Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Na razie sprawdzę raz jeszcze co mam zamontowane i co można wywalić.
Na pierwszy ogień poszedłby ten zasilacz duży 24v... Czy jednak nie zaszkodzi płytce Piko, jeśli jej obwód wejść i wyjść zasilę tym samym zasilaczem, który będzie napędzał wentylator obudowy? Mogę ewentualnie wymienić go na wentylator 230v. Ale i tak będę potrzebował nadal zasilacza 24v do sterowania przekaźnikami i kontrolkami... Sam nie wiem.
2 cm extra na długość uzyskam, jeśli zamontuję zasilacz na spodzie obudowy. Najwyżej uziemię kabelkiem jego obudowę do płyty. Wbrew pozorom te zasilacze DIN to nie jest taka super sprawa,.jak sądziłem. Są tak szerokie, że na szynie pod spodem prawie nic się nie mieści. Może zamontuję zwykłe montażowe 24v zasilacze obok sterowników na płycie. Dwa górne stery mogę przesunąć w stronę falownika. Gorzej z dolnymi, gdyż jest tam teraz filtr EMI.
Na pierwszy ogień poszedłby ten zasilacz duży 24v... Czy jednak nie zaszkodzi płytce Piko, jeśli jej obwód wejść i wyjść zasilę tym samym zasilaczem, który będzie napędzał wentylator obudowy? Mogę ewentualnie wymienić go na wentylator 230v. Ale i tak będę potrzebował nadal zasilacza 24v do sterowania przekaźnikami i kontrolkami... Sam nie wiem.
2 cm extra na długość uzyskam, jeśli zamontuję zasilacz na spodzie obudowy. Najwyżej uziemię kabelkiem jego obudowę do płyty. Wbrew pozorom te zasilacze DIN to nie jest taka super sprawa,.jak sądziłem. Są tak szerokie, że na szynie pod spodem prawie nic się nie mieści. Może zamontuję zwykłe montażowe 24v zasilacze obok sterowników na płycie. Dwa górne stery mogę przesunąć w stronę falownika. Gorzej z dolnymi, gdyż jest tam teraz filtr EMI.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2023, 17:16 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 178
To nie zależy od prądu ale od rezystancji RDSon (jeżeli SSRy są z MOSFETów).
Choć faktycznie jest pewna niepisana zależność, że mocniejsze prądowo SSRy (czy w ogóle MOSFETy) mają zwykle mniejszą wartość RDSon. Czyli faktycznie będą się mniej grzać.
Nie zaszkodzi.
-
To mogę wywalić... Tylko jeszcze cewke stycznika głównaa glownego mam zasilana na tym obwodzie. A to już chyba zaszkodzi, co?
Kto pyta, nie błądzi.
-
A dlaczego ma zaszkodzić?
Załączy tylko raz, i to przy starcie systemu (gdy nie latają żadne ważne sygnały na liniach danych, więc nie będzie czego zakłócać).
Poza tym cewka nie pobiera impulsowego prądu. Pobiera wolno narastający i wolno opadający.
Załączy tylko raz, i to przy starcie systemu (gdy nie latają żadne ważne sygnały na liniach danych, więc nie będzie czego zakłócać).
Poza tym cewka nie pobiera impulsowego prądu. Pobiera wolno narastający i wolno opadający.
-
Mam jeszcze pytanie do qqaz - w jaki sposób szkodzą płytce te urządzenia indukcyjne sterowane przez zwykły stycznik? Czy obwód cewki stycznika nie jest odizolowany od części stykowej? Chodzi mi o mechanizm jak to się dzieje. No i ogólnie, co mam rozumieć pod pojęciem "indukcyjności"? Bo napisałeś silniki itp. ale to dość ogólne... Dlaczego silniczek pompy wody to indukcyjność a wentylator już nie? Chodzi o napięcie, wysokość prądu, czy o co? Co jeszcze poza silnikami jest "indukcją"? Co z falownikiem, zasilaczami, kontrolkami/lampkami? Czy to się tyczy tylko urzadzeń na prąd zmienny czy także prądu stałego? Sorry jeśli było już tłumaczone a mi umknęło ale ja dopiero teraz zaczynam łapać o co w tym chodzi.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Cewka jest izolowana, ale jest blisko styków. Więc może łatwo łapać zakłócenia ze styków.
