JSS57P3N

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

tristar0
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 20
Posty: 344
Rejestracja: 21 sty 2020, 17:48
Lokalizacja: Toruń miasto Tadeusza R

Re: JSS57P3N

#41

Post napisał: tristar0 » 15 lut 2021, 20:01

Wyobraź sobie że jestem bardzo tolerancyjny i naprawdę nie jestem w zyciu złośliwy, zawsze staram się zrozumieć innych i ich punkt widzenia bo nic tak w życiu nie jest ważne jak zrozumienie i kompromis ale to raczej chyba z wiekiem przychodzi ale wynika że są tacy którzy nie dorastają nigdy wiec pozostaje chyba ignorować .



Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 4669
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: JSS57P3N

#42

Post napisał: tuxcnc » 16 lut 2021, 19:21

Dzisiaj dotarła przejściówka USB-RS232.
Najtańsza na Allegro, za 16 PLN z wysyłką, na chipsecie CH340.
Na laptopie z Win8 i ESS_ProTuner1 poszło z marszu.
Linkowany tutaj program od innego napędu w ogóle nie chciał współpracować, nie pokazywał żadnego portu.
Ściągnąłem jeszcze jakiś program od Leadshine, ale ten port widział, za to nie chciał go otworzyć.
Dałem sobie spokój, masochistą nie jestem, bez wykresów też sobie poradzę.
ESS_ProTuner1 działa pod Linuksem !
Trzeba go oczywiście uruchamiać przez wine i zlinkować port (np. ln -s /dev/ttyUSB0 ~/.wine/dosdevices/com33), ale pracuje nie gorzej niż na Windows.
Cóż, znowu wyszło na moje, że szukać trzeba właściwych narzędzi, a nie podobnych ...

P.S. Byłoby miło, gdyby któryś moderator posprzątał ten śmietnik po koledze tristar0, który był uprzejmy napisać tu ponad dwadzieścia postów nie na temat ...


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1773
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: JSS57P3N

#43

Post napisał: upanie » 16 lut 2021, 19:26

tuxcnc pisze:
16 lut 2021, 19:21
Linkowany tutaj program od innego napędu w ogóle nie chciał współpracować, nie pokazywał żadnego portu.
Może dlatego, że numer portu był za wysoki. Niektóre programy są źle napisane i nie widzą portów powyżej jakiegoś numeru.
Jeśli tak to można numer z mienić w Windows. Już tak miewałem.

Dodane 41 sekundy:
No dobra, wszystkie programy są źle napisane tylko niektórych błędów nie widać :)
czilałt...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 4669
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: JSS57P3N

#44

Post napisał: tuxcnc » 22 lut 2021, 14:11

Jakiś czas temu pisałem do producenta, ale był chiński nowy rok i odpowiedź przyszła dopiero dzisiaj.
Dostałem tylko ten skrócony manual, który już mam i w którym nic ciekawego nie ma.
Odpisałem, że nie takiej pomocy oczekiwałem, może Chińczyk coś dośle, a może nie ...
Piszę to dla tych, którym się wydaje że zdobycie softu i dokumentacji jest prostą sprawą.


upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1773
Rejestracja: 15 sty 2011, 09:26
Lokalizacja: Wyszków

Re: JSS57P3N

#45

Post napisał: upanie » 22 lut 2021, 14:20

Nie jest sprawą prostą.
Sam kiedyś wlazłem na taką minę. Kupiłem fajne nibyserwo ale później się okazało, że nie mogę się dokopać nijak do softu. Pisałem do robotdigg bo tam kupowałem i nie potrafili pomóc mimo, że sprzedają te serwa.
Pisałem do producenta i kompletnie mnie olewali. Poddałem się.
W necie kompletnie nic. Powinienem sprawdzić zanim kupiłem no ale mądry Pola po szkodzie.
Dawno to było więc teraz może coś jest ale nie sprawdzałem.
Tak, że nie jest łatwo. Coś podobnego to może ale zawsze pozostaje jakaś wątpliwość czy to będzie dobrze działać.
czilałt...

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 4669
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: JSS57P3N

#46

Post napisał: tuxcnc » 22 lut 2021, 14:33

upanie pisze:
22 lut 2021, 14:20
Tak, że nie jest łatwo. Coś podobnego to może ale zawsze pozostaje jakaś wątpliwość czy to będzie dobrze działać.
No wiesz, tutaj akurat ten soft co zdobyłem dzikim fartem działa, można parametry odczytać, zmienić, zapisać, napęd wystartować i zatrzymać, zadać prędkość, więc w sumie nie jest najgorzej, ale są też braki, na przykład nie wiem jak zmienić kierunek obrotów. Piszę oczywiście o modbusie, bo przez step/dir to wszystko chodzi pięknie.
Ale najgorsze jest to, że cholera wie co i do jakich rejestrów ten soft zapisuje, więc sterowanie po RS232 nadal pozostaje w sferze marzeń.
Zakupu nie żałuję, trochę nerwów było, ale dwie i pół stówki to jednak super atrakcyjna cena.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 23
Posty: 4669
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: JSS57P3N

#47

Post napisał: tuxcnc » 23 lut 2021, 18:58

Chińczyk dosłał soft, ten sam co znalazłem w Rosji i wcześniej tutaj linkowałem..
O rejestrach modbus na razie cisza.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”