mini lathe - problem z powierzchnią stali

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 26

Re: mini lathe - progrem z powierzchnią stali

Post napisał: Rafalgl » 02 mar 2021, 23:17

Napewno po obwodzie uchwytu tokarskiego (na zewnątrz tam gdzie wkłada się klucz, przy szczękach) mam bicie 5 setnych. Ale nie wiem skąd to bicie i czy może mieć wpływ... Podczas zdejmowania łożysk na wałku uderzyłem przypadkiem młotkiem w tarcze zabierakową, (jest tam malutka wgniotka) ale od zewnetrznej strony tj. od strony wrzeciona, śrub. Ale mniej więcej na tej wysokości występuje teraz 'dołek' przy pomiarze bicia. Możliwe że coś się od tego wygięło? Ta wgniotka jest naprawde minimalna. No i samo koło na wałku napewno bije bo widać to gołym okiem...

Dodane 44 minuty 56 sekundy:
Bardzo delikatnie stoczyłem powierzchnię tarczy zabierakowej. Były jedynie nieznaczne nierówności. Bicie dalej na tym samym poziomie, jednak tym razem w innym miejscu występuje, chyba coś z uchwytem nie tak. Włożyłem stożek (co prawda mk2 bo tylko taki mam) w szczęki, by sprawdzić z równym przedmiotem. Bicie na powierzchni bocznej stożka wynosi 15-20 setnych... Masakra...

Kto pyta, nie błądzi.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: strikexp » 02 mar 2021, 23:27

To trzeba przede wszystkim ustalić skąd ten problem się wziął. Sam się zaczął czy coś grzebałeś?
Nie za bardzo kumam co spawałeś. Ale mam nadzieję że miałeś świadomość jak spawanie wykrzywia materiał?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 03 mar 2021, 00:05

Problem z powierzchnią nawracal u mnie kilkakrotnie. Przyczyny były różne. A spawalem samą końcówkę wałka pod pasek napędowy, otwór wpustu był wyrobiony. Przedtem montowalem jakieś podkładki i naprawiałem na patent, ale starczalo na krótko, problem wracał jak maszyna pochodziła. Tym razem chciałem porządnie, a to była już większą robota, cała tokarke prawie rzebrac musiałem. Zaspawałem, zeszlifowalem i wyfrezowalem nowy wpust. Samo kółko paska też ma ok mm luzu więc i tak jest z podkładka. Nie wiem naprawdę czy coś popsulem, albo źle zmontowalem, czy po prostu kolejna rzecz się sypnela. Póki co chyba zamówię nowy wałek i kółko, a jak nie pomoże to serwis... Zastanawiam się, czy nie kupiłem zbyt delikatnej maszyny, biorąc pod uwagę, że dłubię w 90% w stali.
Kto pyta, nie błądzi.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: strikexp » 03 mar 2021, 00:48

A jak odkręcałeś i ponownie przykręcałeś wrzeciennik to go wyrównałeś do osi poziomej i pionowej?

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 03 mar 2021, 01:53

Nie. Jak się to robi? Nie widziałem żadnej regulacji, jedynie wcięcie na pryzmę łoża, wiec założyłem że automatycznie wróci on na miejsce gdy docisnę mocno śruby.
Ale to bicie jest takie duże nawet gdy czujnik stawiam na wrzecienniku...

Spróbuję jeszcze kieł mk3 zamówić i powtórzę pomiar bez uchwytu, bo może to on jest jakiś wadliwy...

Dodane 58 minuty 55 sekundy:
Zmieniłem szczeki na wewnętrzne... teraz bicie na stożku spadło z 20 setnych do ok 5-7 setnych. Ale to i tak kiepsko. Poczekam az przyjdzie stożek mk3. Póki co wygląda na to, że uchwyt jest do wymiany lub regeneracji...

Wracając do kwestii wibracji, to czy mogą być winne łożyska wrzeciona? Pytam, ponieważ nie mam prasy i w warunkach domowych raczej tego nie wymienię. Chyba, że znacie jakieś domowe sposoby by wyjąć to wrzeciono i czegoś przy okazji nie zepsuć? Już z tamtym wałkiem miałem dość spore problemy - chyba na gorąco montowane, bo nie szło zdjąć.
Kto pyta, nie błądzi.

rdarek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: rdarek » 03 mar 2021, 08:18

Rafalgl pisze:
03 mar 2021, 01:53
Nie. Jak się to robi? Nie widziałem żadnej regulacji, jedynie wcięcie na pryzmę łoża, wiec założyłem że automatycznie wróci on na miejsce gdy docisnę mocno śruby.
Ale to bicie jest takie duże nawet gdy czujnik stawiam na wrzecienniku...

