Remont WS 15
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Remont WS 15
Panowie co jest nie tak. Mam ws-15 z Warki z przerobionym wrzecionem - zamiast na klinie jest na szesciokacie . Ostatnio pękła mi sprężyna od powrotu Pinoli wiec zamówiłem nowa i przy okazji wymieniłem łożyska wrzeciona wszystkie . Po złożeniu jest wszytko Ok natomiast jak włączę obroty w jednym miejscu podczas posuwu pinola się blokuje … co złożyłem nie tak ??? Miał ktoś taki przypadek ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 116
Koledzy wiertarka WS-151. Posiada ktoś taki model i może się podzielnić zdjęciem lub informacją jaka tu sprężyna powinnna być zastosowana? Kupiłem już dwie spręzyny "niby" do tej wiertarki i żadna nie pasuje. Kanał w wałku i sprężynie pasuje ale sama spręzyna nie mieści się kieszeni. Niestety oryginalnej spręzyny nie posiadam.

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
No i po przeglądzie. W korpusie wykonałem otwór z podcięciem na koniec sprężyny, do tego zablokowałem ją kołkiem i wrzeciono pięknie wraca. Wiertarka idzie dalej w świat a ja prawdopodobnie pozyskam 3 sztuki WS-15 o ile stan i cena będzie odpowiadać

-
Remontu nie będzie, co jedyne to mycie, wymiana wszystkich łożysk, kasowanie luzów i naprawa uszkodzonych rzeczy. W każdej jednej pozrywane są kołki od blokady kolumny, dospawane rury do prętów na posuwie wrzeciona, brak napinaczy czy uszkodzone blokady obrotu kolumny. Bardzo poczciwe wiertarki ale na niektóre fabryczne niedoróbki...
Mamy blokadę która nie działa bo ktoś nie zrobił oporu dla sprężyny

Coś zeszło

No i chociażby skala bez skali.

Takich kwiatków w każdej jednej jest więcej. Jedna jest z 1972r, druga 1973r a trzecia z 1989r.
Swoją drogą to się zastanawiam dlaczego na tych wałkach dochodzi albo do takich zniszczeń albo do już granicznego zużycia zębów skoro to ta część odpowiada tylko za powrót wrzeciona. Jak by się uparł to wszystkie trzy wałki mam do wymiany. Ma ktoś rysunek techniczny tego wałka, co to za zęby?