Kompendium wiedzy jest całkiem niezle i to przeszło mi przez głowę. Żałuję tylko że konstrukcja zupełnie nie nadaje się do naśladowania i temat też strasznie chaotyczny
Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 20
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Spokojnie. Konstrukcja będzie za chwilę gruntownie zmodyfikowana. Obie górne osie wyjeżdżają na dniach. Nowa oś X będzie miała 150 mam szerokości, prowadnice HGR20 i 4 wózki HGH20CA oraz śrubę kulową 16. Nowa Z już czeka, ma szerokość 100mm, prowadnicę HGR15 i 2 wózki 15CA. aZmysł był taki, aby zaprojektować maksymalnie sztywną maszynę dla każdego - tzn. bez spawania, bez wiercenia, bez zamawiania całego zestawu płyt ciętych laserowo itp. Raziły mnie pewne elementy w projektach gotowych frezarek poniżej 10tys zł (wałki podparte/wiszące, konstrukcja z pojedynczych profili, niedostateczna ilość kątowników wzmacniających, giętki stół, konstrukcja zapewniająca słabą sztywność, niepraktyczne wymiary). Dlatego postanowiłem zrobić swoją maszynkę i udostępniam te relację, w tym także i błędy jakie popełniam. Dlatego też jestem dość niechętny częściom robionym pod indywidualne zamówienie i chcę ograniczyć je do minimum. Kilka zamówię, owszem, jak choćby podstawę stołu z utwardzanego aluminium grubości 20mm, ale to konieczność, bez niej stół nie będzie na równym poziomie z wózkami i śrubą kulową. Już teraz prawie zszedłem do 0,1mm ugięcia wrzeciona na 10kg, a są to tylko profile aluminiowe.
Dodane 7 minuty 31 sekundy:
Mówiąc inaczej. Wydaje ciężka kase, aby inni mogli za stosunkowo małą kasę mieć maszynkę dorównującą takim za 10 tys, a nie jakieś marne 6040 i podobne
Dodane 7 minuty 31 sekundy:
Mówiąc inaczej. Wydaje ciężka kase, aby inni mogli za stosunkowo małą kasę mieć maszynkę dorównującą takim za 10 tys, a nie jakieś marne 6040 i podobne
Kto pyta, nie błądzi.
-
Są różne odmiany stopów alu, o różnym składzie i właściwościach fizycznych. Ja się nie znam, zobaczymy co poleci mechanik który to będzie frezować. Oprócz tego można je dać do anodowania i utwardzic powierzchniowo.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 99
Rafalgl pisze:dać do anodowania i utwardzic powierzchniowo.
Te kilka setek twardej powłoki sztywności nie polepszy. Zapewne masz na myśli aluminium PA9, które rzeczywiście jest twardsze, wszelkie pozostałe popularne stopy typu PA38, PA45 i PA6 nie różnią się w tym względzie zbyt wiele.
-
Może i nie polepszy twardosci, ale zawsze lepiej to będzie wyglądać, mniej się rysować, lepsza izolacja elektryczna itd...
Pytanie:
W płytce GRBL pod stepstickami mam po 6 pinow i zworki. Do czego one słužą? Czy muszę coś tam przestawić jeśli stepsticki wyjąłem i puszczam naped maszyny na zewn. sterowniki, z poziomu osobnego gniazda "stepper extension" omijając stepsticki? Tak wyglada płytka : https://images.app.goo.gl/11scswwVh8jybbm58
Pytanie:
W płytce GRBL pod stepstickami mam po 6 pinow i zworki. Do czego one słužą? Czy muszę coś tam przestawić jeśli stepsticki wyjąłem i puszczam naped maszyny na zewn. sterowniki, z poziomu osobnego gniazda "stepper extension" omijając stepsticki? Tak wyglada płytka : https://images.app.goo.gl/11scswwVh8jybbm58
Ostatnio zmieniony 22 gru 2022, 09:35 przez Rafalgl, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 10
Mam wrazenie, ze jak poskladasz to wszystko co wylecialo, to masz juz w chacie 3 frezarki... Mogles poswiecic tydzien na czytanie to juz dawno mialbys zlozona na gotowo :p Odrazu dokup płytke do mach3 bo to tez kwestia czasu :p
-
Czytałem właśnie, inspirowałem się poczatkowo projektem w którym ktoś do 3018 założył prowadnice mgnr i mowil o ogromnej poprawie heh.
Kto pyta, nie błądzi.
-
Dziś podłączyłem sterownik do zasilania, silnika i płytki. Nie znalazłem żadnej informacji nt. zworek, więc na wszelki wypadek ich nie ruszałem. Zaryzykowałem. Silnik obraca się w obie strony, działa. Ufff... Jest ok. Teraz kilka trudnych pytań, na które nie znalazłem odpowiedzi:
1) Aktualnie sterownik ustawiłem na 2,5A i krok pełen. Dobrze rozumiem, że zmniejszenie do 1/16 da mi wyższą rozdzielczość/precyzję frezowania kosztem prędkości obrotowej? Na ile powinienem ustawić by było optymalnie?
2) Podłączylem sterowniki z płytką, na razie tylko na 3 kable. Na płytce piny gniazda są opisane +5V, DIR i STP. Ale jest jeszcze czwarty pin... GND. Tyle że sterownik ma tylko + i -, nie ma tam żadnego wyjścia dla uziemienia. Sama płytka znajduje się w izolowanym pudełku. Gdzie te 3 kabelki uziemiające mam podłączyć?
3) Do czego służą gniazda ENA w sterowniku?
4) Gdzie w candle'u ustawia się skoki śrub kulowych ?
Głowa mnie już boli ze stresu od tej całej elektroniki
ale jak już będę wszystko wiedział to mogę zacząć montować to do mojej skrzynki rozdzielczej.
1) Aktualnie sterownik ustawiłem na 2,5A i krok pełen. Dobrze rozumiem, że zmniejszenie do 1/16 da mi wyższą rozdzielczość/precyzję frezowania kosztem prędkości obrotowej? Na ile powinienem ustawić by było optymalnie?
2) Podłączylem sterowniki z płytką, na razie tylko na 3 kable. Na płytce piny gniazda są opisane +5V, DIR i STP. Ale jest jeszcze czwarty pin... GND. Tyle że sterownik ma tylko + i -, nie ma tam żadnego wyjścia dla uziemienia. Sama płytka znajduje się w izolowanym pudełku. Gdzie te 3 kabelki uziemiające mam podłączyć?
3) Do czego służą gniazda ENA w sterowniku?
4) Gdzie w candle'u ustawia się skoki śrub kulowych ?
Głowa mnie już boli ze stresu od tej całej elektroniki
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Zworki są do ustawienia mikrokroku.
Ale skoro masz zewnętrzne sterowniki to Cię nie interesują.
Ale skoro masz zewnętrzne sterowniki to Cię nie interesują.