Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Re: Zakup Lasera - Chińczyk czy Europejczyk?

Post napisał: kamar » 14 wrz 2020, 11:20

I ten jeden wsadzili tylko po to aby operować podobnymi sloganami :)
Jakoś w bezmyślność tego 'niemca" nie wierzę. Jeśli nawet tak zrobił to widział w tym uzasadnienie.
Np. oś Y jest dwa razy dluższa od X a napęd liniowy dwa razy szybszy od zębatego to daje liniowy na Y i mam to samo a taniej.

atlc
Posty w temacie: 45

Post napisał: atlc » 14 wrz 2020, 11:36

Kamar, wybacz, ale bredzisz.
Osie pracują zależnie - tj. jeśli chcesz wyciąć coś pod kątem 45 stopni, to obie osie muszą pracować z taką samą prędkością. Zawsze najwolniejsza, najmniej dynamiczna oś będzie limitowała pracę pozostałych osi.
A co się będzie działo przy wycinaniu okręgów? :D
Jak założysz do maszyny na X krokowca, a na Y serwo, to maszyna będzie frezowała tak jakby miała krokowce, czy tak jakby miała serwa?
Długość nie ma tu żadnego znaczenia.

harma
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 22

Post napisał: harma » 14 wrz 2020, 11:58

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wystarczyło Was wszystkich zostawić na dwa dni i wszystko wybuchło :lol: :lol: :lol:
Ale po kolei:

@Avalyah,
atlc pisze:
13 wrz 2020, 11:11
kamar pisze:niż opiniami FAKTYCZNYCH użytkowników ?
Avalyah pisze: który może być FAKTYCZNYM użytkownikiem, ale nie musi. Biorąc pod uwagę to, w jaki sposób się czepia różnych dziwnych rzeczy i uparcie używa zupełnych ogólników, mam co do tego wątpliwości.

Otóż kolego Kamar, Kimla kilkukrotnie prosił o podanie numeru maszyny i żaden z krytykujących go nie podał.
Sugeruje to, że albo nie są użytkownikami tych maszyn, albo to o co się czepiają ma średnie umocowanie w rzeczywistości.
Na 3 stronie tego wątku, na samej górze znajduje się odpowiedź na Twoje pytanie, które wtedy zadałeś:
Avalyah pisze:
22 sie 2020, 14:23

Może Kolega podać konkretne przykłady? .
I są tam przykłady, dotyczą firmy kategorii „B”. Głupio mi znowu cytowac samego siebie, więc nie przytoczę całości mojej wypowiedzi z tego wątku, a tylko fragment:
harma pisze:
22 sie 2020, 16:11
Były jeszcze trzy bardzo charakterystyczne wizyty serwisu, ale nie chce ich tutaj opisywać, bo "ktoś" tutaj może na podstawie tych danych chcieć zidentyfikować firmę, z którą miałem styczność…

I połączę to z, bardzo celnymi, dwoma wypowiedziami moderatora:
kamar pisze:
13 wrz 2020, 11:12
Otóż kolego altc :) żaden z użytkowników nie jest samobójcą, jutro może potrzebować serwisu :)
kamar pisze:
13 wrz 2020, 13:52
Bo odbiję piłeczkę :) - kilka razy tu straszono włuczeniem po sądach i może dlatego :)
A zachwytów (z numerem fabrycznym :) ) tez nie widać.
Z firmą, z którą miałem wtedy styczność, rozstałem się w pełnej zgodzie i z racji mojej obecnej pracy czasem do nich wpadam na kawę. Więc po pierwsze, nie chcę im utrudniac roboty, ponieważ mariaż z polską firma produkującą lasery dotyczy także serwisu tychże maszyn i jak się obrażą na użytkownika i strzelą focha, to użytkownik jest w d**ie, oraz po drugie, nie mam nawet prawa podawać danych tej firmy na forum publicznym, bo nie mam na to ich zgody.

