czasami to się bardzo przydaje.IMPULS3 pisze:czyli niezależność posuwu od obrotów i na odwrót
Renowacja tokarki Jotes TSS-150
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 67
- Kontakt:
Re: Renowacja tokarki Jotes TSS-150
Błąd w stosunku do obrotów to pryszcz, ale błąd w stosunku do średnic to już krzywdę zrobi

A ta " niezależność" to "wolna rączka ale w trybach"

Dodane 7 minuty :
Do czego ? - jeden przykład poproszę

-
- Posty w temacie: 34
kamar pisze: ale błąd w stosunku do średnic to już krzywdę zrobi
Ale póki co nie zrobilo. Dlatego kiedyś walczylem aby mieć pod kalwiaturą numeryczną rozne wartosci procentowe posuwu pod wszystkimi klawiszami. I tak mam. Dziala to na tyle dobrze że jednym przycisnięciem mam np. 40% posuwu wpisanego w subie. Wiec jest to na tyle skuteczne że tylko czasami zmieniam wartosć posuwu wpisanego w subie.

kamar pisze:Do czego ? - jeden przykład poproszę![]()
Podawałem wcześniej. Rózne materialy, róznie zachowyjący się wiór a ja nie mam pamięci aby pamietać co robilem pól roku temu i jak byly ustawione parametry. Za wyjątkiem jesli coś mam powtarzalne, to wtedy zawsze piszę na początku programu jakie obroty mam ustawić a nawet w jakich szczękach toczę.
lepi pisze:Tylko, że możliwość korekty posuwu i obrotów istnieje także przy zdefiniowaniu mm/obrót.
Ale nie w takim zakresie.
-
lepi pisze:Zwyczajowo w zakresie 0-200%.
Ja mam zakres posuwu regulowany od 1-120 i to skokowo. Jesli rozbiłbym to jeszcze na większy zakres to schodki wyjdą ze zbyt dużymi różnicami. A tak mam posuwy które załatwiają mi materiały od 0 do powiedzmy 70mm. A jak coś większego to już zmieniam posuw w programie. Więc dla mnie to wygoda której raczej nie zmienie bo tak sie przyzwyczailem. A przyzwyczajenia są jak narkotyk.

-
kamar pisze:przykład którego nie można ustawić przy mm/obrót ?
A jest taki ktory zostanie rozpatrzony pozytywnie?

kamar pisze:Jak uczyli ułamków dziesiętnych w czwartej klasie to chory byłeś ?
Mialem 2 górki więc ciężką drogę miałem do szkoly.

-
- Posty w temacie: 247
Rozumiem że temat renowacji tss-150 jest zdominowany przez kamara mimo że z takową tokarką nie ma i nie miał nic wspólnego , ale czy to znaczy że jego pobratymca IMPULS3 będzie usuwał wszystkie posty które nie wychwalają w tej kwestii Kamara.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Posty w temacie: 67
- Kontakt:
Masz zrozumieć , że zaśmiecasz komuś temat. I wszelkie wpisy poza tematem wylądują w koszu.