tuxcnc pisze: ↑16 kwie 2023, 21:18
bas01 pisze: ↑16 kwie 2023, 21:03
Steryd pisze: ↑16 kwie 2023, 20:46
Weź może przeczytaj jakąś książkę o skrawaniu, zanim zaczniesz udzielać rad.
pokazuję ci film o skrawaniu aluminium ,pierwszy raz zobaczyłeś jak wygląda taka obróbka pod mikroskopem ...ale cóż ...

,ja z języka polskiego też prymusem nie byłem...

,a ty z innego może ...
jak nie umiesz prowadzić samochodu to co ja poradzę ci ?
maszyna jest dobra i da radę dobry frez robotę wykona dobrze ,nawet z posuwem 1mm na minutę i ma skrawać dobrze a nie ślizgać i topić aluminium ,tu nie trzeba żadnych prędkości tylko OSTRY FREZ CHŁODZONY I SMAROWANY ma ogarnąć robotę na tej maszynie w ODPOWIEDNIM TEMPIE
Dodane 1 minuta 41 sekundy:

dobranoc ...
W twoim filmie nie ma niczego odkrywczego.
Następnym razem opraw ten swój rylec w rączkę z miękkiej gumy i spróbuj tego samego.
Może zrozumiesz jaki wpływ na pracę ostrza mają luzy i ugięcia maszyny...
to poważne stwierdzenie i na miejscu w tym przypadku ,ale zawsze jest jakieś UGIĘCIE czy to maszyny czy freza czy napięcia w łożyskach wrzeciona ,dlatego wychodzą REZONANSE ,przez to dobiera się odpowiednie OBROTY WRZECIONA ,PRĘDKOŚĆ POSUWU ,GŁĘBOKOŚĆ SKRAWANIA ,SIŁĘ NACISKU NARZĘDZIA NA MATERIAŁ ,KĄT OSTRZA FREZA wyłącznie do rodzaju ,gatunku OBRABIANEGO materiału ,KAŻDA MASZYNA MA OGRANICZONĄ SZTYWNOŚĆ ,w tym przypadku jest taka konstrukcja a nie inna i trzeba dobrać odpowiednie parametry ,nic inaczenj nie będzie ,gdyby zamiast tej delikatnej frezarki był BYK 5000 KG z ŻELIWA to z pewnością REZONANS nie nastąpiłby ,a GŁĘBOKOŚĆ FREZOWANIA PRZY ODPOWIEDNIM FREZIE DO TEGO GATUNKU ALUMINIUM MOGŁABY BYĆ 1000 RAZY WIĘKSZA np JEDEN CENTYMETR i to byłoby POTĘŻNE TEMPO SKRAWANIA

[mądrość sama w sobie
Dodane 17 minuty 56 sekundy:
Rafalgl pisze: ↑16 kwie 2023, 22:55
No nic, jedno wzmocnienie gotowe. Udało się ustawić wiercenie, ponawiercałem nakiełki i dokończyłem wiertarką z ręki.
Mam już zaprojektowane wzmocnienia do tej maszyny. Będą to 4 płyty boczne z zastrzałami. Będą przykręcane po bokach kolumn. Ale wykonanie muszę komuś zlecić, bo jest tam dużo otworów na śruby i myślę by je może zrobić z nierdzewki szczotkowanej 5mm, albo stali węglowej (zależy jaki będzie koszt), więc zamówię cięcie laserem. Fajnie byłoby zahartować izotermicznie takie usztywnienia, ale to też muszę komuś zlecić. Liczę na znaczną poprawę sztywności, rzędu 50%. Z alu tego robić nie ma raczej sensu, musiałoby być bardzo grube, z 15mm jedna płyta i byłby potem kłopot z zamocowaniem. Kolejnym krokiem będą stalowe kątowniki, robione także na zamówienie. Odwlekam to ciągle, z lenistawa - gdyż będzie to oznaczało konieczność demontażu całej bramy a byćmoże nie tylko
Dodane 7 minuty 58 sekundy:
Gotowy element:
wydaje się ,że prędzej wykonałbyś zupełnie nową z tego tak zwanego sztucznego granitu ,kiedyś mówiłem ci o tym ,twoja maszyna będzie działać ale nie przeceniaj jej możliwości ,weż sprawdż sztywność tej maszyny dołączając czujnik zegarowy do wrzeciona i trzpień pomiarowy do materiału ,następnie zakup sobie wagę rybacką elektroniczną i ciągnąć za uchwyt wrzeciona sprawdż przy jakimo obiążeniu i ile o ugina się frezarki konstrukcja ,wtedy będziesz orientacyjnie wiedział o jaki skok przesuwu freza do jego obrotów będziesz mógł sobie pozwolić na tej maszynie ,
tylko jeszcze powiem ci ,że do obróbki super precyzyjnej np elementów zegarków mechanicznych ,maszyny ważą nawet kilka ton a ich konstrukcja jest ze specjalnego żeliwa a niektóre ich elementy wykonane są z granitu

nie jest ważne jak powoli idziesz ,ważne jest ,że nie stoisz w miejscu wtedy nauczysz się doskonale chodzić