Avalyah pisze:Dyskusja dalej nie ma sensu, jakbym ze ścianą rozmawiał
E tam ściana by zrozumiała .
Nie mniej jak zamontuję to się pochwalę
Avalyah pisze:Dyskusja dalej nie ma sensu, jakbym ze ścianą rozmawiał
Avalyah pisze: bear pisze:
eśli ten środek jest do czegoś potrzebny to należy wyznaczyć go w tokarce przed obróbką i według niego się bazować.
Jak rozumiem chodzi np. o zrobienie kreski nożem, tak? Czy nóż jest zawsze idealnie w osi, a nie lekko pod nią? Tego nie wiem, różnie może być. Jak już mam tą kreskę to potem musiałbym w nią idealnie na frezarce trafić - jak to zrobić? Na oko?
bear pisze:
Wątpię że wyznaczysz do setki środek wałka na DRO biorąc pod uwagę że i tak nadal musisz kręcić korbą a do otrzymania setki musisz na tą setkę podjechać a bez czujnika to możesz o tym zapomnieć.
Nie rozumiem tego zdania. Co jedno ma do drugiego? Prawie dzień w dzień wyznaczam tak środek wałka i jest w granicach kilku setek, więcej nie potrzebuję.
Wojtek_O pisze:Kreska z noża? i co dalej? Każda kreska na okręgu MOŻE BYĆ jego średnicą ale też cięciwą... Szok! Nie rozumiem tego podejścia...
Wojtek_O pisze:Bez problemu jak się uprzesz to zrobisz detal co do setki właśnie dlatego że możesz korygować wszystkie błędy maszyny na bieżąco.
Natomiast każdy z powyższych przyrządów do czegoś służy i ni chu chu nie zastąpią się jednak mogą doskonale uzupełnić. Jeden pisze o wierceniu otworów po okręgu pod kątem prostym do powierzchni i tu sprawdzi się świetnie obrotnica którą trzeba mieć również w nienagannym stanie i jednak do tej czynności jeszcze założyć na maszynę jak i DRO. Które jeśli się ma to zazwyczaj już przy tej maszynie pozostaje na stałe i wystarczy włączyćbear pisze: ↑22 sie 2020, 22:28Avalyah pisze:Jak bez DRO wywiercisz 10 otworów na okręgu? Bez stołu obrotowego się nie obejdzie, bo jak nie masz to trzeba wyciągać tusz traserski, przyrządy, a potem jeszcze trafić w wyznaczone punkty. Na DRO klikasz kilka przycisków i masz czystą przyjemność praktycznie w postaci gry, gdzie trzeba tak kręcić korbami, żeby ustawić na wyświetlaczu 0.0
A jak za pomocą DRO wywiercisz 10 otworów po okręgu pod pewnym kątem a następnie z frezujesz ją na 6 płaszczyzn? Podzielnicą zrobię to bez problemu a DRO... Nie porównuj jednego do drugiego bo DRO to tylko wskaźnik.
No właśnie potraktuj DRO jako kolejne narzędzie z tych pomiarowych może inaczej na sprawę spojrzysz
rdarek pisze:Panowie; rozkosznie się kopiecie
bear pisze:A czujnikiem we wrzecionie to się nie da znaleźć środka wałka? I myślę że szybciej się to zrobi jak dro...
bear pisze:Jeszcze dopisz że nawet wtedy kiedy Ci tokarka ciągnie z dychę stożka na 20cm a chinka ZX ma z dychę luzu na pinoli i tyle samo na wrzecionieAle lepiej kupić DRO jak doprowadzić maszynę do kultury.
bear pisze:I powtarzam jeszcze raz że nie uważam DRO za coś zbędnego czy niepotrzebnego ale osobiście wolę mieć chociażby podzielnicę niż wyświetlacz bo tym drugim roboty nie zrobię.
Wojtek_O pisze: Jakbyś chciał zrobić to bez czujnika ale mając DRO?
Wojtek_O pisze:wszystkim nam tutaj chodzi tylko o to byś wziął pod wątpliwość iż szybciej i dokładniej wykonasz pracę z DRO a jeśli jesteś tak skupiony, że nie popełniasz błędów, liczysz w głowie obroty korbką i nie męczy cię wyciąganie telefonu by skorzystać z kalkulatora ( które DRO również posiada) to OK !
bear pisze:Pytaj się tego co o tym pisał a nie mnie.
Nie ma żadnego przekłamania.
bear pisze:A czujnikiem we wrzecionie to się nie da znaleźć środka wałka? I myślę że szybciej się to zrobi jak dro...
Wojtek_O pisze:Po raz kolejny widzę że ty nawet nie wiesz czym się te DRO "je" ale opinie masz już wyrobioną. Jakbyś chciał zrobić to bez czujnika ale mając DRO? Ciekawa technika, podziel się nią. Szybciej to zrobisz? Ty tak na serio w to brniesz?
bear pisze:Pytaj się tego co o tym pisał a nie mnie.
bear pisze:A ja od początku piszę że może i masz rację pod warunkiem że masz CZYM tą pracę wykonać a jak nie masz mikrometru żeby zmierzyć wałek, średnicówki żeby zmierzyć otwór, płytek wzorcowych aby sprawdzić mikrometr czy podtrzymki żeby coś podeprzeć to jedynie co Ci zostaje to właśnie pobawienie się tym kalkulatorem.
bear pisze: jedynie co Ci zostaje to właśnie pobawienie się tym kalkulatorem.