Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Jednak dopiero dziś będę płytkę frezował. Ale wrzucam fotki z pomiarów kwadratu i kółko. Kwadrat tym razem wyszedł lepiej, kółeczko poniżej 0,1 mm spłaszczone. Będę jeszcze chciał zobaczyć jak wyjdzie planowanie aluminium nim wyfrezuję moją płytkę. Ale te wymiary powinny już być ok. Jeśli wyjdzie ona dobrze to może od razu wyfrezuję samą ośkę.
Kwadrat:

Kółko:

Ewidentnie silnik ten duzy słabnie w momencie, gdy pracuje więcej niż jeden jednocześnie.
Kwadrat:

Kółko:

Ewidentnie silnik ten duzy słabnie w momencie, gdy pracuje więcej niż jeden jednocześnie.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Może nie umiem mierzyć ale wygląda jakbyś źle układał suwmiarkę przy mierzeniu przekątnej i kółka, ale niech ktoś inne się wypowie, drugą sprawą ten kwadrat nie wygląda na równy ale to chyba wina zdjęcia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
to jest w sumie kieszeń okrągła, to suwmiara na sztorc, bo pod kątem może przekłamywać. W taki sposób jak na fotce to sie mierzy na szybciora, że wymiary sie mniej więcej zgadzają.
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
Mierzyłem pod różnymi kątami w różnych miejscach. Tu tak akurat żeby było widać na zdjęciu pomiar.
Dodane 49 sekundy:
To wina zdjęcia, jest bardzo równy kwadrat bardzo
.
Dodane 49 sekundy:
To wina zdjęcia, jest bardzo równy kwadrat bardzo
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 99
Silnikom nic nie dolega. Chińskie śruby bez obciążenia nie mają luzu, ale nie są to śruby napięte wstępnie, więc coś się tam dociska pod obciążeniem i tego nie przeskoczysz. Poza tym skoki pewnie też mają jakieś swoje odchyłki. Ustaw najlepiej jak się da prostopadłości osi (bo tego ewidentnie brakuje) i ewentualne różnice w skokach śrub nadrobisz ułamkami kroków na mm. Więcej nic nie zrobisz.
A mierząc suwmiarką samymi końcami szczęk uzyskasz taki wynik jak chcesz, a nie taki jaki jest.
A mierząc suwmiarką samymi końcami szczęk uzyskasz taki wynik jak chcesz, a nie taki jaki jest.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Osie są ustawione idealnie równo... Po czym stwierdzasz, że źle? No chyba, że te kilka setek odchyłki to za dużo ...
Dodane 19 minuty 23 sekundy:
Chcę sprawdzić jak planuje moja frezareczka. Jaki frez do tego, ile piór?
Dodane 19 minuty 23 sekundy:
Chcę sprawdzić jak planuje moja frezareczka. Jaki frez do tego, ile piór?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Rafalgl pisze:Osie są ustawione idealnie równo
Jeśli byłyby idealnie równo to wyfrezowany kwadrat czy koło też miałby idealnie równe wymiary bez względu na stronę, z której wykonujesz pomiar.
Pozdrawiam.
-
Kwadrat różni się na długości boków o raptem 0,02mm, to bardzo mało. Przekątne różnią się o 0,07, ale tam raz że się suwmiarka wbija w narożnik, dwa że mogło się coś ukruszyć podczas obróbki, więc to mierzenie po przekątnej nie jest w pełni miarodajne... Moze spróbuję wyfrezować kieszeń pod obojętnie jakie łożysko i zobaczę czy wejdzie.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 99
Równo może i są, ale na pewno nie prostopadle. Poza tym idealnie to kwestia skali, zawsze się znajdzie odpowiednio dalekie miejsce po przecinku gdzie będzie coś innego niż 0.
Co do Twojego idealnie- wcześniej różnicy w przekątnych było ponad dychę, nic nie zmieniłeś, teraz masz 2 setki. Normalnie maszyna się poprawia od patrzenia
Co do Twojego idealnie- wcześniej różnicy w przekątnych było ponad dychę, nic nie zmieniłeś, teraz masz 2 setki. Normalnie maszyna się poprawia od patrzenia

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!