał: Steryd » 04 maja 2023, 00:32

Wcześniej, czyli jak składałeś. Teraz narzekasz, że musisz rozebrać pół maszyny, żeby ustawić geometrie i to nasza wina, że tego nie zrobiłeś od razu.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 04 maja 2023, 01:05

Gdzie i kiedy mówiłem że to wasza wina?

Przyznaje. Wkurza mnie ta geometria i jej ustawianie na maxa (nie mam do tego cierpliwości), to fakt ale nikogo tutaj nie obwiniam. Powinienem chyba tak w ogóle skrócić nieco te profile na których są prowadnice. mam wrażenie, że są parę części mm dłuższe niż profile na bokach maszyny, przez co bardzo ciężko jest je przesuwać, w dodatku rozpierają konstrukcję ramy po dokręceniu i powstają naprężenia które potem wykrzywiają maszynę w innym miejscu. Wiem, że mogłem na etapie budowy to poprawić, zeszlifować je z pół mm, ale po prostu nie sądziłem, że będzie to powodowało takie problemy. Jest jeszcze opcja, że poluzuję boki i skręcę od nowa, zobaczę czy coś to da.

Tak na marginesie - może jest tu ktoś z trójmiasta i by mi pomógł z tą geometrią? Bo sam mogę probować dojść do tego co jest nie tak, pytanie ile mi to zajmie. Może ktoś bardziej obyty z budową maszyn szybciej wychwyci co jest źle, albo co ja robię źle. W ramach podziękowania za pomoc mogę zaoferować jakieś przydatne części, których nie wykorzystałem przy budowie, to już do uzgodnienia, powiem tylko że jest tego sporo😉. Bardzo chciałbym zacząć już frezować ulepszenia, a cały czas nie mogę bo nie jest dość dokładnie, to frustrujące.

Dodane 46 minuty 15 sekundy:
I chyba zamówię wyfrezowanie tego stołu, co zaprojektowałem. Koszt stołu 400x250x40mm ok 1000zł.
Kto pyta, nie błądzi.

Bagunio
Posty w temacie: 105

Post napisał: Bagunio » 04 maja 2023, 03:50

Zrób to co nie uniknione , kup gotowa spawana obrobiona rame która ma dobrą sztywność bo i tak dojdziesz do wniosku że ta ma za małą na to co chcesz kupić (większe wrzeciono) i niestety masz duże wymagania a ta rana ich nie spełni.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 178

Post napisał: atom1477 » 04 maja 2023, 05:43

Jak jeszcze chcesz to męczyć, to po ustawieniu geometrii prowadnic (ale przed mocnym skręceniem śrub), daj czujnik zegarowy na prowadnice. I podczas skręcania zobaczysz czy się coś odgina (i o ile).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”