Opis funkcji PIKO CNC

Opis funkcji PIKO CNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

mel111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 02 lut 2020, 14:17

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#11

Post napisał: mel111 » 05 lut 2020, 17:08

Witam
A jak na szybko zmienic srednice np kola w wybieraniu.mam narysowane kolo 20mm a wybiera mi 18mm. Frez 4mm.



Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3350
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#12

Post napisał: Zienek » 05 lut 2020, 17:34

Potencjalnie jest "Zostaw naddatek 1mm" - trzeba wyzerować.
Jeśli nie to, to coś jest niedograne ze średnicą freza.


mel111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 02 lut 2020, 14:17

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#13

Post napisał: mel111 » 05 lut 2020, 23:59

Czy pokrycie nakładanie też ma coś wspólnego z średnicą . ma 50 procent


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1560
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#14

Post napisał: RobWan » 06 lut 2020, 00:59

Nie.

Robert


mel111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 02 lut 2020, 14:17

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#15

Post napisał: mel111 » 15 lut 2020, 07:55

Dziekuje za pomoc .Mialem nadatek


mel111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 02 lut 2020, 14:17

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#16

Post napisał: mel111 » 25 lut 2020, 17:44

Witam.
Jak wybrac start programu z konkretnej lini programu np po zlamaniu freza.


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 505
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#17

Post napisał: Blady » 25 lut 2020, 18:54

Klikasz # w zakładce RUN i tam wpisujesz od którego punktu program startuje
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


mel111
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 8
Posty: 9
Rejestracja: 02 lut 2020, 14:17

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#18

Post napisał: mel111 » 28 lut 2020, 23:57

witam
Dziekuje za poprzednie podpowiedzi są one dla mnie bardzo pomocne .Mam kolejny problem. Jak najlepiej pozycjonować detal.. np rysuje kolo w cam-e o średnicy 30 mm. następnie wycinam go na frezarce. Jeśli chcę powiększyć ten otwór np do 35 mm to w cam-e robię transformację do rozmiaru i element zmienia swoją pozycję na stole. Jak to zrobić żeby później to koło wyciąć idealnie (środki kół żeby się pokrywały?


Blady
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 505
Rejestracja: 16 mar 2013, 14:59
Lokalizacja: Łódź

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#19

Post napisał: Blady » 29 lut 2020, 00:25

w camie rysując koło podajesz pozycję środka w zakładce po lewo, rysując większe podaj tą samą pozycje środka.
Profesjonalnie zajmuję się amatorstwem...


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8
Posty: 1560
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Opis funkcji PIKO CNC

#20

Post napisał: RobWan » 29 lut 2020, 00:34

Lub narzędziem typu skala, uprzednio zaznaczając punkt referencyjny na środku okręgu.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”