mini lathe - problem z powierzchnią stali
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 26
mini lathe - problem z powierzchnią stali
witam! problemy mam praktycznie od nowosci. luzy wykasowane na maxa, wymieniona podkładka prowadnicy suportu poprzecznego na grubszą, krótko zamocowany nóż, a nawierzchnia i tak do kitu
wyglada to w ten sposob - nóż bierze materiał, wiór ładnie odchodzi w postaci skręconej, cienkiej wstęgi. w pewnym momencie wstążka ta się urywa i w tym momencie następuje lekka wibracja maszyny i pojawia się w tym miejscu poprzeczna kreska na nawierzchni. w rezultacie cała nawierzchnia jest pokreskowana...dodatkowo mam wrażenie, że droniejszy wiór wpada czasem miedzy ostrze a materiał i też robi mi kreski... co robie nie tak?

Kto pyta, nie błądzi.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: mini lathe - progrem z powierzchnią stali
Ja bym kombinował z narzędziem. Weź zwykłą stawkę i porządnie naostrz. Przy tak małej sztywności maszyny unikałbym stosowania narzędzi z płytkami wymiennymi.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 4
Jeżeli chcesz uzyskać pomoc, to załącz zdjęcia toczonej powierzchni , noża w zbliżeniu, podaj głębokość skrawania i prędkość skrawania (obroty, średnica wałka) i w jakim materiale toczysz.
Bez tego, to można tylko gdybać. Nawet na ręcznym posuwie można uzyskać ładną powierzchnię.
Bez tego, to można tylko gdybać. Nawet na ręcznym posuwie można uzyskać ładną powierzchnię.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 26

Kto pyta, nie błądzi.