Remont WS 15
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 116
Re: Remont WS 15
Rybiarz pisze:Utnij tyle ile trzeba, zagrzej palnikiem koncówke i zrób nowe "oczko". Jakiś czas pochodzi
Nie odpuści się? łatwiej mi będzie odciąć ze środka i zagiąć tylko zamek na 90 stopni.
Niko78 pisze:Dorabiał ktoś samą tuleję pinoli ?
Ja kiedyś dorabiałem.
Niko78 pisze:Nie wiem czy wszystkie wueski mialy tuleje wprasowaną, ale w mojej tak jest, więc plan jest taki by wycisnąć na prasie tuleję i dać zrobić
Oryginalnie nie było tulei. W takim przypadku trzeba wytoczyć starą, wytoczyć blok pod grubszą tuleje, wstawić tuleje i ponownie wytoczyć pod większą pinolę. Przehonować też by się przydało.
Niko78 pisze:Jaki może być orientacyjny koszt wytoczenia, szlifu i montażu samej tulei pinoli w kadłubie ?
Przy takim nakładzie pewnie w okolicach 800zł...
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Kupiłem od typa,który kupił nową pinole i wstawił bez szlifu, chodź tuleja w środku wygląda jakby była grzebnięta, zresztą u góry tuleja jest za ciasna i pinola wystaje od dołu 2 cm.
Rok produkcji 86, Bydgoszcz.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Niko78 pisze:Kupiłem od typa,który kupił nową pinole i wstawił bez szlifu, chodź tuleja w środku wygląda jakby była grzebnięta, zresztą u góry tuleja jest za ciasna i pinola wystaje od dołu 2 cm.
Żeby doprowadzić ten korpus do ładu to są takie koszty, że lepiej sprzedać tą wiertarkę na części i kupić inną sprawną.
-
- Posty w temacie: 7
Podejmę wyzwanie.maszynista1 pisze: ↑28 mar 2021, 14:13Niko78 pisze:Kupiłem od typa,który kupił nową pinole i wstawił bez szlifu, chodź tuleja w środku wygląda jakby była grzebnięta, zresztą u góry tuleja jest za ciasna i pinola wystaje od dołu 2 cm.
Żeby doprowadzić ten korpus do ładu to są takie koszty, że lepiej sprzedać tą wiertarkę na części i kupić inną sprawną.
Większość ws-15 ma luzy na pinoli, większe lub mniejsze, a po zrobieniu tego powinna w domowym warsztacie pociągnąć kolejne 30 lat.
Ludzie mają chyba pierdolca, bo malują zajechane sprzęty sprayem po całości i sprzedają tysiąc złotych drożej. Widziałem nawet wiertarki z wklejona taśma miedziana w korpusie tak by zniwelować luzy do minimum.
-
- Posty w temacie: 3
Panowie mam problem z blokada kolumny. Razem z rękojeścią zaciskową obraca się śruba, przez co korpus się nie zaciska na kolumnie. Co powinno trzymać śrubę w miejscu? Z tyłu korpusu, w miejscu łba śruby znalazłem niewielkie zagłębienie, które było zalane gruba warstwą farby. Wygląda to tak jakby coś w tym zagłębieniu siedziało. Czy dobrze myślę, że to co tam się znajduje powinno trzymać śrubę w miejscu? Co to jest? Niewielka śruba? Jakiś pin? Można spróbować wbić to głębiej, do otworu na śrubę zaciskową?
DTR'ka z tego wątku nie ma zaznaczonego tego elementu.
DTR'ka z tego wątku nie ma zaznaczonego tego elementu.