Ale i inne elementy mogą łapać zakłócenia jak będą blisko styków (albo blisko przewodów jakimi płyną prądy z/do tych styków). Wtedy nawet osobne zasilanie cewki nie pomoże.
Urządzenia indukcyjne są pewnym problemem bo podczas wyłączania powodują powstanie dużej iskry na stykach.
Silnik jest indukcyjnością bo ma w sobie cewki wyprowadzone wprost na zewnątrz.
Wentylator komputerowy nie, bo to jest wentylator z silnikiem BLDC. Czyli ma w sobie cewki, ale ma też sterownik i kondensatory filtrujące zasilanie. Cewki nie są w nim wypuszczone wprost na zewnątrz.
Ale i inne elementy mogą łapać zakłócenia jak będą blisko styków (albo blisko przewodów jakimi płyną prądy z/do tych styków). Wtedy nawet osobne zasilanie cewki nie pomoże.
Urządzenia indukcyjne są pewnym problemem bo podczas wyłączania powodują powstanie dużej iskry na stykach.
Silnik jest indukcyjnością bo ma w sobie cewki wyprowadzone wprost na zewnątrz.
Wentylator komputerowy nie, bo to jest wentylator z silnikiem BLDC. Czyli ma w sobie cewki, ale ma też sterownik i kondensatory filtrujące zasilanie. Cewki nie są w nim wypuszczone wprost na zewnątrz.
-
Rozjaśniłeś teraz trochę te kwestie. Tymczasem zrobiłem mały porządek, między innymi z kablami uziemiającymi. Mianowicie, główny przewód uziemienia idący od kabla sieciowego, ekran oraz kabel do bloku uziemiającego przykręciłem bezpośrednio do wkrętu mocującego płytę. Między łeb śruby i płytę, a 3 konektory włożyłem 2 podkładki koronowe. Czy to poprawne i bezpieczne uziemienie? Dokręcone mocno... Mam nadzieję, że konektory dobrze przylegają do siebie i do płyty.

Dodane 53 minuty 39 sekundy:
Ogółem teraz wygląda to tak. Moim zdaniem o niebo lepiej i zasilacze trochę dalej od płytki.
Moduł topikowy wyleciał, generalnie wszystko się zmiesciło. Może jeszcze zamontuję go w jakimś miejscu na małym kawałku szyny. Szkoda mi z niego rezygnować, tym bardziej że nie ma miejsca na te wszystkie wyłączniki nadprądowe. SSR falownika zostanie zastąpiony przez zwykły stycznik. Chyba że znajdę element stykowy do przełącznika na 16A, wtedy nawet tego nie będzie. Aktualnie nie mogę nic takiego znaleźć.

Dodane 53 minuty 39 sekundy:
Ogółem teraz wygląda to tak. Moim zdaniem o niebo lepiej i zasilacze trochę dalej od płytki.

Moduł topikowy wyleciał, generalnie wszystko się zmiesciło. Może jeszcze zamontuję go w jakimś miejscu na małym kawałku szyny. Szkoda mi z niego rezygnować, tym bardziej że nie ma miejsca na te wszystkie wyłączniki nadprądowe. SSR falownika zostanie zastąpiony przez zwykły stycznik. Chyba że znajdę element stykowy do przełącznika na 16A, wtedy nawet tego nie będzie. Aktualnie nie mogę nic takiego znaleźć.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Rafalgl pisze:SSR falownika zostanie zastąpiony przez zwykły stycznik.