Zawodowo zajmuję się teraz m.in. także optymalizacją procesów produkcji w różnych firmach. I kilka firm posiadających m.in polskie maszyny już odwiedziłem i czasem z czystego sentymentu pytam, jak się sprawują. Zadziwiające, jak powtarza się jeden schemat: Jeżeli dla danej firmy polski laser jest tym pierwszym i nie mieli nigdy do czynienia z czymś innym, to są często zadowoleni. Ale jeżeli w tej firme była kiedykolwiek lub jest maszyna niemiecka, to zawsze, prędzej czy później, następuje porównanie i prawie zawsze jest na niekorzyść maszyny polskiej….ludzie po prostu są już wtedy nauczeni, że da się pewne rzeczy zrobic lepiej.
Dodatkowo przy każdej takiej rozmowie dochodzi kwestia porównania niezawodności i serwisu i też, bardzo delikatnie rzecz biorąc, nie jest to korzystne dla maszyny polskiej…

Nawet pojawiło się kiedyś fajne stwierdzenie, cyt „co z tego, że ten ich fiber jest szybszy od CO2 (bo, obiektywnie rzecz biorąc, na cienkich blachach jest szybszy.), skoro nasz stary CO2 tak po prostu pracuje i jest niezawodny, a ich maszyna ciągle ma jakieś humory. I jak popatrzę globalnie, z perspektywy całego roku, to ten polski fiber ma bardzo dużo przestojów oraz mikro-przestojów. I już tak różowo nie jest.”

@nicek:
W sumie zakończyłem dyskusję po Twoich wycieczkach osobistych, co sprowadzało tą dyskusje do poziomu przedszkolaków w piaskownicy, ale jednak na chwilkę powrócę do tematu:
nicek pisze:
12 wrz 2020, 22:04
Szanowny Kolego Harma,

Więc chyba będzie mi łatwiej pisać do Ciebie Szanowny Kolego Viktor Harma vel Sajda.
Wypowiedź, która nieźle poprawiła mi humor :).

Wielce Szanowny Kolego Nicek, to, że TY wystepujesz na tym forum pod kilkoma nickami i wypowiadasz się z kilku kont nie oznacza, że inni tak robią. I jak tak już zachęcasz do sprawdzenia wypowiedzi niektórych użytkowników, to dotychczas dało się zauwazyć, że konta:

1) @nicek
2) @texas (dowód: zakup-nowej-wycinarki-laserowej-typu-fi ... 71-60.html użytkownik nie zaprzeczył, gdy został zidentyfikowany :mrgreen: )
3) prawdopodobnie @cieciewoda
4) @ wszystkie konta z nazwą polskiej firmy, chyba łącznie ze 4
5) ...i jak to ktoś już zauważył w tej rozmowie na forum waterjet 9 lat temu, strona nr 6 z tego wątku:
kimla-omax-flow-t25716-50.html?hilit=wa ... mla%20flow

Zacytuję tego użytkownika:
numerek pisze:
02 kwie 2011, 23:29
nie chciałem się wtrącać ale....

kolego Kimla z przyzwoitości nie wspominaj o otwartej przyłbicy ...
przez kilka lat występowałeś na forum jak " cnc3cad" reklamując nachalnie produkty kimla ...

dla jasności - nie interesuje mnie ta przepychanka kto kogo przekrzyczy

A więc dodatkowo konto @cnc3cad, To jedna i ta sama osoba. Czy ktoś tutaj mówił o rozdwojeniu jaźni? To chyba więcej niż rozdwojenie.
A jeszcze, jak już opieramy się na faktach, to tutaj jest jawny przykład, że producent polskich maszyn w danym wątku rozmawia sam ze sobą:
maxiem-opinie-uzytkownikow-t39926.html
najpierw krytyczna wypowiedź Szanownego Użytkownika „@nicek”, a później dodatkowa wypowiedź „www.K***.pl”...ręce opadają...
@kamar , @pitsa , czy to forum nie ma jakichś zabezpieczeń przed czymś takim? Nie muszę chyba mówić, że drastycznie obniża to poziom dyskusji. Skąd mamy wiedzieć, że w całym powyższym wątku kolega nicek nie rozmawia sam ze sobą z kilku kont?????? Robił już tak kilka lat temu...i nie musicie mi wierzyć na słowo, linki do dyskusji macie powyżej.

