Opis funkcji PIKO CNC
Opis funkcji PIKO CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Opis funkcji PIKO CNC
Witajcie !
Mam wielką prośbę czy ktoś posiada opisane wszystkie systemy obróbki z Piko Cnc chodzi mi o :
Obróbka po konturze, offset, wiercenie , planowanie , itp.
Zakupiłem maszynę z tym sterownikiem ale nie do końca wiem jaką opcję do danej czynności zastosować. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
Mam wielką prośbę czy ktoś posiada opisane wszystkie systemy obróbki z Piko Cnc chodzi mi o :
Obróbka po konturze, offset, wiercenie , planowanie , itp.
Zakupiłem maszynę z tym sterownikiem ale nie do końca wiem jaką opcję do danej czynności zastosować. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam serdecznie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
Re: Opis funkcji PIKO CNC
Tak szybko przyjmując że masz założonego do wrzeciona freza fi 10.
Jadąc po konturze frez zbiera ci z jednej i drugiej strony linij po 5 mm .
Offset zewnętrzny frez jedzie po zewnątrz linij - np wycinanie na gotowo elementów nie zmienia wymiarów gotowego elementu gdybyś dał obróbkę po konturze miałbyś element mniejszy o średnicę freza ,gdyby to był kwadrat czy koło
offset wewnętrzny frez jedzie po wewnętrznej linij np wycinanie otworów robienie kieszeni .
planowanie -masz coś wyrównać jakiś element wtedy to ustawiasz
wiercenie -masz otwór fi 5 założone wiertło fi 5 na środku okręgu zrobi otwór.Jak masz otwór fi 10 o założonego freza fi 5 dajesz obróbkę po wewnętrznym konturze -to tylko przykład możesz też ustawić wybieranie w tym przypadku
Musisz się bawić i próbować ustawienia w camie na sucho tam wszystko zrozumiesz i zobaczysz
Jadąc po konturze frez zbiera ci z jednej i drugiej strony linij po 5 mm .
Offset zewnętrzny frez jedzie po zewnątrz linij - np wycinanie na gotowo elementów nie zmienia wymiarów gotowego elementu gdybyś dał obróbkę po konturze miałbyś element mniejszy o średnicę freza ,gdyby to był kwadrat czy koło
offset wewnętrzny frez jedzie po wewnętrznej linij np wycinanie otworów robienie kieszeni .
planowanie -masz coś wyrównać jakiś element wtedy to ustawiasz
wiercenie -masz otwór fi 5 założone wiertło fi 5 na środku okręgu zrobi otwór.Jak masz otwór fi 10 o założonego freza fi 5 dajesz obróbkę po wewnętrznym konturze -to tylko przykład możesz też ustawić wybieranie w tym przypadku
Musisz się bawić i próbować ustawienia w camie na sucho tam wszystko zrozumiesz i zobaczysz
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
-
Do czego ten darmowy program ,wszystko co potrzebujesz do przygotowania obróbki masz w PicoCam.
Można się dogadać na telefon i to co umiem to ci pokażę .
wysłałem wiadomość
Można się dogadać na telefon i to co umiem to ci pokażę .
wysłałem wiadomość
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 11
- Kontakt:
tad1 pisze:gdybyś dał obróbkę po konturze miałbyś element mniejszy o średnicę freza ,gdyby to był kwadrat czy koło
O promień frezu. Nie o średnicę.

tad1 pisze:Do czego ten darmowy program
No do zadań CAD-owskich. Prostą rzecz narysujesz w Piko, ale zbyt wygodne to to nie jest.
Robert
-
Jak faktycznie będzie wycinam kwadrat narysowany 20 x 20 mm frezem fi 4 mm obróbka po konturze ,wymiar na gotowo wyjdzie 16 x 16 mm czy 18 x18 mm