Budowa małej frezarki kolumnowej cnc
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
Re: Budowa małej frezarki kolumnowej cnc
Dzięki , wrzeciono zrobiłem z oprawki ER 32 pewnie wyprodukowanej w Chinach , ale kupionej w Polsce , zdecydowanie lepsza jakość niż te z Ali. Po zmontowaniu wrzeciona bicie na stożku jak mierzyłem było minimalne ok 0,015.
Przetestowałem dzisiaj falownik , silnik działa elegancko , zrobiłem mały test frezowania frezem zgubnym fi 12 ,na 16 Hz mam 590 obr/min ae 1 mm, ap 10 mm w stali silnik 1kw bardzo ładnie pracował. Oczywiście falownik w trybie sterowania wektorowego. Niestety przy frezowaniu frezem wykańczającym nie uzyskałem ładnej klasy, bo mi freza troszkę powykruszało. przypuszczam ,że to wina wózków. To chyba będzie pierwsza modernizacja po skończeniu maszyny ,wymiana wózków na te ze wstępnym naprężeniem.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Hmm. Na zdjęciach nie widać? post771924.html#p771924
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
No nie bardzo, nie wiem jak tuleja jest wykonana wewnątrz. Może to oczywiste, ale wolę się upewnić. Szczegóły łożyskowanie też mnie ciekawią.
-
- Kontakt:
Tuleja jest gotowym elementem. Tu należy użyć takiej z mocowaniem Cxx (gdzie xx to średnica), czyli walcowym/cylindrycznym. Do tego dopasować łożyska, a na końcu zamocować koło pasowe. Jedyne co trzeba wymyślić, to sposób kontrowania łożysk.
https://www.artykulytechniczne.eu/compo ... ml?Itemid=
https://www.artykulytechniczne.eu/compo ... ml?Itemid=
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 20
Trzeba wykonać gwint na tulei oprawki ,ja gwint frezowałem sobie w pracy , w domu mam tylko tytana 520 a tam wchodzi max 20 mm. Resztę pracy wykonałem sobie na swoich maszynach. Najpierw wytoczyłem zgrubnie tuleję, potem pozostałe elementy i pospawałem wszystko do kupy. Później tylko zafrezowanie płaszczyzny i usunięcie spawów, na końcu roztoczyć średnice pod łożyska.
A tutaj usuwanie spawów i roztaczanie na gotowo. Do zakontrowania łożysk wykonałem nakrętkę ze stali CrMo ze śrubą robaczkową M6 

-
- Kontakt:
Nic tutaj odkrywczego i trudnego, poza wykonaniem tego gwintu. Większość oprawek ma jednak gwint wewnętrzny na końcu i można go użyć do mocowania. Trzeba jednak wykonać wpust w kole i oprawce, a gwint posmarować loctite.
-
- Posty w temacie: 2
No i ślicznie 

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”