@Victor.Sajda
Nie wiem czy zauważyłeś, ale rozmowa z "niektórymi" ludźmi tutaj przypomina rozmowę z jakąś sektą, absolutnie nie wolno skrytykować lub mieć innego zdania, bo zaczynają się wycieczki osobiste, obrażanie „ktoś” nie znając nawet Ciebie i Twojego biznesu od razu wie, że zrobiłeś życiowy błąd kupując inną maszynę niż ta jego oraz zaczyna Cię wyzywać od cwaniaków….

A co do Twojej wypowiedzi i linku do aukcji:
victor.sajda pisze:
13 wrz 2020, 22:06
Proszę jest i film
http://www.maszyneria.pl/laser,fiber,ki ... ,3483.html
Pewnie zaraz usłysze ze to 6mm🙂
Pomijając bardzo ważny fakt, że „nagle” na filmiku ukazującym codzienną produkcję ta maszyna już tnie „normalnie” i jakoś tak wolniej niż na propagandowo-marketingowych filmikach polskiej firmy, wykonanych w jej siedzibie, widać też jeden bardzo, ale to niesamowicie bardzo ciekawy temat, a mianowicie:
1) Ogłoszenie dotyczy maszyny z 2016 roku, jest już zakończone
2) Filmik na YT został wrzucony w 2017 roku, a więc mamy do czynienia z maszyną roczną
3) na zdjęciu nr 3, http://www.maszyneria.pl/3483,14097,foto.html , widac w kąciku hali dwie maszyny niemieckie CO2, serii 3030, wyprodukowane na pewno przed 2009 lub 2010 rokiem (bo wtedy, z tego co pamiętam, zmieniła się ich konstrukcja i maszyny po 2010 wyglądają inaczej)

Konkluzja:
Ktoś właśnie pozbył się ROCZNEJ maszyny polskiego producenta, jednocześnie zostawiając sobie dwie co najmniej 10-letnie maszyny CO2 niemieckiego producenta….cieekaaaawe dlaczeeego :) czyżby roczna maszyna nie spełniła pokładanych w niej nadziei i okazała się czymś, czego trzeba się jak najszybciej pozbyć?
Nie widać, żeby ta firma cała nagle padła, na zdjęciach można zauważyć, że hala jest duża, mają kilka maszyn a więc są użytkownikiem doświadczonym, mają normalna produkcję, maszyny „pod prądem” i lekka ręką kilkadziesiąt ton detali i materiału wokoło…..ciekawe. Czyżby nagle zalety polskiej maszyny, przedstawiane tutaj na tym forum, nie były wystarczające dla kogoś, kto się na tym zna?

edit:
Nie, nie jestem handlowcem :)
Nie, nie sprzedaję maszyn (sprzedaję własną wiedzę i doświadczenie)
Nie, nie mam innego konta tutaj
Nie, nie mam żadnego interesu w zachwalaniu maszyn niemieckich. Tak jak każde, mają swoje wady i zalety. TAK, mają też wady :)
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: kamar » 14 wrz 2020, 12:50

atlc pisze:
14 wrz 2020, 11:36
Długość nie ma tu żadnego znaczenia.
Gdzieś to słyszałem :)
I tak samo z osiami, na krótkim odcinku owszem ale na dojazdach jedna z tych dwu szybkich musi zwalniać i czekać na drugą.
Poza tym to były moje dywagacje, w bezsensowne działania wielkich korporacji nie wierzę, za dużo mam z nimi do czynienie i wykłócania się o każde rozwiązanie.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: pitsa » 14 wrz 2020, 12:54

harma pisze:czy to forum nie ma jakichś zabezpieczeń

Każdy pisze na własne ryzyko. :-)
Im więcej słów, tym łatwiej o wpadkę czy inny misunderstanding. ;-)

Może lepiej oglądać tylko filmiki:

i zdjęcia:
http://www.maszyneria.pl/3483,14095,foto.html
Słup - najlepsze miejsce na stanowisk pracy i szatnię.
http://www.maszyneria.pl/4046,19464,foto.html
Skąd się biorą takie stare krzesła w firmach?
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

Awatar użytkownika

victor.sajda
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 18

Post napisał: victor.sajda » 14 wrz 2020, 15:58

Mr.Harma bardzo ciekawe spostrzeżenie którego nie zauważyłem,nie wchodziłem w zdjęcia
Jak to mówi stare powiedzenie,kłamstwo ma krótkie nogi i tak mamy knokaut🙂
Przecież nikt nie wymaga od opla by jeździł jak mercedes

Pozdrawiam

nicek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 49

Post napisał: nicek » 14 wrz 2020, 17:31

Kolego Harma Vel Sajda,

Dlaczego wciąż unikasz odpowiedzi na proste pytanie:
Czy nie potrafisz potwierdzić lub zaprzeczyć, że twoja maszyna ma napędy zębate i liniowe na raz?

Właśnie, ta dłuższa oś jest na zębatkach, a ta krótsza na liniowych!

Nie chodzi o to, że ja się tak upieram aby Cię Szanowny Kolego dołować, ale jak widzę dla kolegów z forum jest to tak niewyobrażalne i nielogiczne że pomimo tego że piszę, że tak jest to nikt w to nie wieży. Przecież taki porządny Niemiec nie stworzył by takiego absurdu.

Polski producent bardzo chętnie pomoże każdemu użytkownikowi ich maszyn.
Wystarczy napisać gdzie ten problem jest.
Polski producent potrafi wiele, ale nie jest jasnowidzem i jeśli ktoś miał problem to znaczy, że został rozwiązany i już go nie ma, albo jak jest to nie poinformował serwisu.

Więc w interesie tego rzekomego mitycznego klienta, który Szanownego Kolegę zwolnił z pracy ale wciąż zaprasza na kawę jest to, żeby w przypadku problemu skontaktował się z serwisem.
Jeśli natomiast on problemu nie widzi, ale Ty Szanowny Kolego go dostrzegasz za niego, to sam możesz taki problem zgłosić.

Dopóki nie wskażesz konkretnej firmy lub konkretnego lasera twoje teksty należy traktować jak trolowanie.

Awatar użytkownika

victor.sajda
Posty w temacie: 18

Post napisał: victor.sajda » 14 wrz 2020, 18:03

Moja maszyna ma napędy zębate i liniowe naraz i co z tego?A co do Harma vel Sajda to Pan jest żałosny.Udostepniam link do naszej dyskusji z tamtego roku gdzie Harma nie napastliwie a wyważenie pisał o zaletach firmy Trumpf.W którymś poście moim napisałem,że zostały dwie firmy które biorę pod uwagę a jest to Bystronic lub Trumpf i w odpowiedzi usłyszałem,że jak tak to bez różnicy co kupię będę zadowolony co znaczy,że Harma nie jest naganiaczem Trumpfa jak szanowany Pan Nicek sugeruje.
zakup-nowej-wycinarki-laserowej-typu-fi ... 71-60.html
Pozdrawiam i proszę juz nie brnąć bo tylko się Pan pogrąża

Dodane 1 minuta 13 sekundy:
zakup-nowej-wycinarki-laserowej-typu-fi ... 71-60.html

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: oprawcafotografii » 14 wrz 2020, 18:36

victor.sajda pisze:
14 wrz 2020, 18:03
Moja maszyna ma napędy zębate i liniowe naraz i co z tego?...
To z tego, że ciężko wymyślić powód tak dziwacznej konstrukcji napędu.
Mam nadzieję, że to tylko ja nie ogarniam i jakiś sensowny istnieje :)

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: Avalyah » 14 wrz 2020, 18:44

oprawcafotografii pisze:jakiś sensowny istnieje

"Napęd liniowy" w broszurce może.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”