Tak. Prowadnice 35, wózki HSR. Po wymianie kulek pracują jak nowe. Blachy na osłony były docinane laserem i spawane tigiem. Co do wrzeciona to jakie pieniądze taka jakość. Stożek jest do przeszlifowania. Przymiarzam się do tego zabiegu, gdzieś już o tym wspominałem. Metoda szlifu według pomysłu Kamila DZ. Jest filmik na yt.katperd pisze: ↑16 mar 2019, 22:54Prowadnice kalibru 35 z wózkami z dużym naprężeniem serii HSR--R1? Ekstra wyszły te osłony szufladowe napędu osi Y. Spawałeś blaszki, czy giąłeś? Ujdzie praca z tym zielonym wrzecionem, czy jednak nie warto brać?
Nie znam się, ale może dałoby się doszlifować ten stożek na działającym wrzecionie?.
Frezarka do stali, aluminium, drewna pcb 550x550x350
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 40
- Kontakt:
Re: Frezarka do stali, aluminium, drewna pcb 550x550x350
-
- Kontakt:
Coś tam się działa czasem..
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 8
Czyj to był pomysł zniszczyć tarczę hamulcowe? Przecież to będzie biło przy większych prędkościach niemiłosiernie, nie mówiąc już o klocku, który w tamtym miejscu się zetrze i będzie słabiej hamował.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Mario prosze cie zanim cos napiszesz to zorientuj sie. Skoro producent w najmocniejszych swoich autach wypuszcza seryjnie takie tarcze to chyba ktos to przemyslal
Pozdrawiam

Pozdrawiam

-
- Kontakt:

Czasem coś się robi, ale ostatnio mało czasu. Imadło nie skończone. Niedługo ruszam z przeróbką zetki. Wymiana prowadnic i śruby. Dodatkowo kupiłem fajny żeliwny stół teowy z jakiejś wiertarki kolumnowej i mam zamiar go zamontować.

-
- Kontakt:
Witam po długiej przerwie. Zimowy okres pozwolił na ruszenie z tematem dalej. Przejrzałem temat i gdzieś po drodze pojawiła się sugestia szlifu stożka chińskiego wrzeciona. Zamieszczam filmy z tego zabiegu:
Żeliwny stół teowy z poprzednich zdjęć okazał się przesadzony. Postanowiłem więc zrobić sam, odrobinę zgrabniejszy i bardziej praktyczny. Rowek pod nakrętkę M12/14. Poniżej cz.1 filmu z obróbki. Cz.2 właśnie się nagrywa, będzie na kanale za kilka dni.
Poprawce uległy także osłony teleskopowe prowadnic i śruby stołu:

Dzisiaj przyszedł blok łożyskujący BK20 z aliexpress, łożyska skośne już mam. Jak tylko skończę stół to wrzucam na niego obiecaną od 2 lat nową oś Z do obróbki. Blacha 20mm, bazy z dodatkowej blachy 20mm, zastrzały także z płyt stalowych 60mmx20mm. Całość na THK35 z nowymi kulkami i śrubie Hiwina (nie Hivvina) 2505...
Żeliwny stół teowy z poprzednich zdjęć okazał się przesadzony. Postanowiłem więc zrobić sam, odrobinę zgrabniejszy i bardziej praktyczny. Rowek pod nakrętkę M12/14. Poniżej cz.1 filmu z obróbki. Cz.2 właśnie się nagrywa, będzie na kanale za kilka dni.

