Jak wymienić żarówkę ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Jak wymienić żarówkę ?
dobierz średnicę wężyka igelitowego i nasuń na żarówkę, lekko wciskając i przekręcając równocześnie przeciwnie do ruchu wskazówek zegara. Sprawdzony i bezpieczny sposób. Sam tak robię przy wymianie żarówek w pulpitach sterujących maszyn od kilkunastu lat...
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
A po ludzku ?

A o co może chodzić jak na zdjęciach generator drążarki ?

I najlepiej gdyby ten sygnał dawał się regulować

Trafiłem dwukanałowy generator i jakbym dostał sygnal zwarcia to obsluży dwie drutówki
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 13
Hej.
Regulować wykrywanie zwarcia to ( tak czy siak ) pomiar prądu.
Jakiś schemat musi być - albo naszkicowane ołóweczkiem na karteczce co jest zwierane ( i w jakim stopniu ).
Tak to nadal nie wiadomo wiele.
A że to do generatora ? - łatwo się domyślić.
pzd.
Regulować wykrywanie zwarcia to ( tak czy siak ) pomiar prądu.
Jakiś schemat musi być - albo naszkicowane ołóweczkiem na karteczce co jest zwierane ( i w jakim stopniu ).
Tak to nadal nie wiadomo wiele.
A że to do generatora ? - łatwo się domyślić.
pzd.
Mane Tekel Fares
-
- Posty w temacie: 8
kamar pisze:A po ludzku ?
Będzie po ludzku jak będzie po ludzko powiedziane co to ma wykonywać. Bo jak na razie to totolotek i albo się trafi w gust autora albo nie.

-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 22
- Kontakt:
Ja potrzebuję tylko informacje że takowe nastąpiło w jakiejkolwiek formie - kontakt, przerwanie kontaktu dać do Hala.
Reakcję maszyny już mam obcykaną.
Dodane 2 minuty 43 sekundy:
Na schemacie co Ci kiedyś podsyłałem jest takie chińskie ustrojstwo, całkiem dobre( z regulacją) tylko nie mam dostępnego odpowiednika
Dodane 8 minuty 36 sekundy:
A to mi się podoba tylko czy będę umiałRomanJ4 pisze: ↑04 gru 2018, 11:49
Coś w tym stylu, ilością zwojów nawiniętych na kontaktron regulujemy czułość (jeśli w badanym obwodzie normalnie przepływa jakiś niewielki prąd) tak by dopiero przy zwarciu zwierały się styki. Ale jeśli prąd zwarciowy popłynie tylko ułamek sekundy bo zadziała bezpiewcznik, to żaróweczka tylko błyśnie(albo i nie zdąży) czego moglibyśmy nie zauważyć, dlatego w obwód sygnalizacyjny należało by wpiąć samopodtrzymanie np na odpowiednim przekaźniku mechanicznym lub elektronicznym.

Gdyby tak jak krowie na granicy ?
-
kamar pisze:A to mi się podoba tylko czy będę umiał
Na kontaktronie najprościej, tylko trzeba trafić w odpowiednią liczbę zwoi tak aby przy pracy pole bylo za słabe do załączenia styków a załączenie następowało tylko na zwarciu. No i sam kontaktron nie wiem czy kilka amper wytrzyma. Chyba ze dodać jakiś przekażnik.
Jaki prąd płynie w trakcie pracy a jaki w zwarciu?
Dodane 5 minuty 4 sekundy:
kamar pisze:Gdyby tak jak krowie na granicy ?
Przerywasz przewód z prądem płynącym do drutu który tnie drążarka i w ten przewód wpinasz te kilka zwoi które są nawinięte na kontaktronie. A styki kontaktronu wykorzystujesz do swoich potrzeb.
-
Tolerancja mała,
Mam zasilacz laboratoryjny to mogę wieczorem spróbować jak to wygląda na kontaktronie bo powinienem mieć 2 rodzaje. Mniejszy i większy.