Frezarka do drewna + oś obrotowa
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Re: Frezarka do drewna + oś obrotowa
KARABIN pisze:Dało by radę przedłużyć przewody do serwo silnika i encodera. Czy muszą być w całości.
Wszystko się da, pytanie po co. Będzie to na przyszłość tylko i wyłącznie źródło twoich problemów więc Ja bym sobie odpuścił. Robiłem raz coś takiego ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie było innej możliwości (przewody na stałe od strony serwa obcięte przy demontażu). Żeby zrobić to dobrze to czasu na to schodzi tyle, że lepiej sobie kupić od razu te 3 metry kabla więcej i wymienić wszystko. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś, to dopytaj chińczyka o dłuższe kable. Przeważnie za 100zł czy tam ileś dopłaty, przyślą takie jak trzeba.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 66
Z chińczykami jestem na bieżąco.Mają standardowo 3m i 5m,ja potrzebuję 6m.Jeżeli kupuje się cały zestaw(serwo,sterownik) za niewielką dopłatą nie robią problemu.Zaś same kable niestandardowe to jest już nieciekawie z ceną.Dlatego pytam.
-
Ewentualnie jeśli już byś chciał to możesz ogarnąć przedłużki na te złącza skręcane od strony serwa. Ale domyślam się, że tam pójdą one w prowadniku więc trochę lipa.
-
- Posty w temacie: 7
Przedłuż to normalnie od strony napędu. Enkoder to zwykła wtyczka DB, do silnika dobierz jakąś. Kup porządne wtyczki z możliwością podpięcia ekranu i będzie śmigać. Ten ostatni metr i tak będzie w szafie albo w korycie zaraz przy niej.
-
maciek95k pisze:Wszystko się da, pytanie po co. Będzie to na przyszłość tylko i wyłącznie źródło twoich problemów więc Ja bym sobie odpuścił. Robiłem raz coś takiego ale tylko i wyłącznie dlatego, że nie było innej możliwości (przewody na stałe od strony serwa obcięte przy demontażu). Żeby zrobić to dobrze to czasu na to schodzi tyle, że lepiej sobie kupić od razu te 3 metry kabla więcej i wymienić wszystko. Jeśli jeszcze nie zamówiłeś, to dopytaj chińczyka o dłuższe kable. Przeważnie za 100zł czy tam ileś dopłaty, przyślą takie jak trzeba.
Dla uściślenia. Ten opis dotyczy przedłużania typowo przewodu poprzez jego lutowanie i inne cuda. Nie wiem dlaczego, ale zasugerowałem się, że to miałeś na myśli. Przedłużki z wtyczkami to inna para kaloszy

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 66
Właśnie oto mi chodziło.Jakie by kolega polecał do serwo silnika i encodera.gozdd pisze:Ten ostatni metr i tak będzie w szafie albo w korycie zaraz przy niej.
-
- Posty w temacie: 7
Do enkodera musisz kupić wtyczkę pasującą do tej co jest (kup z firmy Amphenol, Rean, Molex czy tam czegoś z podobnej półki), a do silnika to już zależy od budżetu i tego jak profesjonalnie ma to wyglądać.
Jak ma być jak fabryka to kup złącza przemysłowe, np. M16 (będzie drogo), a jak tanio i dobrze, to cokolwiek z samochodowych złączy które zniosą taki prąd.
(To nie jest reklama, nie mam z tym sklepem nic wspólnego
) Wejdź sobie np. na wtyczkolandia.pl i tam spokojnie coś wybierzesz.
Jak ma być jak fabryka to kup złącza przemysłowe, np. M16 (będzie drogo), a jak tanio i dobrze, to cokolwiek z samochodowych złączy które zniosą taki prąd.
(To nie jest reklama, nie mam z tym sklepem nic wspólnego