Da się, można różne konstrukcje dobudować, i chociaż wygląda to zabawnie, to działa. Ale ja u siebie zamówiłem po prostu dwuosiowe i dalej korzystam z wbudowanego suwmiarkowego w osi Z. Nie ma dramatu.
tu masz bardzo rozsądną propozycje mocowania liniału (suwmiarkowego lub szklanego) osi Z na wysięgniku do obejmy tulei wrzeciona, liniał (lub karetka) mocowany albo na panelu czołowym głowicy albo z boku/tyłu głowicy. https://www.model-engineer.co.uk/forums ... ?th=135488
szklany z tyłu
Osobiście uważam, że przy obecnych możliwościach czytników stosowanie na oś Z liniałów suwmiarkowych które mają dokładność rzędu 0,02 ÷ 0,04mm zamiast szklanych(dokładność nawet 0,1µm), to strata możliwości.
No chyba że budżet...
Na razie mam w "z" ce odczyt sówmiarkowy ale wstawię optyvczny tylko wykombinuję jak.
Z boków nie mam miejsca więc będzie z przodu.
Czyli muszę przerobić pierścień z oświetleniem
Ogarnę powoli.
Dzięki wielkie za porady
Największym wyzwaniem dla montażu są sanki poprzeczne suportu oraz sanki narzędziowe(jeśli montujemy na nim liniał sprzężony z liniałem suportu) ze względu na usytuowanie na boku szufladek śrub regulacyjnych luzu jaskółek(w jaskółkach ze skośnymi klinami zamiast listew nie ma tego problemu).
Przy sankach poprzecznych suportu liniał raczej powinien być po prawej stronie ze względu na możliwość uszkodzenia przez wióry, spadający odcinany bądź wyrwany ze szczęk(zdarza się ) detal, jeśli będzie zamontowany od strony uchwytu,
A wtedy trzeba albo odstawić liniał od śrub regulacyjnych za pomocą nawierconej (pod śrubki regulacyjne) grubej alu listwy dystansowej do której montujemy liniał, http://www.modelenginemaker.com/index.php?topic=7646.0
lub kostek/tulejek/podkładek, https://warcoblog.com/2016/10/05/how-to-fit-dro-lathe/
(podkładki dystansowe odsuwające liniał od szufladki)
(przy takim "leżącym" zamontowaniu liniału należy bezwzględnie dać od góry osłonę przeciwwiórową z kątownika alu)
albo zastosować zamiast wystających śrub chowane w korpus szufladki "robaczki"(blokowane przed rozregulowaniem mniejszymi robaczkami wpuszczonymi poprzecznie od góry),
albo odwrócić szufladkę sanek (jeśli się da) by śruby regulacyjne jaskółki znalazły się po lewej stronie sań.
Z sankami narzędziowymi jest niby łatwiej, bo można dać liniał od strony zewnętrznej, ale wtedy narażony jest bardziej na uszkodzenia przez wirujące wióry, spadający odcięty detal, bądź wyrwany ze szczęk materiał. Lepiej więc zrobić podobnie jak z saniami poprzecznymi.
Albo założyć jeszcze mniejsze liniały magnetyczne
tu masz przykładowy montaż magnetycznego do sanek poprzecznych suportu z montażem nad śrubami regulacyjnymi jaskółki w podobnej tokarce
To tak pokrótce, można oczywiście te pomysły modyfikować do własnych potrzeb, ale zamocowania muszą być solidne i sztywne by liniały spełniały swą rolę zwłaszcza przy drganiach w czasie obróbki..
Dodane 1 godzina 27 minuty 21 sekundy:
A tu masz podobną do Twojej maszynę
Ja skracałem u siebie. Potem łączyłem je z innymi przewodami, w jednym miejscu mam puszczone sygnały z dwóch liniałów jednym przewodem (też ekranowanym) jakieś dwa metry. Nie wpływa to na pracę DRO.
Pierścień z rantem jest nakręcany na pancerz i klejony. Nie było źle z wyjeciem starego pancerza, w jednym liniale chyba chińczycy poskąpili kleju bo pierścień sam odpadł przy rozbieraniu wtyczki.