frezarka-wielozadaniowa-z-epoxygranitu- ... 53050.htmlŻołądek_ pisze: ↑14 gru 2020, 20:20Według DTR 960 to max, maszyna jest na panewkach, więc obroty max niewielkie. Będą musiały wystarczyć na początek.
Przelot nad suportem jest określony w dokumentacji jako 290mm, ale kojarzy mi się, że mój pomiar wykazał nieco ponad 300
Sam myślałem o bazowaniu na indeks z serwokroka, ale właśnie kolega Marek mnie uświadomił, że nie mam co liczyć na taki sygnał. Zastanawiałem się przez chwilę, czy nie podmienić po prostu enkoderów, ale póki co nie będę się tym zajmował, jest dość zagadnień, które muszę opracować, do tego zawsze zdążę dojść.
Znajdę tematy traktujące o Twoich maszynach? Szczególnie betoniak mnie zaintrygował.
Dokumentację zamierzam przeczytać, cele mam wysoko, jeśli je porównać do mojej obecnej wiedzy, a tu na forum jest ona mocno ograniczona.
Zdjęć już pewnie nie znajdziesz.
Tokarka nie opisana. Nie było czasu.
Te Poręby są fajne ale właśnie to wrzeciono na panewce mi nie bardzo pasuje. Pamiętam z tematu Kamara jak z tym walczyl. Podoba mi się natomiast średnica toczenia i ja bym przemyślał operację która Kamar zrobił czyli podniesienie wrzeciennika i konia, sam o tym myślę w swojej tokarce. Denerwuje mnie trochę że przy szerszym kole pasowym i średnicy ponad 200mm trzeba mocno kombinować z mocowaniem noża przy obróbce.
Osobiście stałem się fanem fabrycznych numerków z padniętym sterowaniem. Tam 3/4 pracy jest już zrobione

Pozdrawiam