Spróbuję jeszcze kieł mk3 zamówić i powtórzę pomiar bez uchwytu, bo może to on jest jakiś wadliwy...

Dodane 58 minuty 55 sekundy:
Zmieniłem szczeki na wewnętrzne... teraz bicie na stożku spadło z 20 setnych do ok 5-7 setnych. Ale to i tak kiepsko. Poczekam az przyjdzie stożek mk3. Póki co wygląda na to, że uchwyt jest do wymiany lub regeneracji...

Wracając do kwestii wibracji, to czy mogą być winne łożyska wrzeciona? Pytam, ponieważ nie mam prasy i w warunkach domowych raczej tego nie wymienię. Chyba, że znacie jakieś domowe sposoby by wyjąć to wrzeciono i czegoś przy okazji nie zepsuć? Już z tamtym wałkiem miałem dość spore problemy - chyba na gorąco montowane, bo nie szło zdjąć.
W tym temacie (przeglad-generalny-czyli-nutool-w-negli ... 07-60.html) znajdziesz sposoby jak co można zrobić - oczywiście jest to większy model ale sposoby demontażu i montażu czy ustawień można wykorzystać. jak ustawić geometrię opisywał również kol. RomanJ4 przejrzyj jego posty znajdziesz dużo cennych wskazówek.

Jeśli masz oryginalny chiński uchwyt tokarski to mają one zazwyczaj taką drobną przypadłość, że nie złapiesz dwa razy tak samo materiału. Druga sprawa to szczęki należy przeszlifować, jak to zrobić to nie mam pod ręką linków ale są one tu na naszym forum i sporo przykładów na YT
Np.: bicie-osiowe-uchwytu-t17143-50.html?hil ... zcz%C4%99k

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: grg12 » 03 mar 2021, 08:36

Rafalgl pisze:
03 mar 2021, 01:53

Mogłbyś wyjasnić co masz na mysli? Myślałem że bicie na stożku mierzy się bez uchwytu?
A 7 setnych bicia na wałku zapiętym w fabryczny uchwyt minilathe to imho zupełnie nieźle (moja ma 0.09 - mierzone 20mm od czoła szczeki).

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Rafalgl » 03 mar 2021, 14:35

Bo nie mam stożka mk3. Choć jest już w drodze. Dlatego zostaje mk2 wstawiony do końca w szczęki. Jaki nowy uchwyt tokarski polecacie w cenie do 500 zl? I tak potrzebuje drugi, najlepiej 4 szczękowy niezależny. Sanou, axon czy fuerda?

Przyszedł nowy stalowy imak 250-000. Jest ciut lepiej ale te cholerne wibracje nadal niwecza wszystkie próby usztywnienia. Aż cały stół wibruje😔 Ładna, lustrzana powierzchnia wychodzi dopiero gdy mocno wgryze się w materiał, bo to zatrzymuje wibracje, ale to nadal nie to co było...
Kto pyta, nie błądzi.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: szopenn » 03 mar 2021, 14:49

tylko bison, kupisz do tej tokarki bez problemu za 500 zł nowy leżak, trzeba tylko cierpliwości. Na imaku szybkozmiennym będzie zawsze na minus ze sztywnością, więc testy rób na czteronożowym.

Czy twoje problemy nie zbiegły się wraz ze zmianą materiału? np zacząłeś toczyć nowy pręt być może i już się popaprało? Bo pisałem Ci poprzednio, że to lustro jest trochę podejrzane jak na 235 - zresztą poprzednio inni tobie pisali że jeśli 235 prawidłowo poddasz obróbce to powierzchnia będzie matowa, szara, i gładka. To jest wredna stal do obróbki, również jeśli chodzi skład to słyszałem opinie, że jest to trochę taka stal śmietnik, wszystko tam pójdzie, dlatego nie dziwiłbym się w różnicy w obróbce z wałka na wałek.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: grg12 » 03 mar 2021, 15:58

Rafalgl pisze:
03 mar 2021, 14:35
Bo nie mam stożka mk3. Choć jest już w drodze.
Zaczynam rozumieć - masz normalny czujnik którym cieżko sięgnąć do stożka wewnętrznego we wrzecionie - ja jako pierwszy kupiłem "pupitast" (prosiłem sprzedawce o "czujnik do ustawiania imadła na frezarce" :) ) więc po zakupie tokarki po prostu zdemontowałem uchwyt i sprawdziłem stożek wewnętrzny i powierzchnie zamka (bicie poniżej 0.01mm)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”