Frezarka do drewna + oś obrotowa
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 66
Re: Frezarka do drewna + oś obrotowa
Nie mogę znalezc pasa ponad 3m(3200) w kraju.Są tylko na zamówienie w ilości min 6szt czas realizacji 6tyg.Może wie ktoś gdzie można dostać z rękawa w kraju.Na Aliexpress znalazłem pas z gumy neoprem z kordem z włókna szlanego.Nada się
https://pl.aliexpress.com/item/32832816 ... 4de1J62DJl

-
Witam.
Pasy zębate dotarły z aliexpress.Czas dostawy 10 dni wliczając nowy rok
Mam pytanie do kolegów co realizowali napęd sprzęgnięcia dwóch śrub w osi Y za pomocą długiego pasa.Czy aby pas nie ma tendencji do zjeżdżania z koła zębatego bez tych dekli bocznych.U mnie jeszcze będą zamontowane napinacze przed dużymi kołami zębatymi.Aha jakby ktoś potrzebował pas zębaty 5M-15-3000 mogę 1 odsprzedać.
Pasy zębate dotarły z aliexpress.Czas dostawy 10 dni wliczając nowy rok

Mam pytanie do kolegów co realizowali napęd sprzęgnięcia dwóch śrub w osi Y za pomocą długiego pasa.Czy aby pas nie ma tendencji do zjeżdżania z koła zębatego bez tych dekli bocznych.U mnie jeszcze będą zamontowane napinacze przed dużymi kołami zębatymi.Aha jakby ktoś potrzebował pas zębaty 5M-15-3000 mogę 1 odsprzedać.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Nam swego czasu kazali w robocie napinać pasy przy serwach (krótkie moze z 60cm) na brzdęk i częstościomierz ale szybko się odwidziało bo paski nie nadążały przyjeżdżać. Miały stalowy kord a rwały się jak szmatki. No i te obręcze zrywało z kół jak sie nie przyłożył człowiek do ustawienia tego porządnie...
Dodane 4 minuty 51 sekundy:
Aha no ale jak dobrze w osi były ustawione to problemów od ponad roku żadnych a obręczy na kołach nie ma. Pas potrafi płynąć może o 0,5mm w obie strony no ale u nas są one krótkie...
Dodane 4 minuty 51 sekundy:
Aha no ale jak dobrze w osi były ustawione to problemów od ponad roku żadnych a obręczy na kołach nie ma. Pas potrafi płynąć może o 0,5mm w obie strony no ale u nas są one krótkie...
-
To że pas potrafi pływać to jest nieuniknione.Mam regulację przy napinaczach przy silniku w dwóch płaszczyznach.Zobaczymy w praktyce jak to się sprawdzi.
Napinacze prowizorycznie założone.
Dostałem od Chińczyka prezent w postaci czujnika wysokości narzędzia.Miał ktoś do czynienia w praktyce z nim.
Napinacze prowizorycznie założone.
Dostałem od Chińczyka prezent w postaci czujnika wysokości narzędzia.Miał ktoś do czynienia w praktyce z nim.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 16
- Kontakt:
to zalezy ile chcesz tam kabli wepchać, najlepiej jakby lezały na jednej powierzchni prowadnika a nie upchane na siłę
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Pytanie z cyklu ile mocy mają samochody
Jw. Najlepiej spisać sobie wszystkie przewody jakie polecą. Przewidzieć też zapas. Potem można je rozrysować w jakimś CAD'zie np jeśli jest ich sporo i zobaczyć ile zajmują. Jak masz wiele bardzo różnych to warto zerknąć na prowadniki z przegrodami ale te już są droższe. I zawsze lepszy większy niż za mały. Domyślam się, że będziesz celował w coś chińskiego np z CNC Profi a nie jakieś Igusy itp. więc warto taki prowanik dobrze osłonić. Wióry wpadają tam aż miło a wydmuchiwanie ich i czyszczenie tego to katorga. Przynajmniej przy stali ale tutaj pewnie wiele lepiej nie będzie
Aaa, i jeśli nie masz jeszcze wszystkich przewodów to te bardziej upierdliwe poprzewlekane przez pół maszyny warto wsadzić jakieś dobrej jakości. Lepiej dać parę złotych więcej za przewód niż pół maszyny rozbierać i wyciągać. Oczywiście mowa o tych zakopanych głęboko przewodach 

-
maciek95k pisze:Pytanie z cyklu ile mocy mają samochody
Może zapytam inaczej ,jakie Masz kolego wymiary prowadnika w swojej maszynie.