Sprężarka śrubowa własnej roboty
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 11
Re: Sprężarka śrubowa własnej roboty
Sprężarki śrubowe to jak samochody jak dbasz to działają latami ,znajomy ma sprężarkę 60 Kw do puki mu serwis robił to ciągle się psuła a jak robimy ją we dwóch to od 4 lat skończyły się problemy , raz na tydzień czyszczenie chłodnicy ,pilnowanie stanu oleju i temperatury (75-80 st idealna).
Dodane 1 minuta 12 sekundy:
do mojej zabawki na dniach dotrze chłodnica to będę robił obudowę zawsze do będzie ciszej .
Dodane 1 minuta 12 sekundy:
do mojej zabawki na dniach dotrze chłodnica to będę robił obudowę zawsze do będzie ciszej .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Słuchaj może coś w tym być.
Kwestia tego jak kto dba .
Przede wszystkim działania prewencyjne dużo dają.
Czyli kontrola i wymiana oleju i zużywających się części na czas oraz kontrola pracy.
A niestety w dużej części ludzie jadą na sprzętach aż kompletnie stanie.
Przykładem są np sprzedawane w wiekszości tokarki na allegro gdzie ludzie piszą że po remoncie gdzie remont okazał się malowaniem wraz z rączkami albo remont w tokarce z 90r był wykonany w 95r a sprzedawana jest w 22r
Kwestia tego jak kto dba .
Przede wszystkim działania prewencyjne dużo dają.
Czyli kontrola i wymiana oleju i zużywających się części na czas oraz kontrola pracy.
A niestety w dużej części ludzie jadą na sprzętach aż kompletnie stanie.
Przykładem są np sprzedawane w wiekszości tokarki na allegro gdzie ludzie piszą że po remoncie gdzie remont okazał się malowaniem wraz z rączkami albo remont w tokarce z 90r był wykonany w 95r a sprzedawana jest w 22r

-

RomanJ4 pisze:A co kolega myśli o pomyśle zaadoptowania samochodowej sprężarki śrubowej do tego celu
twój pomysł już jakiś czas temu został zastosowany w przemyśle. W przyszłym tygodniu będę rozbierał taką dmuchawę uszkodzoną wiec mogę porobić trochę zdjęć. są sprzedawane przez tą firmę
https://www.aerzen.com/pl/produkt/agreg ... ion-5.html mają znaczne wydajności powietrza ale mają też wadę pracują do 3 Bar czyli są stosowane do transportu pneumatycznego sypkich produktów

Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Tak jak pisałem, dwa inne zastosowania.
Śruba spręża wzdłuż wałów.
Kompresor rootsa spręża całą szerokością łopat.
Jak by to dało radę uszczelnić na styku "łopat" to może i by pompowało więcej barów , ale przy szerokości łopat sprężarki samochodowej to byś musiał dać tam z 50kW silnik
Moim zdaniem szkoda kombinować.
Idzie kupić uszkodzone śruby , w sensie padł zawór sterujący dolotem , ale elektryka siadła...
Śruba spręża wzdłuż wałów.
Kompresor rootsa spręża całą szerokością łopat.
Jak by to dało radę uszczelnić na styku "łopat" to może i by pompowało więcej barów , ale przy szerokości łopat sprężarki samochodowej to byś musiał dać tam z 50kW silnik

Moim zdaniem szkoda kombinować.
Idzie kupić uszkodzone śruby , w sensie padł zawór sterujący dolotem , ale elektryka siadła...
-
też tak myślę ,to już lepiej zastosować jakiś mały silnik Wankla .251mz pisze: Moim zdaniem szkoda kombinować
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
251mz pisze:Kompresor rootsa spręża całą szerokością łopat.
Jak by to dało radę uszczelnić na styku "łopat" to może i by pompowało więcej barów

chyba nie jest tak źle, silnik wiecej by tracił niż zyskiwał na takiej sprężarce...251mz pisze:ale przy szerokości łopat sprężarki samochodowej to byś musiał dać tam z 50kW silnik

teoretycznie nawet przy 4000obr/min → 100FCM(2830L/min) i 4HP(3kW) mocy,

To EATON M62, a są i mniejsze, np M45...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
jednym z prostych rozwiązań jest zastosowanie modułu o symbolu NK40 lub większego NK60 tylko dołożyć chłodnice oleju i mamy sprężarkę .juzwa1 pisze:Mam gdzieś moduł śrubówki , leży niewykorzystany i zawala miejsce.
Moduł do silnika 7,5 lub 11 Kw.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Ja mam śrubówkę Atlas Copco 11 Kw. Ten moduł trafił mi się kiedyś i już go nie wykorzystam. Ten moduł był sprzedawany jako element do budowy sprężarek . Nie musiałeś kupować całej sprężarki. Zrobię zdjęcia i wrzucę .
-
Dodane 44 minuty 21 sekundy:
A tak w kwestii własnej sprężarki śrubowej doszedłem do etapuże chłodnica oleju już działa , sterownika na wyświetlaczu st 7565R, puki co temat rozwojowy ,choć jeszcze się nie zdecydowałem czy czujnik ciśnienia będzie taki trzy przewodowy 0-5v, czy 2 przewodowy 20-40mA , założenia już są reszta to kosmetyka .
Dodane 5 minuty 54 sekundy:
sprężarka propagowana przez Romana w wykonaniu fabrycznym ,niestety trochę rozszabrowana przez serwis .
A tak w kwestii własnej sprężarki śrubowej doszedłem do etapuże chłodnica oleju już działa , sterownika na wyświetlaczu st 7565R, puki co temat rozwojowy ,choć jeszcze się nie zdecydowałem czy czujnik ciśnienia będzie taki trzy przewodowy 0-5v, czy 2 przewodowy 20-40mA , założenia już są reszta to kosmetyka .
Dodane 5 minuty 54 sekundy:

- Załączniki
-
- sterownik_sprezarki.rar
- (42.44 KiB) Pobrany 36 razy