Ale to tyko z chińczykami tak, czy ogólnie taki trend teraz z tymi maszynami?atlc pisze: ↑02 lut 2021, 11:54the.bear pisze:Wedle DTR to sztywność tylko na wrzecionie poziomym jest akceptowalna i ma jakieś normy / odchyłki.
Tylko weź pod uwagę że jak rusek napisał że maszyna pracuje głowicą np 63mm, to znaczy że maszyna produkcyjne tak da radę, a jak chińczyk pisze że frezarka da radę takim narzędziem, to znaczy że w miękkim materiale, delikatnie, po pół dnia, jeden raz coś wyskrobiesz. Zupełnie nieporównywalne są dane z tych DTR-ek.
Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 150
Re: Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka
-
- Posty w temacie: 14
Nie tylko z chińczykami, ale to główne źródło maszyn projektowanych przez księgowego.
Cały czas możesz kupić bardzo dobre maszyny, ale nie są tanie, zupełnie jak dawniej. Dawniej za to nie było wyrobów maszynopodobnych.
Cały czas możesz kupić bardzo dobre maszyny, ale nie są tanie, zupełnie jak dawniej. Dawniej za to nie było wyrobów maszynopodobnych.
-
Coś w tym pewnie jest, jak czytałem w DTR o częstotliwości smarowania różnych miejsc, to rzuciły mi się w oczy zapisy w stylu „raz na zmianę”. Czyli maszyna miała pracować ciągle po prostu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 51
- Kontakt:
Jeśli w DTR pisze, że maszyna pracuje głowicą fi63 to możesz założyć fi63 (wtedy były na płytki trójkątne przeważnie) i jechać w stali na pełną głębokość płytki - oczywiście z odpowiednimi parametrami... Jak chińczyk pisze - fi50 to wrzucenie mu głowicy fi50 APKT w pracę na pół głębokości płytki skręci kolumnę w chińskie S
O cyklu pracy nie wspomnę
W rusku masz cykl pracy : 8h pracy->smarowanie->8h pracy->smarowanie i tak w koło Macieju... W pracy produkcyjnej tani chińczyk ma cykl : 2h pracy->kasowanie luzów/smarowanie->2h pracy->kasowanie luzów/smarowanie->2h pracy->remont kapitalny lub nowa maszyna
Ewentualnie u ciebie wiórki będą cieńsze
Przy takim Fz raczej braknie sztywności
Ale Ap i Ae powinno wyrobić 

O cyklu pracy nie wspomnę

W rusku masz cykl pracy : 8h pracy->smarowanie->8h pracy->smarowanie i tak w koło Macieju... W pracy produkcyjnej tani chińczyk ma cykl : 2h pracy->kasowanie luzów/smarowanie->2h pracy->kasowanie luzów/smarowanie->2h pracy->remont kapitalny lub nowa maszyna

Ewentualnie u ciebie wiórki będą cieńsze

-
- Posty w temacie: 80
jeszcze kwestia, czy ten silniczek w głowicy pionowej uciągnie 
Tak dla potomnych kamienie wrzeciona ISO 40 mają szerokość 16mm- akurat jak na złość znalazłem tylko jeden. Tak czy inaczej już w drodze.

Tak dla potomnych kamienie wrzeciona ISO 40 mają szerokość 16mm- akurat jak na złość znalazłem tylko jeden. Tak czy inaczej już w drodze.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Posty w temacie: 51
- Kontakt:

Kurka skąd mi się te 17 wzięło??? Potwierdzam info... 16mm to prawidłowy wymiar...
Trochę drogie i chyba za długie ale w razie wojny...
https://www.e-darmet.pl/kamien-ustalaja ... -4182.html
lub
https://alle gro.pl/oferta/wpust-ustalajacy-16-x-16mm-kamien-rowek-teowy-para-10119409442
-
- Posty w temacie: 80
18stek od imadeł mam od chu... I trochę. Jak to takie drogie, to może mi się kiedyś będzie chciało przeszlifować 

Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jeśli chodzi o wpusty (kamienie) to mnie ostatnio cena zaskoczyła do imadła bisona bo w oryginale jest 18/18 a ja mam rower 14. 1szt prawie stówę, darmetoskie 60zł /2sztPetroholic pisze: ↑02 lut 2021, 19:39
Kurka skąd mi się te 17 wzięło??? Potwierdzam info... 16mm to prawidłowy wymiar...
Trochę drogie i chyba za długie ale w razie wojny...
https://www.e-darmet.pl/kamien-ustalaja ... -4182.html
lub
https://alle gro.pl/oferta/wpust-ustalajacy-16-x-16mm-kamien-rowek-teowy-para-10119409442
18/14mm
-
Fakt, tych cen kamieni to ni cholery nie zrozumiem.
@Steryd - widziałem, że paczucha już jedzie, dziękować
@Steryd - widziałem, że paczucha już jedzie, dziękować