- Nowy dokument tekstowy (3).txt
- (84.25 KiB) Pobrany 139 razy
LinuxCNC - pomiar długości narzędzia - instrukcja jak skonfigurować
W temacie przedstawiam poradnik jak dodać przycisk pomiaru długości narzędzia do LinuxCNC.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 62
- Kontakt:
Re: LinuxCNC - pomiar długości narzędzia - instrukcja jak skonfigurować
Stworzyłeś poprawny plik z programem? Pokaż zrzut ekrany jak wygląda katalog w którym masz ustawienia (min plik .ini) i jak wygląda katalog algorytmy.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 12
proszę o wyrozumiałość przesiadłem się z Macha3 a o linuxcnc wiem tyle ze takowy jest, i z wielkim bólem skonfigurowałem go i uruchomiłem programowo falownik i wrzeciono. W machu miałem skrypt wrzucałem i hulało linux jest trochę inny.
jestem człowiekiem starszej daty, pilnikiem i brzeszczotem zrobię cuda, ale komputer mnie trochę gryzie
jestem człowiekiem starszej daty, pilnikiem i brzeszczotem zrobię cuda, ale komputer mnie trochę gryzie
- Załączniki
-
- M100messages.ini.txt
- (257 Bajtów) Pobrany 103 razy
-
- M100.txt
- (1.69 KiB) Pobrany 110 razy
-
- Kontakt:
Noto wytłumaczę jeszcze raz.
Proszę wejść do katalogu gdzie jest plik .ini (ten który edytujesz) i zrobić zrzut ekranu i wrzucić tutaj tak abym zobaczył jakie tam są pliki / katalogi.
następnie proszę wejść do katalogu algorytmy i zrobić to samo.
Proszę wejść do katalogu gdzie jest plik .ini (ten który edytujesz) i zrobić zrzut ekranu i wrzucić tutaj tak abym zobaczył jakie tam są pliki / katalogi.
następnie proszę wejść do katalogu algorytmy i zrobić to samo.
-
plik ini
plik algorytm
plik algorytm
- Załączniki
-
- ini.txt
- (2.58 KiB) Pobrany 106 razy
-
- algorytm.txt
- (957 Bajtów) Pobrany 122 razy
-
- Kontakt:
Nie rozumiem, potrafisz nagrać filmik i wrzucić na youtube a nie potrafisz zrzutu ekranu zrobić i wysłać?
Co to jest plik algorytm? Nie ma żadnego pliku algorytm. W którym miejscu w instrukcji jest napisane żeby stworzyć plik algorytm? algorytm to katalog. Interesuje mnie czy go utworzyłeś i czy jest w poprawnym miejscu. A także interesuje mnie co znajduje się w katalogu algorytm.
Co to jest plik algorytm? Nie ma żadnego pliku algorytm. W którym miejscu w instrukcji jest napisane żeby stworzyć plik algorytm? algorytm to katalog. Interesuje mnie czy go utworzyłeś i czy jest w poprawnym miejscu. A także interesuje mnie co znajduje się w katalogu algorytm.
-
Przepraszam, ale chyba przerasta mnie to miałem podobne problemy z obsługa falownika przez linuxcnc
wykonuję wszystkie rzeczy według instrukcji oraz filmiku
w punkcie drugim instrukcji
2. Stworzenie pliku z programem wykonującym procedurę wymiany i pomiaru długości narzędzia
W katalogu z ustawieniami maszyny tworzymy katalog w którym znajdować się będą nasze algorytmy (czyli na początek program realizujący obsługę wymiany i pomiaru narzędzia)
Przechodzimy do katalogu algorytmy i tworzymy w nim plik z programem (za pomocą edytora tekstu) o nazwie jaką podaliśmy w pliku panel.xml
wykonuję wszystkie rzeczy według instrukcji oraz filmiku
w punkcie drugim instrukcji
2. Stworzenie pliku z programem wykonującym procedurę wymiany i pomiaru długości narzędzia
W katalogu z ustawieniami maszyny tworzymy katalog w którym znajdować się będą nasze algorytmy (czyli na początek program realizujący obsługę wymiany i pomiaru narzędzia)
Przechodzimy do katalogu algorytmy i tworzymy w nim plik z programem (za pomocą edytora tekstu) o nazwie jaką podaliśmy w pliku panel.xml
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
plemnik7 pisze:Przepraszam, ale chyba przerasta mnie to miałem podobne problemy z obsługa falownika przez linuxcnc
Kolego na spokojnie.
Nagrywasz filmy co robisz i bardzo fajnie bo w ten sposób nie musisz za bardzo się z nami dogadywać językiem komputerowców czyli odróżniać pojęcia plik folder itp.
Moja propozycja Przygotuj sobie wszystko od nowa włącz nagrywanie i po prostu nagraj krok po kroku co robisz. W taki sposób najłatwiej wyłapać błąd.
Ja doskonale rozumie jakie to wszystko jest upierdliwe że nie da się po prostu kliknąć setup.exe i zainstalować dodatku o nazwie MPG ,VDF czy czujnik wysokości narzędzia tylko trzeba wykonywać jakiś zawiłe procedury.
Z tego co widzę miałeś stworzyć katalog czyli folder a do niego dopiero dodać jakieś pliki a Ty stworzyłaś od razu plik tekstowy który nazywa się algorytm. Poza tym koledze nie chodzi o to żebyś wkleił nam tutaj zawartość tych plików tylko żebyś zwyczajnie zrobił zdjęcie ekranu na którym pokazane jest to masz w folderze Twojej konfiguracji.
Tak czy inaczej proponuje metodę z nagraniem krok po kroku Jak robisz to od początku do końca nie dość że ten film zapewne pomoże rozwiązać Twój problem to jednocześnie posłuży kolejnym osobom (oczywiście w połączeniu z komentarzami na forum) jako wizualna instrukcja instalacji.
Dodatkowo zyskasz też wiedzę na przyszłość jakie błędy czym skutkują i jak je rozwiązywać

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Adam
Jak w instrukcji i filmiku,w floderze moja frezarka stworzyłem folder o nazwie algorytm w tym folderze utworzyłem nowy dokument tekstowy wymiana_narzędzia.ngc do tego dokumenty wkleiłem program z instrukcji.
Dziś nie dam rady nagrać filmiku krok po kroku. Ale w sobotę mam więcej czasu więc około południa na pewno filmik będzie
Jak w instrukcji i filmiku,w floderze moja frezarka stworzyłem folder o nazwie algorytm w tym folderze utworzyłem nowy dokument tekstowy wymiana_narzędzia.ngc do tego dokumenty wkleiłem program z instrukcji.
Dziś nie dam rady nagrać filmiku krok po kroku. Ale w sobotę mam więcej czasu więc około południa na pewno filmik będzie
-
- Kontakt:
Dlaczego utworzyłeś folder algorytm skoro miało być algorytmy?
Jeśli z jakiegoś powodu wolisz aby folder się nazywał algorytm to w pliku .ini wklej SUBROUTINE_PATH = ./algorytm zamiast SUBROUTINE_PATH = ./algorytmy