Frez ze stali proszkowej
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Re: Frez ze stali proszkowej
Bardziej chyba chodzi o wykończeniówkę po wszystkim
Długi żeby zebrać dwie dychy po obwodzie elementu na pełnej głębokości 
Chociaż jak robiłem HDPE dla kolegi z forum to CMT fi12 leciał na 40mm na grubo bez bólu. Materiał tylko jęczał

Chociaż jak robiłem HDPE dla kolegi z forum to CMT fi12 leciał na 40mm na grubo bez bólu. Materiał tylko jęczał

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Nic. Ten i wiele innych mają taką strategię.
Ostatnio zmieniony 11 wrz 2019, 21:04 przez Pneumokok, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 12
Dobry Cam przy obróbce dynamicznej HSC generuje tak ścieżkę by frez miał jak "najrówniejsze" warunki pracy. Nie ma problemów na wewnętrznych narożach, jak umiecie słuchać maszynę w trakcie pracy to wiecie o czym piszę.
Im większe następuje opasanie wymuszone przez małe promienie geometrii, tym mniejszy przyrost ae i zachowane są stałe warunki obciążeń narzędzia.
Dzięki temu bez problemu można wykorzystać frezy proszkowe oraz VHM na ich pełnym wysięgu w bardzo efektywny sposób.
Co do głównego pytania to zalecane parametry przez producentów są dla podanego typu klasycznego frezowania, czyli ap=1*d1 i ae=0.25*d1 Jak programuję te dynamiczne strategie na CAMie to z dedykowanymi parametrami mają mało wspólnego. Bardzo mało wspólnego.
Im większe następuje opasanie wymuszone przez małe promienie geometrii, tym mniejszy przyrost ae i zachowane są stałe warunki obciążeń narzędzia.
Dzięki temu bez problemu można wykorzystać frezy proszkowe oraz VHM na ich pełnym wysięgu w bardzo efektywny sposób.
Co do głównego pytania to zalecane parametry przez producentów są dla podanego typu klasycznego frezowania, czyli ap=1*d1 i ae=0.25*d1 Jak programuję te dynamiczne strategie na CAMie to z dedykowanymi parametrami mają mało wspólnego. Bardzo mało wspólnego.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
No masz podane jak byk, że ap=max 1D, dla średnicy 10, masz 10mm na głębokości, lub 0,25 ae max. Czyli dla ap = 22 mm możesz brać ae=0,25*22=5,5mm, czyli połową średnicy freza. Przynajmniej teoretycznie, bo mam "lekką nieufność" do danych katalogowych. A przynajmniej ja to tak rozumiem. Druga wersja może być jak pisze wyżej Butler, tylko obróbka trochoidalna dla głębokości 10mm frez pracuje szerokością 2,5mm max. Wypróbuj i napisz jak wyszło.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
Dzięki za posta.Butler pisze: ↑12 wrz 2019, 00:10Dobry Cam przy obróbce dynamicznej HSC generuje tak ścieżkę by frez miał jak "najrówniejsze" warunki pracy. Nie ma problemów na wewnętrznych narożach, jak umiecie słuchać maszynę w trakcie pracy to wiecie o czym piszę.
Dzięki temu bez problemu można wykorzystać frezy proszkowe oraz VHM na ich pełnym wysięgu w bardzo efektywny sposób. .....
..... , nie muszę się tłumaczyć ze swojego linku.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki