Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 14

Re: Stankoimport 6T80 Щ - moja druga frezarka

Post napisał: maciek95k » 31 sty 2021, 22:20

the.bear pisze:Jakiś mam uraz do Chińczyków, jeśli nie jest X razy taniej, to wybiorę coś naszego. Póki co będę polował na coś używanego w dobrym stanie, jak się nie trafi, to może taki Bizon rzeczywiście. Dzięki

Nie masz się tutaj czego obawiać. Mam kilkanaście chińskich frezów i latają jak trzeba. Ale wiadomo, zawsze lepiej wspierać swoje jeśli jest taka możliwość ;)
the.bear pisze: Nie sądzę, abym miał tyle pracy na tej frezarce, żeby aż tak szaleć z głowicami i płytkami :-)

Tutaj paradoksalnie w mojej ocenie jest trochę tak, że im mniej roboty tym bardziej się przydają różnorodne narzędzia. Jak będziesz miał do przejechania 100 elementów to zapniesz sobie wszystkie narzędzia jak trzeba. Problem jest taki, że jak się majsterkuje i jest dużo takich dwuminutowych robót przy tym, to potem człowiek często wyrzeźbi kątówką bo jest szybciej niż przekładać 5 czy tam 6 płytek w głowicy albo leci na tych płytkach co ma :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 150

Post napisał: the.bear » 31 sty 2021, 23:00

Petroholic pisze:
31 sty 2021, 22:13
Wsadź pustą oprawkę bez nakrętki i koszyka i zmierz bicie na stożku oprawki... Będzie wiadomo co jest krzywe :)
Słuszny koncept, w sumie to różne oprawki / uchwyty pasowałoby tak pomierzyć i jak coś bije mocno to zezłomować.

Mam już kilka koszyczków ER32 i frezów pod nie, więc chyba skończy się na tym, że kupię ISO40-ER32 w którymś momencie.

A tak wracając do prac przy głowicy pionowej. Poustawiałem ją na zegary w obu osiach obrotu do płaszczyzny stołu. Zeszło mi się na tym chyba z godzinę jak nie lepiej, a to głownie za sprawą tych blach po bokach.

Teraz już wiem, że najpierw przód tył ustawić, zblokować blachami i dopiero lewo prawo ustawiać ;-)
Tak samo wiem już, że najpierw dociągać muszę śruby na głowicy (mówię ciągle o tych blachach po bokach), a dopiero na korpusie po nich.

Formatki po bokach po dociągnięciu przestawiały głowicę o 15 setek, nie wiem czy to dużo czy nie, ale na pewno mają sens te formatki. Zresztą nawet w DTR napisane jest, że odchyłek dla głowicy pionowej się nie sprawdza (bo pewnie jest niewystarczająco sztywna).

Ogólnie udało mi się ustawić ją finalnie po około 3-5 setek różnicy w obu osiach vs strony stołu (nierówność stołu jak kapkę zegar na uchwycie przesuwałem po stole była też na poziomie 2-3 setek, więc po wyciągnięciu średniej wyszło mniej więcej 3-5 różnicy między stronami).

Sie schodzi cholera z tym wszystkim. Jutro spróbuję jakiś kawałek alu złomu przejechać i coś tam nagram pewnie jak idzie :-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 01 lut 2021, 09:00

Oprawka PTEd ma na stożku bicie ok 2 setki. Czyli z niej dalej wszystko się przenosi skoro stożek wrzeciona ładny.

Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 80

Post napisał: Steryd » 01 lut 2021, 09:07

Jeszcze możesz spróbować wyczyścić stożek we wrzecionie i i na oprawce.to jest setka na stronę, więc praktyvznie nic. Bicie narzędzia będzie większe.
Ewentualnie sprawdź, czy jak obrocisz oprawke o 180 stopni będzie lepiej / gorzej/ tak samo .
Można?
Morzna!!!

Duszczyk_K
Posty w temacie: 4

Post napisał: Duszczyk_K » 01 lut 2021, 09:54

the.bear pisze:
31 sty 2021, 10:24
Przy czym szybko na Allegro spojrzałem i na Morse jakieś 150 PLN, a bezpośrednio ISO40 po 180-200 PLN. Nie ma jakiejś ogromnej różnicy jak widać w cenie.
Tylko w oprawkę z morsem wsadzisz wiertła, rozwiertaki, wspomnianą głowicę (na trzpieniu morsa) czy chińską głowicę do wytaczania (na trzpieniu morsa) a na trzpień fi 22 to tylko wspomniną głowicę, no może jakieś frezy tarczowe/ piłkowe ale w moim odczuciu roboty na takie frezy nie są zbyt popularne, tym bardziej, że trzpień jest krótki więc piłka była by tuż przy oprawce.
the.bear pisze:
A tak wracając do prac przy głowicy pionowej. Poustawiałem ją na zegary w obu osiach obrotu do płaszczyzny stołu. Zeszło mi się na tym chyba z godzinę jak nie lepiej, a to głownie za sprawą tych blach po bokach.
Tutaj mogą być różne zdania, ale niektórzy przy pracach głowicą specjalnie delikatnie pochylają głowicę (frezarki) po to by "druga strona" głowicy nie przycierała powierzchni już obrobionej.
Tzn np stół jedzie z prawej do lewej, głowica(frezarki) jest pochylona o 0,5*-1* zgodnie z ruchem wskazówek zegara, głowica skrawa prawą stroną więc te płytki po lewej nie zostawiają śladu na już obrobionej powierzchni. Gdyby głowica (frezarki) była ustawiona idealnie pionowo to może się zdarzyć, że jedna płytka w głowicy delikatnie wystaje i robi rysy na już obrobionej powierzchni.

