JSS57P3N
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
Re: JSS57P3N
ale co byś był przy korycie to twoje
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 24
Dzisiaj zrobiłem tylko jeden test, za to ważny.
Podłączyłem zasilanie i sprawdziłem napięcie pomiędzy pinami GND i TX w gnieździe interfejsu szeregowego .
Jest minus 6,6V, co znaczy tyle, że jest to standard napięciowy zgodny z normą RS232 ("1" -3 V do -15 V, "0" +3 V do +15 V.)
Czyli podłączyć można do gniazda w starszym komputerze, albo do przejściówki USB zakończonej gniazdem męskim DB9.
Próba użycia przejściówki USB od Arduino (0-5V) najprawdopodobniej skończy się awarią.
I proszę bez tekstów że to oczywiste, bo w chińskim sprzęcie NIC nie jest oczywiste.
Podłączyłem zasilanie i sprawdziłem napięcie pomiędzy pinami GND i TX w gnieździe interfejsu szeregowego .
Jest minus 6,6V, co znaczy tyle, że jest to standard napięciowy zgodny z normą RS232 ("1" -3 V do -15 V, "0" +3 V do +15 V.)
Czyli podłączyć można do gniazda w starszym komputerze, albo do przejściówki USB zakończonej gniazdem męskim DB9.
Próba użycia przejściówki USB od Arduino (0-5V) najprawdopodobniej skończy się awarią.
I proszę bez tekstów że to oczywiste, bo w chińskim sprzęcie NIC nie jest oczywiste.
-
Dodane 11 minuty 29 sekundy:
tak jak na przykładzie
tak jak na przykładzie
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
Nareszcie coś znalazłem, oczywiście przypadkiem i nie w Chinach ...
Oprogramowanie wygląda na właściwe, autorem jest producent tego konkretnie silnika.
Jeszcze nie sprawdzałem, bo nie mam pod ręką kabelka.
Oprogramowanie wygląda na właściwe, autorem jest producent tego konkretnie silnika.
Jeszcze nie sprawdzałem, bo nie mam pod ręką kabelka.
-
Dzisiaj zorganizowałem sobie kabelek, żeński wtyk DB9 i metr skrętki bez ekranu.
Połączenie według schematu RX i TX to są piny na silniku a nie w gnieździe komputera (RX i TX łączy się na krzyż, czyli RX komputera z TX napędu i TX komputera z RX napędu)
Port COM jest zintegrowany na płycie głównej, przejściówkę USB-RS232 zamówiłem, ale jeszcze nie dostałem.
ESS_ProTuner1 uruchomiłem na 38400 baud, więcej program nawet nie pokazuje w opcjach.
Komunikacja przebiega prawidłowo i jedynym problemem jest to, że program jest prymitywnie prosty, bez wodotrysków w postaci wykresów itp.
Spróbowałem więc uruchomić od jmc-motor.com
No i zonk.
Program nie widzi portu com
System Windows 10 64-bit, ale to podobno nie powinno stanowić problemu ...
Cholera wie o co może chodzić, ale raczej jest to problem natury program - system operacyjny, i sam napęd nie ma tu nic do rzeczy.
Będę miał czas, to pokombinuję.
Połączenie według schematu RX i TX to są piny na silniku a nie w gnieździe komputera (RX i TX łączy się na krzyż, czyli RX komputera z TX napędu i TX komputera z RX napędu)
Port COM jest zintegrowany na płycie głównej, przejściówkę USB-RS232 zamówiłem, ale jeszcze nie dostałem.
ESS_ProTuner1 uruchomiłem na 38400 baud, więcej program nawet nie pokazuje w opcjach.
Komunikacja przebiega prawidłowo i jedynym problemem jest to, że program jest prymitywnie prosty, bez wodotrysków w postaci wykresów itp.
Spróbowałem więc uruchomić
Kod: Zaznacz cały
IHSV57 software ServoMotor-EN-2016-04-30.exe
No i zonk.
Program nie widzi portu com
System Windows 10 64-bit, ale to podobno nie powinno stanowić problemu ...
Cholera wie o co może chodzić, ale raczej jest to problem natury program - system operacyjny, i sam napęd nie ma tu nic do rzeczy.
Będę miał czas, to pokombinuję.
-
dziwne odpaliłem program i od razu widzi com 3 u mnie na win10 ,może zaznacz uruchomianie aplikacji w trybie zgodności ze starszą windą
Dodane 1 minuta 56 sekundy:
a co do wodotrysków takie programy tuningowe nie są estetyczne tyko praktyczne
Dodane 1 minuta 56 sekundy:
a co do wodotrysków takie programy tuningowe nie są estetyczne tyko praktyczne
-
Port zobaczył, ale go nie otwiera, za to go zawiesza i trzeba restartować komputer.
Może to tylko u mnie, ale dziwne bo system niedawno postawiony i praktycznie nieużywany.
Jak przyjdzie przejściówka USB to spróbuję jeszcze na laptopie, na razie dałem sobie spokój.
-----------------------------------------------
Natomiast trochę się pobawiłem pod ESS_ProTuner1.
Silnik na pusto kręci się do 3000 obr/min, a jak się przesadzi z przyśpieszeniem to się sam wyłącza.
Naprawdę fajnie to działa i do zwykłych krokowców chyba już nie wrócę.
Przy cenie rzędu 250 PLN/szt to nawet taniej wychodzi.
-
Na metrowym przewodzie to ekran jest już wymagany
Dodane 1 minuta 22 sekundy:
ekran oczywiście do masy .
Bo przewody działają niczym antena i zbierają wszystkie zakłócenia które wysyła silnik .tuxcnc pisze:Dzisiaj zorganizowałem sobie kabelek, żeński wtyk DB9 i metr skrętki bez ekranu.
-
Mam do Ciebie ogromną prośbę, żebyś mnie nie uczył podstaw elektroniki.tristar0 pisze: ↑14 lut 2021, 07:56Na metrowym przewodzie to ekran jest już wymaganyBo przewody działają niczym antena i zbierają wszystkie zakłócenia które wysyła silnik .tuxcnc pisze:Dzisiaj zorganizowałem sobie kabelek, żeński wtyk DB9 i metr skrętki bez ekranu.
Chyba nie rozumiesz że napisałem co zrobiłem, a nie jak powinno być zrobione.
Mam przewód LIYCY, ale będzie mi potrzebny do okablowania maszyny, więc nie chciałem odcinać kawałka, którego może mi potem zabraknąć.
Zrobiłem z tego co było pod ręką i działa.
Ale jak już jesteśmy przy temacie zakłóceń elektromagnetycznych, to dzięki użyciu JSS57P3N powinno być ich stanowczo mniej, bo się unika kilku metrów kabla pomiędzy sterownikiem a silnikiem, przez który płynie kilka amperów PWM.