Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Re: Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
Jak przejedziesz czujnikiem w Y po całym zakresie to jakie masz odchyłki ? (Czujnik zamocowany do korpusu albo wrzeciona )
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
Dawno mi się nic nie popsuło co? Szczególnie nic się nie dzieje z głowicą pionową, bo przecież całą już ją przejrzałem i wszystko co było do zrobienia zrobiłem...
No to patrzcie:
Mi to chyba jakiś order się należy za tego ruska...
No i pytanie co teraz?
Koło pasowe też z jakiegoś gównolitu:
Tak więc silnik jakiś inny w to miejsce na pewno.
Prawdopodobnie podstawa też, bo ta tutaj jest jakby częścią silnika:
No i to kółko pasowe pewnie trzeba dorobić już pod silnik który kupię i podstawę, co by paski chodziły prosto.
Ehhhh...
No to patrzcie:

Mi to chyba jakiś order się należy za tego ruska...
No i pytanie co teraz?
Koło pasowe też z jakiegoś gównolitu:

Tak więc silnik jakiś inny w to miejsce na pewno.
Prawdopodobnie podstawa też, bo ta tutaj jest jakby częścią silnika:

No i to kółko pasowe pewnie trzeba dorobić już pod silnik który kupię i podstawę, co by paski chodziły prosto.
Ehhhh...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 80
Koło po prostu żeliwne. Nie trzeba go wymieniać z miejsca, jak nie będzie chodzić przy tym wyszczerbieniu, to coś tam pochodzi na jednym pasku, albo na wolniejszym biegu. Silnik to po prostu kolnierzowy. Kupisz bez problemu tylko średnicę wału i rozmiar kołnierza trzeba dopasować. Może się okazać że ze współczesnych będzie pasował wyższej mocy.
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Ktoś musiał przesadzić z napinaniem pasków;)
Dodane 1 minuta 32 sekundy:
Ktoś musiał przesadzić z napinaniem pasków;)
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Heheh to tak a propos dokręcania z wyczuciem? Ja zawsze ukręcałem gwinty jak coś chciałem z wyczuciem dokręcić 
Pocieszam się, że były ślady jakby lekkiej korozji na tym pęknięciu, więc musiało być coś wcześniej i po prostu u mnie strzeliło (ja to mam zawsze pod górkę ze wszystkim). Urwałem dziś wiertło 6 wiercąc w alu, więc dostał silnik strzała, a później się rozsypał na wysokich obrotach jak frezowałem alu.
Nic no, szukam silnika zatem....
Ma sens zakładanie falownika dodatkowo w moim przypadku?

Pocieszam się, że były ślady jakby lekkiej korozji na tym pęknięciu, więc musiało być coś wcześniej i po prostu u mnie strzeliło (ja to mam zawsze pod górkę ze wszystkim). Urwałem dziś wiertło 6 wiercąc w alu, więc dostał silnik strzała, a później się rozsypał na wysokich obrotach jak frezowałem alu.
Nic no, szukam silnika zatem....
Ma sens zakładanie falownika dodatkowo w moim przypadku?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 80
Jak nie starcza Ci regulacji obrotów, to czemu nie. Zawsze będzie ciut mniej wachlowania, ale szczerze mówiąc, to jakoś dużo nie daje wcale.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
No właśnie dlatego się zastanawiam. Jest 12 biegów w tej głowicy. Co innego taki bernardo jak są całe 2 biegi mechaniczne.
Tak patrzę na silniki i takie pasujące 1 do 1 to tylko używki i to 30-40 letnie. Tak więc skończy się pewnie, że kupię coś nowszego (ale nie nowego chińczyka raczej), a kółka pasowe i tak będę pewnie dorabiał, więc czy na 22mm (u mnie) czy na 24mm (ogólnie dostępne), to już sobie jakoś ogarnę.
Trzymajcie kciuki, żeby się w miarę szybko udało to ogarnąć
Tak patrzę na silniki i takie pasujące 1 do 1 to tylko używki i to 30-40 letnie. Tak więc skończy się pewnie, że kupię coś nowszego (ale nie nowego chińczyka raczej), a kółka pasowe i tak będę pewnie dorabiał, więc czy na 22mm (u mnie) czy na 24mm (ogólnie dostępne), to już sobie jakoś ogarnę.
Trzymajcie kciuki, żeby się w miarę szybko udało to ogarnąć

-
No ale to jeszcze trzeba mieć wał
Decyzja zapadła, zmieniam silnik na taki z wałem 24mm. Wychodzi na to, że te 24mm są bardziej popularne (w nowszych silnikach). Tym bardziej, że kółko i tak do wymiany.

-
W sumie to dobrze, że ten rusek ma dwa wrzeciona
Silnik dziś juz dojechał, ale musiałem dorobić do niego kryzę, żeby wszystko siadło jak należy. Kryza z blachy 4mm (akurat taką miałem). Mam nadzieję, że starczy.
Tak więc zostało pomierzyć kółko pasowe i je gdzieś zlecić... Mój znajomy tokarz chyba polegnie, bo rowek pod klin trzeba zrobić, a on tylko tokarnie ma i wiertarkę słupową.

Dodane 20 minuty 40 sekundy:
A no i mały upgrade wyszedł, bo silnik ma 1.5kW a nie 1.1kW jak fabryczny.

Silnik dziś juz dojechał, ale musiałem dorobić do niego kryzę, żeby wszystko siadło jak należy. Kryza z blachy 4mm (akurat taką miałem). Mam nadzieję, że starczy.

Tak więc zostało pomierzyć kółko pasowe i je gdzieś zlecić... Mój znajomy tokarz chyba polegnie, bo rowek pod klin trzeba zrobić, a on tylko tokarnie ma i wiertarkę słupową.

Dodane 20 minuty 40 sekundy:
A no i mały upgrade wyszedł, bo silnik ma 1.5kW a nie 1.1kW jak fabryczny.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
the.bear pisze:A no i mały upgrade wyszedł, bo silnik ma 1.5kW a nie 1.1kW jak fabryczny.
Zaraz napiszesz że coś innego się urwało