Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Kolejny temat o zx7045, nowy egzemplarz dopiero co wyjety ze skrzyni , niezdatny do pracy bez rozebrania . Zdjecia .
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 53
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
No solidna konstrukcja z dobrymi założeniami. Będę się inspirował na dalsze etapy. Można powiedzieć że uczę się chodzić, na bieganie przyjdzie czas 

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 33
Re: Frezarko-wiertarka ZX7045(nowa :P ) chinska jakosc - reanimacja przed uruchomieniem
Roman,
ja się cały czas biję z myślami, czy robić szuflady czy nie.
A czas płynie
Ja spawałem z profili 100x100 ( bo takie miałem) i w rezultacie jest prześwit na szufladę mniejszy o 200 od szerokości półki.
Trochę mi szkoda tego miejsca.
Chyba, że taką płaską szufladkę na frezy klucze i co tam, a imadła , mocowania i inne większe zostawię na desce jak mam.
ja się cały czas biję z myślami, czy robić szuflady czy nie.
A czas płynie

Ja spawałem z profili 100x100 ( bo takie miałem) i w rezultacie jest prześwit na szufladę mniejszy o 200 od szerokości półki.
Trochę mi szkoda tego miejsca.
Chyba, że taką płaską szufladkę na frezy klucze i co tam, a imadła , mocowania i inne większe zostawię na desce jak mam.
-
Dzisiaj porcja hardkorowego działania operacyjnego. Biorąc pod uwagę że pracuję sam i nie mam kogo prosić o pomoc fizycznie, nie mam także zasobów sprzętowych na wysokim poziomie ,pewne działania wymagają sporej kreatywności, czasem połączonej z ryzykiem. Ale o co chodzi.....
Otóż wyzwanie takie - maszyna stoi na podłodze i należy ją unieść na wysokość blisko 80 cm aby postawić ją na stole. Jest co prawda maksymalnie odchudzona , ale dalej to około 100kg lub więcej.
Wykorzystałem fakt że mam stalową belkę na suficie - przewierciłem ,nagwintowałem i przykręciłem tam stalowy mocny kwadratowy pręt.
Na nim aby było "okrągło" zamontowałem...fragment odpływu umuwalki. (no bo miałem pod ręką).
Następnie linka- trochę obaw gdyż dość cienka,ale obciążenia będą statyczne więc powinna wytrzymać.
Z rurek, kątowników ,kołnierzy do łączenia stalowych regałów zmontowałem kołowrót i powolutku ,ostrożnie ,z drżeniem serca wciągnąłem maszynę na żądaną wysokość.
Stoi na stoliku.
Tymczasowo rzecz jasna,bo trzeba dopasować,powiercić otwory do mocowania, określić się z wysokością maszyny praktycznie itp. Teraz wyjęcie stolika spod maszyny to moment a żeby zwiększyć bezpieczeństwo maszyna będzie wisiała ,w trakcie kolejnych prac ze stolikiem ,na 4 punktach mocowania czyli na linach . Wiem,wiem że to szaleństwo......

Otóż wyzwanie takie - maszyna stoi na podłodze i należy ją unieść na wysokość blisko 80 cm aby postawić ją na stole. Jest co prawda maksymalnie odchudzona , ale dalej to około 100kg lub więcej.

Wykorzystałem fakt że mam stalową belkę na suficie - przewierciłem ,nagwintowałem i przykręciłem tam stalowy mocny kwadratowy pręt.
Na nim aby było "okrągło" zamontowałem...fragment odpływu umuwalki. (no bo miałem pod ręką).

Następnie linka- trochę obaw gdyż dość cienka,ale obciążenia będą statyczne więc powinna wytrzymać.
Z rurek, kątowników ,kołnierzy do łączenia stalowych regałów zmontowałem kołowrót i powolutku ,ostrożnie ,z drżeniem serca wciągnąłem maszynę na żądaną wysokość.

Stoi na stoliku.

Tymczasowo rzecz jasna,bo trzeba dopasować,powiercić otwory do mocowania, określić się z wysokością maszyny praktycznie itp. Teraz wyjęcie stolika spod maszyny to moment a żeby zwiększyć bezpieczeństwo maszyna będzie wisiała ,w trakcie kolejnych prac ze stolikiem ,na 4 punktach mocowania czyli na linach . Wiem,wiem że to szaleństwo......

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 19
Przecież wystarczy oddzielić podstawę od kolumny i osobno podnosić pojedyncze elementy. Było by bezpieczniej szczególnie że ten sznurek nie budzi zaufania.
-
No właśnie . I oglądać.
Wypad do dużego miasta po zakupy i wersja huśtawka 2.0 .
Trzy zmiany to : bloczek zaczepiony hakiem o przewierconą stalową belkę .
Lina o wytrzymałości na zerwanie 1000 kg ( później po zmianie kołowrotu będę mógł unieść całą kompletną maszynę)
Cztery dodatkowe zaczepy lin z regulacją wysokości dla wyważenia ciężaru.
I maszynka równiótko i pewnie wisi. Dosłownie kilka sekund, jedną ręką sięgam po stolik, drugą podnoszę maszynę ( tak,jedną ręką!)
I myk , stoliczku nakryj się !
Przy okazji widać że dopiero dowiozłem kątowniki na szufladę. Będzie co robić dalej.
Wypad do dużego miasta po zakupy i wersja huśtawka 2.0 .
Trzy zmiany to : bloczek zaczepiony hakiem o przewierconą stalową belkę .

Lina o wytrzymałości na zerwanie 1000 kg ( później po zmianie kołowrotu będę mógł unieść całą kompletną maszynę)

Cztery dodatkowe zaczepy lin z regulacją wysokości dla wyważenia ciężaru.

I maszynka równiótko i pewnie wisi. Dosłownie kilka sekund, jedną ręką sięgam po stolik, drugą podnoszę maszynę ( tak,jedną ręką!)
I myk , stoliczku nakryj się !

Przy okazji widać że dopiero dowiozłem kątowniki na szufladę. Będzie co robić dalej.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 115
A ja zamówiłem u żółtych braci do swojej mechaniczny posuw stołu
https://pl.aliexpress.com/item/32736308 ... a5019920b9

ale w związku z sytuacją nie wiem kiedy dotrze.. Miałem budować sam, ale za tę cenę(+ ew. jakieś cło) to nie warto..
https://pl.aliexpress.com/item/32736308 ... a5019920b9

ale w związku z sytuacją nie wiem kiedy dotrze.. Miałem budować sam, ale za tę cenę(+ ew. jakieś cło) to nie warto..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 37
Serio, za prawie półtora klocka bez opłat celnych nie warto?
Myślę, że dużo taniej się da. Pewnie niekoniecznie ze ślicznymi dźwigeinkami
ale funkcjonalnie to nie jest jakiś kosmos.
No chyba, że zarobiony jesteś.
Myślę, że dużo taniej się da. Pewnie niekoniecznie ze ślicznymi dźwigeinkami

No chyba, że zarobiony jesteś.
czilałt...