Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Myślę że kilka razy w tygodniu będę ją odpalał, grzebał w ustawieniach, a frezował raptem max parę razy w miesiącu. Przynajmniej w najbliższym czasie, póki nie będzie wszystko w pełni podłączone i skonfigurowane. Potem zamierzam sukcesywnie ją ulepszać. Po każdej zmianie danego elementu konstrukcji będę musiał ustawiać wszystko na nowo, geometrię itp.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
Mylisz się.
Nie da się konfigurować bez uruchamiania.
Każdą zmianę w konfiguracji trzeba sprawdzać włączając maszynę.
Inaczej narobisz mnóstwo dziwnych ustawień i potem się nie połapiesz które z nich odpowiada za to że maszyna nie działa tak jak chcesz.
Nie da się konfigurować bez uruchamiania.
Każdą zmianę w konfiguracji trzeba sprawdzać włączając maszynę.
Inaczej narobisz mnóstwo dziwnych ustawień i potem się nie połapiesz które z nich odpowiada za to że maszyna nie działa tak jak chcesz.
-
Maszynę tak, falownik nie koniecznie. Cała część DC w tym płytka i krokowce będą się uruchamiać tak czy siak. Ale spełnilo się wasze marzenie. Temat 3 SSR stoi pod znakiem zapytania na ten moment, przyszło zamowienie.... większe to niż myślałem, jak wejdą 2 to już będzie duży sukces. Kupiłem SSRy firmy Hoymk, max prąd 80, mam nadzieję że tyle wystarczy, by się nie grzały jak szalone. W razie czego mam radiatory (ale to też wielkie kobyły).
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 44
takie na 25A - kostki około 4cmx5cmx2wysokość przykręcone do aluminiowej blachy #5mm na bocznej ścianie wewnątrz szafy się nie grzeją. Bo to zależy od wartości prądu płynacego a nie dopuszczalnego
Będziesz sprzedawał elementy po budowie?
Będziesz sprzedawał elementy po budowie?
-
Wiem o tym, ale czy nie jest tak, że mocniejszy SSR wytrzyma wyższą wartość rzeczywistą prądu nim zacznie się grzać?
Myślałem nad tym, by niektóre niewykorzystane elementy wystawić na sprzedaż.
Dodane 56 minuty 41 sekundy:
Stan na chwilę obecną:
Rozważam kupno większej obudowy.
Myślałem nad tym, by niektóre niewykorzystane elementy wystawić na sprzedaż.
Dodane 56 minuty 41 sekundy:
Stan na chwilę obecną:

Rozważam kupno większej obudowy.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Też jakaś opcja. Blaszanej najlepiej. Do tego metalowe dławnice i będzie pełna puszka Faradaya. Póki co muszę ochłonąć chwilę, bo mi wczoraj nieźle popsuło nerwów to okablowanie które się nie mieści.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2023, 15:38 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Wyniesienie falownika do innej obudowy żeby zwolnić miejsce ma sens. Wyniesienie go żeby ograniczyć zakłócenia - nie do końca. Przecież i tak zaraz obok płytki Piko masz zasilacze impulsowe, które też sieją wokół siebie. Powyżej masz sterowniki osi, które też przełączają prądy. Falownik też nie jest jakoś specjalnie daleko od sterownika. Więc jak już chcesz coś ograniczać, robić puszki Faradaya to chyba lepiej wynieść do niej płytkę Piko, wtedy zrobisz najwięcej dla eliminacji zakłóceń. Chociaż miejsca Ci ona aż tyle nie zwolni co falownik.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
A tu bym polemizował. Płytka Piko w metalowej puszce i mam miejsce na 2 szyny din na całej długości. Wczoraj po prostu już miałem dosyć widząc ten rosnący kłębek kabli upchany pod falownikiem... tak też chyba zrobię. Powinno mi wtedy stuknąć miejsca na wszystko co trzeba. Poza tym znalazłem fajną puszkę idealnie na wymiar (obudowa do efektów gitarowych). I chyba kupię mniejsze bloki ptfix na obecne podstawki. Żeby nie schodziły mi się wszystkie kable w jedno i to samo miejsce.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
u mnie najwięcej właśnie falownik siał, po wywaleniu na zewnątrz wszystkie problemy ustały, do tego przepływ powietrza dużo lepszy i skrzynka nie grzeje się pomimo 4 zasilaczy i całej reszty.
Krak.