Frezarka 3824 - krok po kroku.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 515
Re: Frezarka 3824 - krok po kroku.
Żywiczną drukareczkę wraz z myjką właśnie dostałem pod choinkę, jak tylko paczka dojdzie, to chyba będzie mój pierwszy wydruk
Od razu druknę sobie też obudowę do płytki GRBL i zaślepki do profili alu.

Kto pyta, nie błądzi.
-
Korzystając z dni wolnych postanowiłem wykorzystać nowe wiertło z pogłębiaczem i przerobić mocowania wrzeciona. Miejsce trudnodostępne, wymagało podfrezowania miejsca na wiertło i ledwo starczyło mi wiertła na długość, przez co non stop ślizgało się w uchwycie, toteż dobre kilka godzin zajęło mi zrobienie 4 otworów, ale trud się opłacił. Efekt przerósł moje oczekiwania 

Dodane 49 minuty 2 sekundy:
Teraz mocowanie wygląda zdecydowanie stabilniej:

Dodane 49 minuty 2 sekundy:
Teraz mocowanie wygląda zdecydowanie stabilniej:

Kto pyta, nie błądzi.
-
Czekam na tę ośkę z Ali już chyba z miesiąc. Ale żeby nie tracić czasu postanowiłem poczynić nieco przygotowań. Ogółem będą spore zmiany. Zatem stara ośka out, myślę aby kupić jeszcze jeden taki profil i przykręcić je od dołu maszyny, aby usztywnić także oś Y. Trzeba będzie niestety wymienić także tylne C-beamy na nowe, gdyż nowa ośka będzie miała prawie 2x tyle szerokości co stara. Będzie poza tym zbudowana na profilu 3030 a nie 2020. Cieszy mnie to o tyle, że będzie znacznie sztywniejsza. Martwi natomiast myśl, jak to razem połączę.
Pomyślałem, żeby zamówić stalową płytę-podkładkę z otworami od kolumny do kolumny, takiej grubości, by łączenia profili obu wymiarów wypadały w jednej linii. Stanowiła by ona dodatkowo szkielet wzmacniający aluminiową konstrukcję. Z tyłu niezależnie od tego doszedłby jeszcze jeden C-beam.
Druga opcja: zamawiam 4 c-beamy długości 40 cm, skręcam je razem a nową ośkę montuję od przodu. Plus taki, że będzie łatwiej to złożyć i kolumna będzie gruba na całej długości. Minus - dodatkowe koszta i utrata podparcia osi od dołu, jak wiadomo frez ciągnie wrzeciono w dół. No i wrzeciono przesunie się o kolejne kilka cm do przodu, gdzie już teraz jest bardzo wysunięte. Dlatego obstaję przy pierwszej opcji.
W planach mam poza tym zamontowanie wewnątrz kolumn 4 prętów m6 przykręconych do podstawy i zalanie tego epoxygranitem.
Zetki do porównania. U mnie nic się nie marnuje. Z tej starej mam już w planie zrobić w przyszłości dużą maszynę do drewna, z ruchomą bramą.
Mały bonus: w wolnym czasie skleciłem nowy stół pod Optimum
. Nie jest to mistrzostwo świata, ale jest o niebo stabilniejszy i większy od tego który był, a zważywszy na fakt, że blat miałem za darmo a nogi wziąłem od poprzedniego, jestem naprawdę zadowolony. Nogi zostaną w przyszłości usztywnione obejmami i dojdzie półka na narzędzia oraz system chłodziwa.

