Ale mi od zawsze podoba się: "I feel train to you"

Tu się zgadzam, dostałem kilka przykładów, musze przemyśleć co jest najbardziej odpowiednie dla mnie
Niech się temat rozwija, może ktoś jeszcze dopisze coś ze swoich doświadczeń. Bedzie co czytać dla następnych pokoleń
Na początku była też wzmianka o arduino. Uzupełnię tamtą informację. Może to być za pomocą arduino Nano (ma wyjście USB do programowania) lub ProMini (do programowania potrzebny programator, ale wygodniej mieć taki aby było też wyjście resetowania ProMini) + miniaturowy zasilacz modułowy HLK-PM01 230V/5V (do Nano wystarczy jakiś zasilacz USB). Do pomiaru temperatury można użyć DS18B20 ale tu max 125°C. No i jeszcze można użyć TMP35, TMP36. Są też gotowe moduły max6675 z termoparą i zakres temperatur można mieć większy. Z drugiej strony SSR-40A. Zaprogramować, wpakować do obudowy. Wszystkie te elementy, które wymieniłem, używałem i używam w różnych zabawkach. W programie trzeba jednak zrobić sobie samemu algorytm sterowania, dopracować "wzór na grzanie" uwzględniający tempo narostu temperatury na starcie itp. Wszystko samemu. Sposób dla lubiących bawić się.Fadal123 pisze:kilka przykładów
pitsa pisze: Zabawa będzie w tym, że kanały zimnego powietrza zarastają szronem
pitsa pisze: sterowanie za pomocą esp32
tristar0 pisze:kuchenkę elektryczną zastosować są grzałki termoregulator
Mój sąsiad niewiele mówi.. chociaż stale obserwuje. Czasem tylko zagaduje mnie przez płot, gdy go ciekawość zżera, na przykład o to co za eksperymenty nocą robiłem, ze taka była jasność na niebie. A ja tylko palnikiem rozpalałem wewnętrzną obudowę laptopa ze stopu magnezowo-aluminiowego do stanu gdy utworzy się białe jądro jasności w białych i porowatych tlenkach i reakcja spalania sama się podtrzymuje. Wtedy stawałem tyłem do tej jasności i przodem do mojego cienia. Czasem potrafi się parę minut palić. Piękny efekt. Mam jeszcze trochę kawałków na specjalne okazje.tristar0 pisze:mój sąsiad