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 01 lut 2021, 10:39

Duszczyk_K pisze:
01 lut 2021, 09:54
the.bear pisze:
Przy czym szybko na Allegro spojrzałem i na Morse jakieś 150 PLN, a bezpośrednio ISO40 po 180-200 PLN. Nie ma jakiejś ogromnej różnicy jak widać w cenie.
Tylko w oprawkę z morsem wsadzisz wiertła, rozwiertaki, wspomnianą głowicę (na trzpieniu morsa) czy chińską głowicę do wytaczania (na trzpieniu morsa) a na trzpień fi 22 to tylko wspomniną głowicę, no może jakieś frezy tarczowe/ piłkowe ale w moim odczuciu roboty na takie frezy nie są zbyt popularne, tym bardziej, że trzpień jest krótki więc piłka była by tuż przy oprawce.
No więc mam przejściówkę z ISO40 na Morse MK3.
Mam oprawkę ER32 na Morse MK2. Mam przejściówkę z MK2 na MK3. Tylko, że nie mam jak przykręcić tej oprawki przez w sumie 2 przejściówki, więc w tej opcji to tyko do wiercenia mogę jej użyć.

Jeśli chodzi o trzpień fi22 pod głowicę, to chyba lepiej go bezpośrednio we wrzeciono zamocować jak przez przejściówkę ISO40-Morse MK3? Bo nie wiem czy nie skończyłoby się i tak jak powyżej z oprawką na ER32.

Te „śruby” co przez wrzeciono przechodzą na wylot mam dwie, z mniejszymi i większymi gwintami (różne oprawki/narzędzia ze skrzynki jaką dostałem z frezarką mają różne gwinty), ale żadna nie ma tak drobnego gwintu, żeby złapać na wykot stożek Morse MK2.

No chyba, że czegoś nie rozumiem?

Duszczyk_K
Posty w temacie: 4

Post napisał: Duszczyk_K » 01 lut 2021, 11:34

the.bear pisze:
01 lut 2021, 10:39
Mam oprawkę ER32 na Morse MK2. Mam przejściówkę z MK2 na MK3. Tylko, że nie mam jak przykręcić tej oprawki przez w sumie 2 przejściówki, więc w tej opcji to tyko do wiercenia mogę jej użyć.
a jaką masz przejściówkę?
taką?
https://darmet.com.pl/pl/bison-zm-kolno ... 70-din-228

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 01 lut 2021, 11:38

the.bear pisze:żeby złapać na wykot stożek Morse MK2
Tak się nie robi :)
the.bear pisze:trzpień fi22 pod głowicę, to chyba lepiej go bezpośrednio we wrzeciono zamocować
Zdecydowanie... Głowica generuje spore drgania jak dasz dobre parametry :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
the.bear

Post napisał: the.bear » 01 lut 2021, 13:22

Duszczyk_K pisze:
01 lut 2021, 11:34
the.bear pisze:
01 lut 2021, 10:39
a jaką masz przejściówkę?
taką?
https://darmet.com.pl/pl/bison-zm-kolno ... 70-din-228

Tak, taka przejściówka dokładnie.

Coś tam z fizyki jeszcze pamiętam, więc cokolwiek miałbym frezować a nie tylko dociskać (wiercenie) to porządnie przykręcić trzeba, szczególnie jak drgać zacznie :)

Stożek mam ISO40, więc jak jakieś narzędzie bezpośrednio przykręcić mogę, to chyba w tym kierunku będę szedł.

Oprawkę ER32 (do wiercenia) na Mk2 i głowicę wiertarską z trzpieniem na Mk2 (kupione pod Bernardo moje) sobie przez tę tuleję redukcyjną z MK2 na MK3 zamocuję w oprawce ISO40-Morse Mk3, ale raczej nic więcej się nie odważę na takim „patencie” :-)

Dodane 1 godzina 31 minuty 20 sekundy:
Sprawdziłem jeszcze raz bicie wrzeciona na kilku „głębokościach”. Nie chce być inaczej - jest pół setki.

Pokręciłem trochę oprawką i patrzyłem jak się bicie zmienia na wewnętrznym jej stożku i udało mi się ustawić ją na pół setki :-) Największa amplituda (po przekątnej) wyszła 3.5 setki.

Plus taki, że te pół setki wychodzi idealnie tam gdzie kości powinny być jakby były :-)

Tak więc tu trochę, tam trochę i jakoś w miarę prosto to wychodzi o dziwo jak na takiego dziadka :D

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 51
Kontakt:

Post napisał: Petroholic » 01 lut 2021, 22:01

Kosci (kamienie) masz w darmecie do kupienia... Pewnie kilkadziesiat zlotych, a problem ustawiania z glowy :) Tylko zaznacz oprawke jakos bo mozesz obrocic o 180st :) Do tego jakbys uzytkowal mocno glowice to bez kamieni nie radze... Moze obrocic oprawke i zajedzie stozek we wrzecionie...

PS dopiero teraz zobaczylem - chyba przezwales maszynke :) Powinno byc 6T80 "sz" a dales "widly z ogonkiem" czyli "szcz" :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”