Andrzej-Szcz pisze: ↑03 sty 2023, 22:34
No już widzę że przewody zamieniałem miejscami (żółty i czarny) ale co dziwne po naciśnięciu przycisku test ,wszystko się uruchamia testowo.
Ręce opadają...
Masz trzy piny do podłączenia.
GND - masa, bez komentarza.
PWM - sygnał cyfrowy o zmiennym wypełnieniu i amplitudzie 5V.
12V - zasilanie modułu lasera,
Są lasery, w których zasilanie i PWM są połączone w jeden sygnał o zmiennym wypełnieniu i amplitudzie 12V. Taki laser trzeba połączyć dwoma kabelkami do tego samego złącza śrubowego co wrzeciono.
Tutaj ewidentnie laser jest łączony trzema przewodami, niestety oznaczenia na płytkach mogą wprowadzać w błąd...
U mnie na DLC32 właściwe oznaczenia są na dolnej stronie płytki.

Sygnał PWM TTL jest tu oznaczony jako S (zapewne od
Signal).
Jeszcze pewnego wyjaśnienia wymaga sygnał 12V. Tak naprawdę to nie musi być dokładnie 12V, bo dioda laserowa jest zasilana znacznie niższym napięciem. Moduł lasera ma po prostu wbudowany własny regulator. Zasilenie lasera napięciem wyższym niż 12V stwarza dwa zagrożenia, pierwsze że jakiś element nie wytrzyma wyższego napięcia, drugi że wydzieli się dużo więcej ciepła na regulatorze.
Jeżeli w maszynie ma być zamiennie stosowane wrzeciono 24V i laser, to niestety trzeba użyć dwóch zasilaczy.
Dlatego ta płytka od lasera ma osobne złącze zasilania. Można wtedy podpiąć 24V do płyty DLC32 i 12V do płytki lasera.
Jeżeli w maszynie ma być tylko laser, to płytkę DLC32 można zasilić z 12V i połączenie z płytką lasera wykonać trzema przewodami.
Niestety, napięcie zasilania płytki DLC32 ma też wpływ na pracę silników, więc może być konieczne użycie dwóch zasilaczy, żeby uzyskać większe prędkości posuwów.
Płytka DLC32 ma wbudowane układy zabezpieczające przed niewłaściwym podłączeniem wejść i wyjść, ale one też mogą nie wytrzymać takiego eksperymentu, więc obowiązuje zasada, żeby
pięć razy pomyśleć zanim raz się podłączy.
Losowe łączenie przewodów na zasadzie że może się uda, wcześniej czy później skończy się spaleniem kontrolera.
Jeszcze słowo o przycisku "TEST". On po prostu zamiast sygnału z DLC32 wysyła do modułu lasera sygnał odpowiadający 100% PWM. Służy on, jak nazwa wskazuje, do sprawdzenia czy moduł lasera jest sprawny i podłączony do zasilania, natomiast nie sprawdza on czy DLC32 jest prawidłowo podłączony.
Jeżeli nadal nie wiesz co i jak podłączyć, to ja się poddaję...