Poprawce uległy także osłony teleskopowe prowadnic i śruby stołu:

Dzisiaj przyszedł blok łożyskujący BK20 z aliexpress, łożyska skośne już mam. Jak tylko skończę stół to wrzucam na niego obiecaną od 2 lat nową oś Z do obróbki. Blacha 20mm, bazy z dodatkowej blachy 20mm, zastrzały także z płyt stalowych 60mmx20mm. Całość na THK35 z nowymi kulkami i śrubie Hiwina (nie Hivvina) 2505...
-
- Kontakt:
Stoliczek gotowy, nawet fajnie to wyszło.
https://youtu.be/l_VYbD6id7A
Zabieram się za oś Z. Materiał wstępnie przygotowany. Formatki trzeba obrobić. Składanie takiej zetki przygotowanej na CNC to powinna być przyjemność, nie to co poprzednio... Mocowania prowadnic wiercone z ręki przez co w otwory pasowała może 1 na 5 śrub. Podkładki pod bloki, nakrętki z nie wiadomo czego, żeby się wysokości zgodziły...

https://youtu.be/l_VYbD6id7A
Zabieram się za oś Z. Materiał wstępnie przygotowany. Formatki trzeba obrobić. Składanie takiej zetki przygotowanej na CNC to powinna być przyjemność, nie to co poprzednio... Mocowania prowadnic wiercone z ręki przez co w otwory pasowała może 1 na 5 śrub. Podkładki pod bloki, nakrętki z nie wiadomo czego, żeby się wysokości zgodziły...

-
- Kontakt:
https://youtu.be/_tQ1Y5pt398
Witam,
Zetka zrobiona. Powyżej pierwsza część filmu z jej budowy. Mam natomiast problem z wrzecionem wolnoobrotowym. Chodzi o przeniesienie napędu. W tej chwili odpowiada za to pasek HTD 5m 330mm długości i 25mm szerokości. Tak jak ktoś mnie ostrzegał na początku wątku o hałasie jaki wydaje, tak ten hałas zaczął mi doskwierać... Przy większym obciążeniu i prędkości jest masakra...
Teraz pytanie. Czym go zastąpić? Problem w tym że nie mogę sobie pozwolić na o wiele dłuższy pasek - nie pozwala na to budowa osi Z. W tej chwili jest 330mm. Myślę że 400mm to max co mogę tam wpasować. Chcę także zrobić sobie jedno przełożenie na kołach. Teraz miałem na silniku koło 43mm a na wrzecionie 63mm (stalowe). Daje mi to 2200obr/min na wrzecionie (silnik 1400obr/min pędzony na 3200obr/min). Gdybym dorzucił takie same koła zamienione miejscami da to w przybliżeniu 5000obr/min na narzędziu. Byłoby super. Nie mogę znaleźć pasków klinowych 10 czy 13mm o takiej małej długości. Czy pasek HTD 3M o szerokości 12mm wytrzyma? Będzie ciszej z kołami z aluminium? Mam silnik 2.2kW i używam max. głowicy fi 50mm na 4 płytki.
Witam,
Zetka zrobiona. Powyżej pierwsza część filmu z jej budowy. Mam natomiast problem z wrzecionem wolnoobrotowym. Chodzi o przeniesienie napędu. W tej chwili odpowiada za to pasek HTD 5m 330mm długości i 25mm szerokości. Tak jak ktoś mnie ostrzegał na początku wątku o hałasie jaki wydaje, tak ten hałas zaczął mi doskwierać... Przy większym obciążeniu i prędkości jest masakra...
Teraz pytanie. Czym go zastąpić? Problem w tym że nie mogę sobie pozwolić na o wiele dłuższy pasek - nie pozwala na to budowa osi Z. W tej chwili jest 330mm. Myślę że 400mm to max co mogę tam wpasować. Chcę także zrobić sobie jedno przełożenie na kołach. Teraz miałem na silniku koło 43mm a na wrzecionie 63mm (stalowe). Daje mi to 2200obr/min na wrzecionie (silnik 1400obr/min pędzony na 3200obr/min). Gdybym dorzucił takie same koła zamienione miejscami da to w przybliżeniu 5000obr/min na narzędziu. Byłoby super. Nie mogę znaleźć pasków klinowych 10 czy 13mm o takiej małej długości. Czy pasek HTD 3M o szerokości 12mm wytrzyma? Będzie ciszej z kołami z aluminium? Mam silnik 2.2kW i używam max. głowicy fi 50mm na 4 płytki.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
- Kontakt:
zrób sobie elektrowrzeciono z jamnika a nie jakies paski
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign