Wystarczyło Was wszystkich zostawić na dwa dni i wszystko wybuchło
Ale po kolei:
@Avalyah,
atlc pisze: ↑13 wrz 2020, 11:11
kamar pisze:niż opiniami FAKTYCZNYCH użytkowników ?
Avalyah pisze: który może być FAKTYCZNYM użytkownikiem, ale nie musi. Biorąc pod uwagę to, w jaki sposób się czepia różnych dziwnych rzeczy i uparcie używa zupełnych ogólników, mam co do tego wątpliwości.
Otóż kolego Kamar, Kimla kilkukrotnie prosił o podanie numeru maszyny i żaden z krytykujących go nie podał.
Sugeruje to, że albo nie są użytkownikami tych maszyn, albo to o co się czepiają ma średnie umocowanie w rzeczywistości.
Na 3 stronie tego wątku, na samej górze znajduje się odpowiedź na Twoje pytanie, które wtedy zadałeś:
Avalyah pisze: ↑22 sie 2020, 14:23
Może Kolega podać konkretne przykłady? .
I są tam przykłady, dotyczą firmy kategorii „B”. Głupio mi znowu cytowac samego siebie, więc nie przytoczę całości mojej wypowiedzi z tego wątku, a tylko fragment:
harma pisze: ↑22 sie 2020, 16:11
Były jeszcze trzy bardzo charakterystyczne wizyty serwisu, ale nie chce ich tutaj opisywać, bo "ktoś" tutaj może na podstawie tych danych chcieć zidentyfikować firmę, z którą miałem styczność…
I połączę to z, bardzo celnymi, dwoma wypowiedziami moderatora:
kamar pisze: ↑13 wrz 2020, 11:12
Otóż kolego altc

żaden z użytkowników nie jest samobójcą, jutro może potrzebować serwisu
kamar pisze: ↑13 wrz 2020, 13:52
Bo odbiję piłeczkę

- kilka razy tu straszono włuczeniem po sądach i może dlatego

A zachwytów (z numerem fabrycznym

) tez nie widać.
Z firmą, z którą miałem wtedy styczność, rozstałem się w pełnej zgodzie i z racji mojej obecnej pracy czasem do nich wpadam na kawę. Więc po pierwsze, nie chcę im utrudniac roboty, ponieważ mariaż z polską firma produkującą lasery dotyczy także serwisu tychże maszyn i jak się obrażą na użytkownika i strzelą focha, to użytkownik jest w d**ie, oraz po drugie, nie mam nawet prawa podawać danych tej firmy na forum publicznym, bo nie mam na to ich zgody.
Zawodowo zajmuję się teraz m.in. także optymalizacją procesów produkcji w różnych firmach. I kilka firm posiadających
m.in polskie maszyny już odwiedziłem i czasem z czystego sentymentu pytam, jak się sprawują. Zadziwiające, jak powtarza się jeden schemat: Jeżeli dla danej firmy polski laser jest tym pierwszym i nie mieli nigdy do czynienia z czymś innym, to są często zadowoleni. Ale jeżeli w tej firme była kiedykolwiek lub jest maszyna niemiecka, to zawsze, prędzej czy później, następuje porównanie i prawie zawsze jest na niekorzyść maszyny polskiej….ludzie po prostu są już wtedy nauczeni, że da się pewne rzeczy zrobic lepiej.
Dodatkowo przy każdej takiej rozmowie dochodzi kwestia porównania niezawodności i serwisu i też, bardzo delikatnie rzecz biorąc, nie jest to korzystne dla maszyny polskiej…
Nawet pojawiło się kiedyś fajne stwierdzenie, cyt „co z tego, że ten ich fiber jest szybszy od CO2 (bo, obiektywnie rzecz biorąc, na cienkich blachach jest szybszy.), skoro nasz stary CO2 tak po prostu pracuje i jest niezawodny, a ich maszyna ciągle ma jakieś humory. I jak popatrzę globalnie, z perspektywy całego roku, to ten polski fiber ma bardzo dużo przestojów oraz mikro-przestojów. I już tak różowo nie jest.”
@nicek:
W sumie zakończyłem dyskusję po Twoich wycieczkach osobistych, co sprowadzało tą dyskusje do poziomu przedszkolaków w piaskownicy, ale jednak na chwilkę powrócę do tematu:
nicek pisze: ↑12 wrz 2020, 22:04
Szanowny Kolego Harma,
Więc chyba będzie mi łatwiej pisać do Ciebie Szanowny Kolego Viktor Harma vel Sajda.
Wypowiedź, która nieźle poprawiła mi humor

.
Wielce Szanowny Kolego Nicek, to, że
TY wystepujesz na tym forum pod kilkoma nickami i wypowiadasz się z kilku kont nie oznacza, że inni tak robią. I jak tak już zachęcasz do sprawdzenia wypowiedzi niektórych użytkowników, to dotychczas dało się zauwazyć, że konta:
1)
@nicek
2)
@texas (dowód:
zakup-nowej-wycinarki-laserowej-typu-fi ... 71-60.html użytkownik nie zaprzeczył, gdy został zidentyfikowany

)
3)
prawdopodobnie @cieciewoda
4) @ wszystkie konta z nazwą polskiej firmy, chyba łącznie ze 4
5) ...i jak to ktoś już zauważył w tej rozmowie na forum waterjet 9 lat temu, strona nr 6 z tego wątku:
kimla-omax-flow-t25716-50.html?hilit=wa ... mla%20flow
Zacytuję tego użytkownika:
numerek pisze: ↑02 kwie 2011, 23:29
nie chciałem się wtrącać ale....
kolego Kimla z przyzwoitości nie wspominaj o otwartej przyłbicy ...
przez kilka lat występowałeś na forum jak " cnc3cad" reklamując nachalnie produkty kimla ...
dla jasności - nie interesuje mnie ta przepychanka kto kogo przekrzyczy
A więc dodatkowo konto
@cnc3cad,
To jedna i ta sama osoba. Czy ktoś tutaj mówił o rozdwojeniu jaźni? To chyba więcej niż rozdwojenie.
A jeszcze, jak już opieramy się na faktach, to tutaj jest jawny przykład, że producent polskich maszyn w danym wątku rozmawia sam ze sobą:
maxiem-opinie-uzytkownikow-t39926.html
najpierw krytyczna wypowiedź Szanownego Użytkownika „@nicek”, a później dodatkowa wypowiedź „www.K***.pl”...
ręce opadają...
@kamar ,
@pitsa , czy to forum nie ma jakichś zabezpieczeń przed czymś takim? Nie muszę chyba mówić, że drastycznie obniża to poziom dyskusji.
Skąd mamy wiedzieć, że w całym powyższym wątku kolega nicek nie rozmawia sam ze sobą z kilku kont?????? Robił już tak kilka lat temu...i nie musicie mi wierzyć na słowo, linki do dyskusji macie powyżej.
@Victor.Sajda
Nie wiem czy zauważyłeś, ale rozmowa z "niektórymi" ludźmi tutaj przypomina rozmowę z jakąś sektą, absolutnie nie wolno skrytykować lub mieć innego zdania, bo zaczynają się wycieczki osobiste, obrażanie „ktoś” nie znając nawet Ciebie i Twojego biznesu od razu wie, że zrobiłeś życiowy błąd kupując inną maszynę niż ta jego oraz zaczyna Cię wyzywać od cwaniaków….
A co do Twojej wypowiedzi i linku do aukcji:
Pomijając bardzo ważny fakt, że „nagle” na filmiku ukazującym codzienną produkcję ta maszyna już tnie „normalnie” i jakoś tak wolniej niż na propagandowo-marketingowych filmikach polskiej firmy, wykonanych w jej siedzibie, widać też jeden bardzo, ale to niesamowicie bardzo ciekawy temat, a mianowicie:
1) Ogłoszenie dotyczy maszyny z 2016 roku, jest już zakończone
2) Filmik na YT został wrzucony w 2017 roku, a więc mamy do czynienia z maszyną roczną
3) na zdjęciu nr 3,
http://www.maszyneria.pl/3483,14097,foto.html , widac w kąciku hali dwie maszyny niemieckie CO2, serii 3030, wyprodukowane na pewno przed 2009 lub 2010 rokiem (bo wtedy, z tego co pamiętam, zmieniła się ich konstrukcja i maszyny po 2010 wyglądają inaczej)
Konkluzja:
Ktoś właśnie pozbył się ROCZNEJ maszyny polskiego producenta, jednocześnie zostawiając sobie dwie co najmniej 10-letnie maszyny CO2 niemieckiego producenta….cieekaaaawe dlaczeeego

czyżby roczna maszyna nie spełniła pokładanych w niej nadziei i okazała się czymś, czego trzeba się jak najszybciej pozbyć?
Nie widać, żeby ta firma cała nagle padła, na zdjęciach można zauważyć, że hala jest duża, mają kilka maszyn a więc są użytkownikiem doświadczonym, mają normalna produkcję, maszyny „pod prądem” i lekka ręką kilkadziesiąt ton detali i materiału wokoło…..ciekawe. Czyżby nagle zalety polskiej maszyny, przedstawiane tutaj na tym forum, nie były wystarczające dla kogoś, kto się na tym zna?
edit:
Nie, nie jestem handlowcem

Nie, nie sprzedaję maszyn (sprzedaję własną wiedzę i doświadczenie)
Nie, nie mam innego konta tutaj
Nie, nie mam żadnego interesu w zachwalaniu maszyn niemieckich. Tak jak każde, mają swoje wady i zalety. TAK, mają też wady