Prawie i nie może się pomylić o więcej niż o jedno biurko

ale czekam jeszcze na jeden nóż do toczenia dlatego jeszcze jestem na etapie "rozważań" konstrukcyjnych
Prawie i nie może się pomylić o więcej niż o jedno biurko
chociaż jedna fotkę mogłeś wrzucić żeby zmotywować do pracy nad swoimi maszynamiBronsonboss pisze:Maszyna doczekała się małych modyfikacji w sterowaniu, doszły nowe elementy
adam Fx pisze:chociaż jedna fotkę mogłeś wrzucić żeby zmotywować do pracy nad swoimi maszynami
maszyna cały czas działa... nie mniej jednak z braku czasu nie udało się jeszcze zmienić łożysk w blokach śrub kulowych, na założenie czeka też centralne smarowanie... No i muszę ze stołem coś zrobić bo ten mdf co jest to do zabawy w drewnie wystarczy ale jak już alu obróbka i trzeba polewać to słabo... sztywność zwiększyła się po dodaniu bocznych wzmocnień na zetce i na bokach bramy...
Cześć,Bronsonboss pisze: ↑09 sty 2021, 15:54maszyna cały czas działa... nie mniej jednak z braku czasu nie udało się jeszcze zmienić łożysk w blokach śrub kulowych, na założenie czeka też centralne smarowanie... No i muszę ze stołem coś zrobić bo ten mdf co jest to do zabawy w drewnie wystarczy ale jak już alu obróbka i trzeba polewać to słabo... sztywność zwiększyła się po dodaniu bocznych wzmocnień na zetce i na bokach bramy...
co do dokładności obróbki to na tą chwilę nie bawiłem się w pomiary bo i tak po rozebraniu i montażu centralnego smarowania będę musiął geometrię na nowo poustawiać...
do tego do czego używam spokojnie daje radę... orze w Alu, a nawet miałem okazję powalczyć w żeliwie..![]()
zmieniać będę łożyska w blokach na śrubach z zwykłych na skośneTwardeusz pisze: ↑10 sty 2021, 16:33No to jestem lekko zdumiony, zwłaszcza tym żeliwem, że tak powiemna jakich parametrach i jakim frezem jechałeś?
Zamieniasz kulki w śrubach pociągowych, czy w wózkach prowadnic? Czemu-za duże luzy? I na jakie/skąd?
A projekt masz ogarnięty w Fusion 360? Byłbyś w stanie się podzielić, żebym mógł ten koncept pooglądać dokładniej?