Po co do falownika koniecznie chcesz wepchać ten stycznik? W ogromnej większości aplikacji podłączenie falownika jest takie: wyłącznik główny -> bezpiecznik falownika (np. B16 3-fazowy) -> falownik -> silnik. Tyle. I marginalne są przypadki, że gdzieś falownik się zepsuł bo był włączony a nie musiał, albo że wyschły mu kondensatory (jeszcze się nie spotkałem).
Po co samemu sobie utrudniasz życie wynajdując problemy na siłę. Nie dość że tracisz czas to i pieniądze bo kupujesz jakieś gówna, które później leżą bo się okazuje że bez nich też działa całkiem nieźle albo i lepiej. Gdybyś zrobił tą elektrykę bez wydziwiania to nawet w tej malej skrzynce jeszcze by miejsca zostało że flaszkę mógłbyś chować i komplet kieliszków.
Pozdrawiam.
-
To jak z tym zasilaniem sterowników? I tak będę musiał kupić jakieś kostki i rozdzielić sygnał, bo silniki są 4 a styki w zasilaczu mam tylko 3.
Opcje które rozważam:
a) 4 osobne kable, z tego dwa wpięte w jeden wspólny zacisk zasilacza.
b) 2 osobne kable, wpięte parami w 2 wspólne zaciski, na końcu dwa trójniki wago.
c) 1 kabel, przy zasilaczu poczwórna wago a przy sterach 5 wyjściowa wago.
Co do falownika - nie wiem, po prostu mam odczucie, że to nie jest do końca zgode ze sztuką budowania takich kontrolerów. W większości aplikacji - konkretnie? Chodzi mi o fabryczne budowane frezarki, te wielkie maszyny za kilkadziesiąt-kilkaset tys zł do obróbki stali, z wymiennikiem narzędzi, nie amatorskie konstrukcje. Czy w nich też nie da się wyłączyć falownika? W tych wszystkich Haasach, Bridgeportach i innych?
Opcje które rozważam:
a) 4 osobne kable, z tego dwa wpięte w jeden wspólny zacisk zasilacza.
b) 2 osobne kable, wpięte parami w 2 wspólne zaciski, na końcu dwa trójniki wago.
c) 1 kabel, przy zasilaczu poczwórna wago a przy sterach 5 wyjściowa wago.
Co do falownika - nie wiem, po prostu mam odczucie, że to nie jest do końca zgode ze sztuką budowania takich kontrolerów. W większości aplikacji - konkretnie? Chodzi mi o fabryczne budowane frezarki, te wielkie maszyny za kilkadziesiąt-kilkaset tys zł do obróbki stali, z wymiennikiem narzędzi, nie amatorskie konstrukcje. Czy w nich też nie da się wyłączyć falownika? W tych wszystkich Haasach, Bridgeportach i innych?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 36
Rafalgl pisze:Czy w nich też nie da się wyłączyć falownika? W tych wszystkich Haasach, Bridgeportach i innych?
Da się, jak wyłączysz / wyciągniesz bezpieczniki. W prawie wszystkich maszynach jakie miałem okazję serwisować nie tylko falowniki ale i serwonapędy (np. Simodrive 611) są zasilane zaraz po wyłączniku, i jedyne co jest pomiędzy nimi a wyłącznikiem to właśnie bezpieczniki, przeważnie szybkie wkładki topikowe oraz filtr EMI. Linia zasilania musi być jak najprostsza.
Z zupełnie innej strony - mam w swojej warsztatowej tokarce (do której szafę szyłem sam) falownik Siemensa, podłączony tak jak Ci napisałem i od 3 lat pracuje bez względu na porę roku w nieogrzewanym warsztacie bez żadnych problemów. Nie przeszkadza mu że jest pod napięciem a nie musi obracać silnikiem. I to czy jest -15 czy +30 w warsztacie. Jedyne co ma od strony zasilania to wyłącznik nadprądowy i filtr EMI.
Pozdrawiam.