Dodane 54 minuty 52 sekundy:
https://cnccat.com/index.php?id=2&produ ... d=&lang=en ehh dlaczego nie zalazłem tego wcześniej
Nawet podfrezowanie na prowadnicę mają...
Pomyślałem, żeby zamówić stalową płytę-podkładkę z otworami od kolumny do kolumny, takiej grubości, by łączenia profili obu wymiarów wypadały w jednej linii. Stanowiła by ona dodatkowo szkielet wzmacniający aluminiową konstrukcję. Z tyłu niezależnie od tego doszedłby jeszcze jeden C-beam.
Druga opcja: zamawiam 4 c-beamy długości 40 cm, skręcam je razem a nową ośkę montuję od przodu. Plus taki, że będzie łatwiej to złożyć i kolumna będzie gruba na całej długości. Minus - dodatkowe koszta i utrata podparcia osi od dołu, jak wiadomo frez ciągnie wrzeciono w dół. No i wrzeciono przesunie się o kolejne kilka cm do przodu, gdzie już teraz jest bardzo wysunięte. Dlatego obstaję przy pierwszej opcji.
W planach mam poza tym zamontowanie wewnątrz kolumn 4 prętów m6 przykręconych do podstawy i zalanie tego epoxygranitem.

Zetki do porównania. U mnie nic się nie marnuje. Z tej starej mam już w planie zrobić w przyszłości dużą maszynę do drewna, z ruchomą bramą.

Mały bonus: w wolnym czasie skleciłem nowy stół pod Optimum

Dodane 54 minuty 52 sekundy:
https://cnccat.com/index.php?id=2&produ ... d=&lang=en ehh dlaczego nie zalazłem tego wcześniej

Kto pyta, nie błądzi.
-
Mała katastrofa... Wózek zjechał mi z szyny przy przenoszeniu frezarki. Kulki się posypały. Złożyłem ale wygląda na to że jednej brakuje i za chiny nie mogę znaleźć. Czy to duży problem? Można gdzieś zamówić kulki zapasowe, czy wózek na śmietnik?
W przyszłym tygodniu przyjeżdża prowadnica. Będzie się działo.
W przyszłym tygodniu przyjeżdża prowadnica. Będzie się działo.
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 10
Ja do nakrętki dokupiłem u sponsora a i na ali jest też sporo.Rafalgl pisze:Można gdzieś zamówić kulki zapasowe, czy wózek na śmietnik?
-
Mierzyłem jedną i to jest jakieś 3,97mm. Kupiłem kulki łożyskowe w tym rozmiarze na allegro. Jak przyjdą to porównam je mikrometrem. Jakie jest dopuszczalne odchylenie? (Luz na prowadnicy?) Gdzie można sprawdzić naprężenie wstępne wózków?
Kto pyta, nie błądzi.
-
Po miesiącu oczekiwania i przeprawach z urzędem celnym, nareszcie dotarła prowadnica osi X. Niestety, moja radość nie trwała długo. O ile sam przedmiot jakością wykonania powala na kolana, tak stan przesyłki sprawił że omal się nie zagotowałem. Oto w jakim stanie dotarła moja ośka🤬:
Każdy możliwy róg poobijany.
Najgorsze, płyta końcowa z 12mm grubości alu wygięta o jakieś 3 mm(!!!):
Karton był rozerwany w połowie i sklejony taśmą. Wygląda to tak, jakby ktoś ją zrzucił z dwóch metrów na beton. Dramat...
Myślicie że da radę wyprostować ten blok jakąś prasą?
Każdy możliwy róg poobijany.

Najgorsze, płyta końcowa z 12mm grubości alu wygięta o jakieś 3 mm(!!!):

Karton był rozerwany w połowie i sklejony taśmą. Wygląda to tak, jakby ktoś ją zrzucił z dwóch metrów na beton. Dramat...
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 105
Celnicy tak fajnie potraktowali paczkę, pisz do sprzedawcy że słabo zabezpieczył paczkę i dzwoń do urzędu celnego , nikt im nie robi koło du** i właśnie tak traktują wszystkie przesyłki... Wiem że to nic nie da i powiedz że to kurierzy (co jest możliwe) ale każdy odpuszcza i ani trochę nie szanują pieniędzy innych ludzi
-
Raczej nie urząd celny, bo wiem kto tam pracuje. Do sprzedawcy już napisałem. Jedyne co pociesza, to że prowadnice zdają się nie być przekoszone, czujnik miesci się w zakresie 0,00-0,05 na całej dlugosci. najbardziej mnie jednak martwi ten blok lożyskowy. Gdy zdejmę go całkiem śruba chodzi lżej, zatem chyba łożysko straciło osiowość.
Kto pyta, nie błądzi.