Jak dla mnie to blat zrobiony niezgodnie z regułami sztuki stolarskiej.
Owszem takie szerokie deski wyglądają bardzo ładnie, ale też bardzo mocno pracują.
Masz w tym blacie kilka desek prawie że rdzeniowych, czyli takich blisko środka drzewa.
Dodatkowo większość desek ma patrząc od czoła słoje ułożone w sposób zbliżony do poziomego, a takie deski bardzo mocno pracują po szerokości, czyli jak schną to będą się zwężać i to dosyć mocno.
Najbardziej stabilne na blat są deski ze słojami ułożonymi pionowo.
Stół z desek jesionowych olejowanych, dostarczony ok. 2 miesiące temu -pęka
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Stół z desek jesionowych olejowanych, dostarczony ok. 2 miesiące temu -pęka
Jakby ktoś szukał fajnego dębowego stołu to widziałem w podkrakowskim "Witku" kilka sztuk w cenie około 2000zł. Proste, estetyczne, ładne. Ja niestety już mam nadmiar i raczej sprzedaję niż kupuję 

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: Stół z desek jesionowych olejowanych, dostarczony ok. 2 miesiące temu -pęka
Niestety , gwarancji nie musi być dwa lata. Gwarancji udziela producent. I dotyczy to długości , warunków ,wyłączeń itd.
A wiem to stąd że u mojego klienta w 2017 r. firma zamontowała drzwi dębowe zewnętrzne .Po cyrkach z nimi zostali wyrzuceni z placu budowy. Po upływie roku drzwi zaczęły niesamowicie pękać. Nie było to przyczyną że drewno było mokre tylko technologii w jakiej zostały wykonane.
Gdy ja montowałem resztę wyposażenia obiektu. Zamawiający doszedł do wniosku że zaczyna egzekwować gwarancję na drzwi. W trakcie podpisywania umowy nie zauważył że na drzwi jest tylko 12 miesięcy gwarancji. Niestety nic nie mógł zrobić ponieważ okres gwarancji już minął. Najlepsze było stwierdzenie wykonawcy. " Ja daję 12 miesięcy gwarancji ponieważ wszystko po roku zaczyna pękać"
Każda kancelaria powiedziała : trzeba było egzekwować w okresie gwarancji teraz to jest po ptakach.
cyt" Czyli potrafisz kleić deski w temperaturze 0 st celcjusza klejem wodnym?" Chłopie przestań bredzić . Co za fachowiec utrzymuje w stolarni temperaturę 0 st. celsjusza .
A wiem to stąd że u mojego klienta w 2017 r. firma zamontowała drzwi dębowe zewnętrzne .Po cyrkach z nimi zostali wyrzuceni z placu budowy. Po upływie roku drzwi zaczęły niesamowicie pękać. Nie było to przyczyną że drewno było mokre tylko technologii w jakiej zostały wykonane.
Gdy ja montowałem resztę wyposażenia obiektu. Zamawiający doszedł do wniosku że zaczyna egzekwować gwarancję na drzwi. W trakcie podpisywania umowy nie zauważył że na drzwi jest tylko 12 miesięcy gwarancji. Niestety nic nie mógł zrobić ponieważ okres gwarancji już minął. Najlepsze było stwierdzenie wykonawcy. " Ja daję 12 miesięcy gwarancji ponieważ wszystko po roku zaczyna pękać"
Każda kancelaria powiedziała : trzeba było egzekwować w okresie gwarancji teraz to jest po ptakach.
cyt" Czyli potrafisz kleić deski w temperaturze 0 st celcjusza klejem wodnym?" Chłopie przestań bredzić . Co za fachowiec utrzymuje w stolarni temperaturę 0 st. celsjusza .