rc36 pisze:Kupiłeś tą podzielnicę https://pl.aliexpress.com/item/1005002868680729.html?
ja akurat kupiłem tą drugą, z przełożeniem 90:1 i średnicą tarczy obrotowej 150 mm.
zamontowałem na niej uchwyt 160 i całkiem nieźle to funkcjonuje.
a wysokość gdy podzielnica jest w pozycji pionowej w moim przypadku wynosi 160 mm do poziomu górnej powierzchni uchwytu i 190mm do końca szczęk. do zamocowania uchwytu trzeba było dorobić tarczę pośrednią.
RomanJ4 pisze:Jest, przy trzech tarczkach mało którego podziału nie da się ich rzędami otworków wykonać.
dziękuję za podpowiedź bo od tamtego czasu do chwili obecnej wyliczałem sobie podziały w inny sposób.
teraz spróbuję jak to będzie szło według zapodanych wzorów

orion32 pisze:z wyjątkiem liczb pierwszych. Nic liczenie tu nie da, bo to nie ta konstrukcja.
liczenie chyba jednak coś tam daje, można znaleźć podział aby błąd był jak najmniejszy.
według moich obliczeń robiąc podział na 67 i korzystając z tarczki 49 otworków robiąc jeden pełny obrót korbką i dodając 17 otworków w tarczy, po przejściu pełnego obrotu tarczy koła ostatni ząbek jest cieńszy od pierwszego o około 0,09 mm i jest to obliczone dla modułu 0,6 , więc chyba ujdzie w tłoku

dla innych średnic kół zębatych ten błąd może zmieniać swoją wartość w mm
niektóre podziały wychodzą idealnie ale nie wszystkie. tak jak piszesz, uproszczona konstrukcja nie wszystko pozwala wykonać perfekcyjnie.